Przepis na prostą wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką
Dziś mam prawdziwą gratkę do wielbicieli ciast z kruszonką :) Właśnie zawitała na blogu wysoka drożdżówka. A nie dość, że jest ona super wysoka, to jest też puszysta i przepyszna w smaku. Proste ciasto drożdżowe z kruszonką będzie idealnie smakowało w towarzystwie kubka gorącej herbaty, albo kawy. Możecie ją posmarować dodatkowo ulubioną konfiturą, ale nawet bez dodatków to ciasto smakuje wyśmienicie. Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką.
Spis treści
Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis krok po kroku
Już dziś upiecz tą rewelacyjną bardzo puszystą drożdżówkę z chrupiącą i słodką kruszonką na wierzchu. Będziesz zachwycony jej maślanym smakiem!
Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 24 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka (letniego – 3/4 szklanki)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 80 g masła (rozpuszczonego – pół szklanki)
składniki na kruszonkę
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej (6 łyżek)
- 45 g cukru (3 łyżki)
- 2 łyżki mleka (ciepłego – do posmarowania ciasta)
Instrukcja
Jak zrobić wysoką drożdżówkę z kruszonką krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej letnie (nie gorące) mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę i cukier, dodaj lekko roztrzepane widelcem żółtka i jajko.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
- Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
- W trakcie wlej rozpuszczone i ostudzone masło – wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.80 g masła
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut – do lekkiego napuszenia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę – przełóż składniki do miseczki i rozdrobnij palcami.50 g masła, 60 g mąki pszennej, 45 g cukru
- Podrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką.2 łyżki mleka
- Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ta wysoka drożdżówka maślana wpadła mi w oko na instagramie Tysi z Tysia Gotuje i upiekłam ją zaraz następnego dnia :)
Uwielbiam ciasta drożdżowe, a już nie piekłam żadnego od jakiegoś czasu i nie mogłam się powstrzymać.
Jak widać ciasto wyszło mega wysokie i pulchniutkie, a do tego miało dużo kruszonki. Wszystko tak jak lubię!
Jak zrobić puszystą drożdżówkę?
Przygotujcie drożdże – ja używam świeże, ale jeśli macie suszone, to użyjcie ich o połowę mniej niż podane w przepisie.
Do tego żółtka i jajko, mleko, masło oraz oczywiście mąkę.
Do ciasta idzie sporo rozpuszczonego masła – dodaje ono ciastu wilgotności oraz oczywiście mnóstwo smaku.
Do mojej maślanej drożdżówki nie dodawałam żadnych owoców ani dżemów.
Obciążają one ciasto i wtedy nie wyrasta ono tak mocno.
Jeśli lubicie, to dżem, czy też konfiturę dodajcie sobie już w trakcie jedzenia :)
Ciasto drożdżowe po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, krótko zagniećcie i włóżcie do formy do pieczenia.
Znowu zostawcie ciasto do lekkiego wyrośnięcia i dopiero wtedy posypcie ją kruszonką.
Ile piec ciasto drożdżowe?
Moja maślana drożdżówka piekła się 45 minut na termoobiegu i w temperaturze 170 stopni. Wiadomo – piekarniki potrafią piec bardzo różnie, a Wy sami znacie swoje piekarniki najlepiej. Dlatego pod koniec czasu pieczenia sprawdźcie, czy ciasto jest gotowe.
Pieczcie drożdżówkę aż będzie ładnie rumiana i mocno wyrośnięta, a ciasto po lekkim naciśnięciu będzie sprężyste.
Wtedy można ją wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ale nie musicie czekać, aż ciasto drożdżowe zupełnie wystygnie, o nie :)
Ja jadłam ją jeszcze na ciepło – idealnie smakowała z kubkiem kawy i odrobiną konfitury :)
Jak wszystkie ciasta drożdżowe, również i to, najlepsze jest w dniu upieczenia.
Jeśli zostanie wam coś na drugi dzień, to możecie podgrzać je krótko w mikrofalówce – znów będzie mięciutkie i puszyste.
Zostało mi już tylko życzyć Wam miłego pieczenia oraz oczywiście smacznego!
Ps.
Polecam wam również inne przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe i drożdżówki.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi takie trzy z nich: