Przepis na prostą wysoką i puszystą drożdżówkę z kruszonką

Ta wysoka drożdżówka wpadła mi w oko na instagramie Tysi z Tysia Gotuje i upiekłam ją zaraz następnego dnia :)
Uwielbiam ciasta drożdżowe, a już nie piekłam żadnego od jakiegoś czasu i nie mogłam się powstrzymać.
Jak widać ciasto wyszło mega wysokie i pulchniutkie, a do tego miało dużo kruszonki. Wszystko tak jak lubię!
Jak zrobić taką puszystą drożdżówkę?
Przygotujcie drożdże – ja używam świeże, ale jeśli macie suszone, to użyjcie ich o połowę mniej niż podane w przepisie.
Do tego żółtka i jajko, mleko, masło oraz oczywiście mąkę.
Do ciasta idzie sporo rozpuszczonego masła – dodaje ono ciastu wilgotności oraz oczywiście mnóstwo smaku.
Do drożdżówki nie dodawałam żadnych owoców ani dżemów.
Obciążają one ciasto i wtedy nie wyrasta ono tak mocno.
Jeśli lubicie, to dżem, czy też konfiturę dodajcie sobie już w trakcie jedzenia :)
Ciasto po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość, krótko zagniećcie i włóżcie do formy do pieczenia.
Znowu zostawcie ciasto do lekkiego wyrośnięcia i dopiero wtedy posypcie ją kruszonką.
Pieczcie drożdżówkę aż będzie ładnie rumiana i mocno wyrośnięta.
Ja jadłam ją jeszcze na ciepło – idealnie smakowała z kubkiem kawy i odrobiną konfitury :)
Jak wszystkie ciasta drożdżowe, również i to, najlepsze jest w dniu upieczenia.
Jeśli zostanie wam coś na drugi dzień, to możecie podgrzać je krótko w mikrofalówce – znów będzie mięciutkie i puszyste.
Ps.
Polecam wam również inne przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe i drożdżówki.






Wysoka drożdżówka z kruszonką przepis do druku

Wysoka drożdżówka
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 24 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka letniego – 3/4 szklanki
- 100 g cukru pół szklanki
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko użyłam rozmiar L
- 80 g masła rozpuszczonego – pół szklanki
kruszonka
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej 6 łyżek
- 45 g cukru 3 łyżki
- 2 łyżki mleka ciepłego – do posmarowania ciasta
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej letnie (nie gorące) mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę i cukier, dodaj lekko roztrzepane widelcem żółtka i jajko.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
- Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
- W trakcie wlej rozpuszczone i ostudzone masło – wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.80 g masła
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut – do lekkiego napuszenia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę – przełóż składniki do miseczki i rozdrobnij palcami.50 g masła, 60 g mąki pszennej, 45 g cukru
- Podrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką.2 łyżki mleka
- Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Po upieczeniu ostudź.