Przepis na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką

Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z owocami, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z rabarbarem.

Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor :)

Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm).

Ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)).

Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

drożdżowe z rabarbarem_6

ciasto drożdżowe z rabarbarem

drożdżowe z rabarbarem_7

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

drożdżowe z rabarbarem 8

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
1 godz 20 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 14

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna foremka.

Składniki

ciasto:

rabarbar:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.
    400 g rabarbaru, 30 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru
  • Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
  • Piecz około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.