Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z twarożkiem i owocami
Och jak ta drożdżówka z serkiem i owocami nam zasmakowała!
Tak bardzo, że piekłam ja dzień po dniu, bo za szybko znikała 😁
Ciasto wychodzi puszyste, nie za słodkie, fajnie owocowe i uzależniające.
A ja nigdy nie umiem odmówić kawałeczkowi ciacha drożdżowego 🤣
Bułka może spokojnie stanowić śniadanie, deser albo kolację.
Możecie ją jeść samą, albo posmarowaną odrobiną konfitury.
Ja bardzo lubię położyć na niej trochę chudego twarogu i polać to miodem 😋
A wy jak jecie swoje drożdżówki?
Polecam wam również inne pyszne i proste przepisy na domowe ciasta drożdżowe – spróbujcie koniecznie!
Ps. Możecie tu użyć mrożone owoce.






Drożdżówka z serkiem i owocami – przepis do druku

Drożdżówka z serkiem i owocami
Przepis na pyszną i puszystą bułkę drożdżową z twarogiem i malinami.
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 40 g cukru (niepełna 1/4 szklanki)
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych)
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 40 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 150 ml mleka letniego
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
nadzienie:
- około 100 g twarożku - może być taki w typie Bieluch lub na serniki
- 1-2 łyżki cukru - lub do smaku
- około 100 g owoców - u mnie maliny
lukier:
- około 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
- mleko - odrobina
Instrukcja
ciasto drożdżowe:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz do większej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Wlej letnie mleko (nie może być gorące) i wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (utworzy się z nich taki gęsty kożuch).
- W misie miksera umieść mąkę, rozpuszczone masło, resztę cukru oraz jajko.300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 40 g masła, 1 jajko
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Twarożek do nadzienia zmieszaj z cukrem, możesz także dodać do niego trochę cukru waniliowego.około 100 g twarożku, 1-2 łyżki cukru
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
- Posmaruj wierzch twarożkiem i posyp owocami.około 100 g owoców
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Ostrym nożem przetnij wzdłuż na dwie części - oprócz jednego końca - zostaw nie przekrojone kilka cm.
- Przełóż kilkukrotnie przez siebie przekrojone końce i na koniec sklej razem końcówkę.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 30 cm (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny (jeśli używasz mrożonych owoców, to ciasto będzie wolniej rosło, wtedy potrzymaj je dłużej, albo foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - wtedy ciasto szybciej podrośnie).
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg) i piecz ciasto przez około 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jeśli chcesz, to posmaruj wierzch ciasta lukrem - do cukru pudru dodaj trochę mleka - na początek polecam łyżkę - i wymieszaj, jeśli trzeba dodaj trochę więcej mleka.około 50 g cukru pudru, mleko
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 235kcalWeglowodany: 36gBiałko: 7gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!