wysoka drożdżówka

Przepis na prostą wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką

Dziś mam prawdziwą gratkę do wielbicieli ciast z kruszonką :) Właśnie zawitała na blogu wysoka drożdżówka. A nie dość, że jest ona super wysoka, to jest też puszysta i przepyszna w smaku. Proste ciasto drożdżowe z kruszonką będzie idealnie smakowało w towarzystwie kubka gorącej herbaty, albo kawy. Możecie ją posmarować dodatkowo ulubioną konfiturą, ale nawet bez dodatków to ciasto smakuje wyśmienicie. Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką.


ciasto drożdżowe z kruszonką
drożdżówka z kruszonką

Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis krok po kroku

Już dziś upiecz tą rewelacyjną bardzo puszystą drożdżówkę z chrupiącą i słodką kruszonką na wierzchu. Będziesz zachwycony jej maślanym smakiem!

wysoka drożdżówka

Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki.
4.50 z 22 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 320 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 24 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe

składniki na kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić wysoką drożdżówkę z kruszonką krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej letnie (nie gorące) mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę i cukier, dodaj lekko roztrzepane widelcem żółtka i jajko.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
  • Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie wlej rozpuszczone i ostudzone masło – wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.
    80 g masła
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut – do lekkiego napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – przełóż składniki do miseczki i rozdrobnij palcami.
    50 g masła, 60 g mąki pszennej, 45 g cukru
  • Podrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką.
    2 łyżki mleka
  • Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 320kcalWeglowodany: 42gBiałko: 8gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe drożdżówka z kruszonką, puszyste ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto drożdżowe
puszyste ciasto drożdżowe

Ta wysoka drożdżówka maślana wpadła mi w oko na instagramie Tysi z Tysia Gotuje i upiekłam ją zaraz następnego dnia :)

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a już nie piekłam żadnego od jakiegoś czasu i nie mogłam się powstrzymać.

Jak widać ciasto wyszło mega wysokie i pulchniutkie, a do tego miało dużo kruszonki. Wszystko tak jak lubię!

Jak zrobić puszystą drożdżówkę?

Przygotujcie drożdże – ja używam świeże, ale jeśli macie suszone, to użyjcie ich o połowę mniej niż podane w przepisie.

Do tego żółtka i jajko, mleko, masło oraz oczywiście mąkę.

Do ciasta idzie sporo rozpuszczonego masła – dodaje ono ciastu wilgotności oraz oczywiście mnóstwo smaku.

Do mojej maślanej drożdżówki nie dodawałam żadnych owoców ani dżemów.

Obciążają one ciasto i wtedy nie wyrasta ono tak mocno.

Jeśli lubicie, to dżem, czy też konfiturę dodajcie sobie już w trakcie jedzenia :)

Ciasto drożdżowe po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, krótko zagniećcie i włóżcie do formy do pieczenia.

Znowu zostawcie ciasto do lekkiego wyrośnięcia i dopiero wtedy posypcie ją kruszonką.

Ile piec ciasto drożdżowe?

Moja maślana drożdżówka piekła się 45 minut na termoobiegu i w temperaturze 170 stopni. Wiadomo – piekarniki potrafią piec bardzo różnie, a Wy sami znacie swoje piekarniki najlepiej. Dlatego pod koniec czasu pieczenia sprawdźcie, czy ciasto jest gotowe.

Pieczcie drożdżówkę aż będzie ładnie rumiana i mocno wyrośnięta, a ciasto po lekkim naciśnięciu będzie sprężyste.

Wtedy można ją wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ale nie musicie czekać, aż ciasto drożdżowe zupełnie wystygnie, o nie :)

Ja jadłam ją jeszcze na ciepło – idealnie smakowała z kubkiem kawy i odrobiną konfitury :)

Jak wszystkie ciasta drożdżowe, również i to, najlepsze jest w dniu upieczenia.

Jeśli zostanie wam coś na drugi dzień, to możecie podgrzać je krótko w mikrofalówce – znów będzie mięciutkie i puszyste.

Zostało mi już tylko życzyć Wam miłego pieczenia oraz oczywiście smacznego!

Ps.

Polecam wam również inne przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe i drożdżówki.

puszyste drożdżówka z kruszonką
szybka drożdżówka z kruszonką

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi takie trzy z nich: