Wysoka drożdżówka

Zaktualizowany: 2024 22 kwietnia
wysoka drożdżówka

Przepis na prostą wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką

Dziś mam prawdziwą gratkę do wielbicieli ciast z kruszonką :) Właśnie zawitała na blogu wysoka drożdżówka. A nie dość, że jest ona super wysoka, to jest też puszysta i przepyszna w smaku. Proste ciasto drożdżowe z kruszonką będzie idealnie smakowało w towarzystwie kubka gorącej herbaty, albo kawy. Możecie ją posmarować dodatkowo ulubioną konfiturą, ale nawet bez dodatków to ciasto smakuje wyśmienicie. Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką.

ciasto drożdżowe z kruszonką
drożdżówka z kruszonką

Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis krok po kroku

Już dziś upiecz tą rewelacyjną bardzo puszystą drożdżówkę z chrupiącą i słodką kruszonką na wierzchu. Będziesz zachwycony jej maślanym smakiem!

wysoka drożdżówka

Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki.
4.53 z 23 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 320 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 24 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe

składniki na kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić wysoką drożdżówkę z kruszonką krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej letnie (nie gorące) mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę i cukier, dodaj lekko roztrzepane widelcem żółtka i jajko.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
  • Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie wlej rozpuszczone i ostudzone masło – wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.
    80 g masła
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut – do lekkiego napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – przełóż składniki do miseczki i rozdrobnij palcami.
    50 g masła, 60 g mąki pszennej, 45 g cukru
  • Podrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką.
    2 łyżki mleka
  • Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 320kcalWeglowodany: 42gBiałko: 8gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe drożdżówka z kruszonką, puszyste ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto drożdżowe
puszyste ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką – uwagi

Ta wysoka drożdżówka maślana wpadła mi w oko na instagramie Tysi z Tysia Gotuje i upiekłam ją zaraz następnego dnia :) Uwielbiam ciasta drożdżowe, a już nie piekłam żadnego od jakiegoś czasu i nie mogłam się powstrzymać. Jak widać ciasto wyszło mega wysokie i pulchniutkie, a do tego miało dużo kruszonki. Wszystko tak jak lubię! Dlatego gorąco polecam również tobie to pyszne ciasto! Spróbuj koniecznie!

Jak zrobić puszystą drożdżówkę – wskazówki

Przygotujcie drożdże – ja używam świeże, ale jeśli macie suszone, to użyjcie ich o połowę mniej niż podane w przepisie. Do tego żółtka i jajko, mleko, masło oraz oczywiście mąkę. Do ciasta idzie sporo rozpuszczonego masła – dodaje ono ciastu wilgotności oraz oczywiście mnóstwo smaku. Do mojej maślanej drożdżówki nie dodawałam żadnych owoców ani dżemów. Obciążają one ciasto i wtedy nie wyrasta ono tak mocno.

Jeśli lubicie, to dżem, czy też konfiturę dodajcie sobie już w trakcie jedzenia – takie ciasto drożdżowe z dżemem będzie stanowić nie tylko świetny deser, ale również sprawdzi się jako pomysł na słodkie śniadanie :)

Ciasto drożdżowe po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, krótko zagniećcie i włóżcie do formy do pieczenia. Znowu zostawcie ciasto do lekkiego wyrośnięcia i dopiero wtedy posypcie ją kruszonką.

Ile piec ciasto drożdżowe?

Moja maślana drożdżówka piekła się 45 minut na termoobiegu i w temperaturze 170 stopni. Wiadomo – piekarniki potrafią piec bardzo różnie, a Wy sami znacie swoje piekarniki najlepiej. Dlatego pod koniec czasu pieczenia sprawdźcie, czy ciasto jest gotowe. Pieczcie drożdżówkę aż będzie ładnie rumiana i mocno wyrośnięta, a ciasto po lekkim naciśnięciu będzie sprężyste. Wtedy można ją wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ale nie musicie czekać, aż ciasto drożdżowe zupełnie wystygnie, o nie :)

Ja jadłam ją jeszcze na ciepło – idealnie smakowała z kubkiem kawy i odrobiną konfitury :)

Jak wszystkie ciasta drożdżowe, również i to, najlepsze jest w dniu upieczenia.

Jeśli zostanie wam coś na drugi dzień, to możecie podgrzać je krótko w mikrofalówce – znów będzie mięciutkie i puszyste.

Zostało mi już tylko życzyć Wam miłego pieczenia oraz oczywiście smacznego!

Czy można zrobić ciasto drożdżowe z jabłkami?

Możesz upiec tą drożdżówkę z jabłkami, ale polecam je pokroić na cieńsze półplasterki, ułożyć owoce na cieście przed jego wyrastaniem – nie dodawaj za dużo jabłek, aby nie obciążać mocno ciasta. Ciasto drożdżowe z jabłkami piecz tak jak podałam w przepisie. Możesz też zrobić placek drożdżowy z jabłkami – nie jest on tak pięknie wysoki jak ta wysoka drożdżówka, ale jest równie smaczny :)

Ps.

Polecam wam również inne przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe i drożdżówki.

puszyste drożdżówka z kruszonką
szybka drożdżówka z kruszonką

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi takie trzy z nich:

Opublikowano: 2021 11 czerwca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

7 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis

Przepis na puszystą i wysoką drożdżówkę z kruszonką to świetny pomysł na ciasto do kawy. Samo ciasto drożdżowe jest proste i szybkie do zrobienia, dodatkowo robimy dużo kruszonki do drożdżówki. Ja uwielbiam takie proste ciasta drożdżowe. Zawsze są idealne jeszcze lekko ciepłe i pachnące. A kruszonka na drożdżówkę powoduje, że oprócz puszystości ciasto też fajnie lekko chrupie. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić kruszonkę na drożdżówkę. Ciepła maślana drożdżówka będzie idealna o każdej porze dnia - zjedzcie ją na śniadanie, albo na deser do kawy. A wieczorem będzie świetna z kubkiem gorącego kakao. Taka kolacja zapewni Wam dobry sen :)

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

Przygotowanie kruszonki na drożdżówki nie jest trudne, a ciasto zyskuje wiele. Warto więc ją zrobić i posypać ciasto przed pieczeniem. Moja wysoka drożdżówka z kruszonką wyrasta faktycznie wysoko, warto więc wyłożyć foremkę wyżej papierem do pieczenia. Jeśli obawiacie się pieczenia ciast drożdżowych, to wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i zobaczcie jak zrobić ciasto drożdżowe.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe oraz przepisy na drożdżówki z kruszonką i nie tylko :)