Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z owocami, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z rabarbarem.

Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor :)

Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm), ale ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)). Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.

 

drożdżowe z rabarbarem_6

drożdżowe z rabarbarem_3

drożdżowe z rabarbarem_7

drożdżowe z rabarbarem_4

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

rabarbar:

  • 400 g rabarbaru (mniej więcej 4 duże łodygi)
  • 30 g cukru (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka cynamonu

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.
  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.
  • Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
  • Piecz około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.