Przepis na prostą wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką

wysoka drożdżówka

Ta wysoka drożdżówka wpadła mi w oko na instagramie Tysi z Tysia Gotuje i upiekłam ją zaraz następnego dnia :)

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a już nie piekłam żadnego od jakiegoś czasu i nie mogłam się powstrzymać.

Jak widać ciasto wyszło mega wysokie i pulchniutkie, a do tego miało dużo kruszonki. Wszystko tak jak lubię!

Jak zrobić taką puszystą drożdżówkę?

Przygotujcie drożdże – ja używam świeże, ale jeśli macie suszone, to użyjcie ich o połowę mniej niż podane w przepisie.

Do tego żółtka i jajko, mleko, masło oraz oczywiście mąkę.

Do ciasta idzie sporo rozpuszczonego masła – dodaje ono ciastu wilgotności oraz oczywiście mnóstwo smaku.

Do drożdżówki nie dodawałam żadnych owoców ani dżemów.

Obciążają one ciasto i wtedy nie wyrasta ono tak mocno.

Jeśli lubicie, to dżem, czy też konfiturę dodajcie sobie już w trakcie jedzenia :)

Ciasto po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, krótko zagniećcie i włóżcie do formy do pieczenia.

Znowu zostawcie ciasto do lekkiego wyrośnięcia i dopiero wtedy posypcie ją kruszonką.

Pieczcie drożdżówkę aż będzie ładnie rumiana i mocno wyrośnięta.

Ja jadłam ją jeszcze na ciepło – idealnie smakowała z kubkiem kawy i odrobiną konfitury :)

Jak wszystkie ciasta drożdżowe, również i to, najlepsze jest w dniu upieczenia.

Jeśli zostanie wam coś na drugi dzień, to możecie podgrzać je krótko w mikrofalówce – znów będzie mięciutkie i puszyste.

Ps.

Polecam wam również inne przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe i drożdżówki.

puszyste drożdżówka z kruszonką
szybka drożdżówka z kruszonką
ciasto drożdżowe z kruszonką
drożdżówka z kruszonką
proste ciasto drożdżowe
puszyste ciasto drożdżowe

Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis do druku

wysoka drożdżówka

Wysoka drożdżówka

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 320 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 24 cm.

Składniki
  

ciasto drożdżowe

kruszonka

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej letnie (nie gorące) mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, dodaj lekko roztrzepane widelcem żółtka i jajko.
  • Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie wlej rozpuszczone i ostudzone masło – wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut – do lekkiego napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – przełóż składniki do miseczki i rozdrobnij palcami.
  • Podrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką.
  • Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 320kcalWeglowodany: 42gBiałko: 8gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!