Przepis na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką
Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z owocami, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z rabarbarem.
Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor :)
Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm).
Ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)).
Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna foremka.
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka letniego
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka z jajek rozmiar L
- 1 jajko rozmiar L
- 60 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.400 g rabarbaru, 30 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
- Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.6 łyżek masła, 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru
- Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
- Piecz około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
Przepis własny.