Przepis na pyszną drożdżówkę z serkiem i owocami

drożdżówka z serkiem i owocami

Och jak ta drożdżówka z serkiem i owocami nam zasmakowała!

Tak bardzo, że piekłam ja dzień po dniu, bo za szybko znikała 😁

Ciasto wychodzi puszyste, nie za słodkie, fajnie owocowe i uzależniające.

A ja nigdy nie umiem odmówić kawałeczkowi ciacha drożdżowego 🤣

Bułka może spokojnie stanowić śniadanie, deser albo kolację.

Możecie ją jeść samą, albo posmarowaną odrobiną konfitury.

Ja bardzo lubię położyć na niej trochę chudego twarogu i polać to miodem 😋

A wy jak jecie swoje drożdżówki?

Polecam wam również inne pyszne i proste przepisy na domowe ciasta drożdżowe – spróbujcie koniecznie!

Ps. Możecie tu użyć mrożone owoce.

drożdżówka z twarogiem ciasto drożdżowe z malinami

drożdżowka z twarogiem i malinami ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami

ciasto drożdżowe z malinami drożdżówka z twarogiem i malinami

Drożdżówka z serkiem i owocami – przepis do druku

drożdżówka z serkiem i owocami

Drożdżówka z serkiem i owocami

Wypieki Beaty
Przepis na około 9 porcji.
3.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 9
Kalorie 235 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

nadzienie:

  • około 100 g twarożku - może być taki w typie Bieluch lub na serniki
  • 1-2 łyżki cukru - lub do smaku
  • około 100 g owoców - u mnie maliny

lukier:

  • około 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
  • odrobina mleka

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz do większej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Wlej letnie mleko (nie może być gorące) i wymieszaj.
  • Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (utworzy się z nich taki gęsty kożuch).
  • W misie miksera umieść mąkę, rozpuszczone masło, resztę cukru oraz jajko.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Twarożek do nadzienia zmieszaj z cukrem, możesz także dodać do niego trochę cukru waniliowego.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
  • Posmaruj wierzch twarożkiem i posyp owocami.
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem przetnij wzdłuż na dwie części - oprócz jednego końca - zostaw nie przekrojone kilka cm.
  • Przełóż kilkukrotnie przez siebie przekrojone końce i na koniec sklej razem końcówkę.
  • Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 30 cm (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  • Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny (jeśli używasz mrożonych owoców, to ciasto będzie wolniej rosło, wtedy potrzymaj je dłużej, albo foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - wtedy ciasto szybciej podrośnie).
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg) i piecz ciasto przez około 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Jeśli chcesz, to posmaruj wierzch ciasta lukrem - do cukru pudru dodaj trochę mleka - na początek polecam łyżkę - i wymieszaj, jeśli trzeba dodaj trochę więcej mleka.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 235kcalWeglowodany: 36gBiałko: 7gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!