Drożdżówka z serkiem i owocami

 

drożdżówka z serkiem i owocami

 

Och jak ta drożdżówka z serkiem i owocami nam zasmakowała!

Tak bardzo, że piekłam ja dzień po dniu, bo za szybko znikała 😁

Ciasto wychodzi puszyste, nie za słodkie, fajnie owocowe i uzależniające.

A ja nigdy nie umiem odmówić kawałeczkowi ciacha drożdżowego 🤣

Bułka może spokojnie stanowić śniadanie, deser albo kolację.

Możecie ją jeść samą, albo posmarowaną odrobiną konfitury.

Ja bardzo lubię położyć na niej trochę chudego twarogu i polać to miodem 😋

A wy jak jecie swoje drożdżówki?

Polecam wam również inne pyszne i proste przepisy na domowe ciasta drożdżowe – spróbujcie koniecznie!

Ps. Możecie tu użyć mrożone owoce.

 

drożdżówka z twarogiem ciasto drożdżowe z malinami
 

drożdżowka z twarogiem i malinami ciasto drożdżowe z twarogiem i malinami
 

ciasto drożdżowe z malinami drożdżówka z twarogiem i malinami
 

Drożdżówka z serkiem i owocami – przepis do druku

 

Drożdżówka z serkiem i owocami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 9 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 9
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (1/5 szklanki) cukru
  • 15 g świeżych (lub opakowanie suchych) drożdży
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko rozmiar L
nadzienie:
  • około 100 g twarożku - może być taki w typie Bieluch lub na serniki
  • 1-2 łyżki cukru - lub do smaku
  • około 100 g owoców - u mnie maliny
lukier:
  • około 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
  • odrobina mleka
Wykonanie
ciasto drożdżowe:
  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz do większej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Wlej letnie mleko (nie może być gorące) i wymieszaj.
  2. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (utworzy się z nich taki gęsty kożuch).
  3. W misie miksera umieść mąkę, rozpuszczone masło, resztę cukru oraz jajko.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Twarożek do nadzienia zmieszaj z cukrem, możesz także dodać do niego trochę cukru waniliowego.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  8. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
  9. Posmaruj wierzch twarożkiem i posyp owocami.
  10. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  11. Ostrym nożem przetnij wzdłuż na dwie części - oprócz jednego końca - zostaw nie przekrojone kilka cm.
  12. Przełóż kilkukrotnie przez siebie przekrojone końce i na koniec sklej razem końcówkę.
  13. Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 30 cm (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  14. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny (jeśli używasz mrożonych owoców, to ciasto będzie wolniej rosło, wtedy potrzymaj je dłużej, albo foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - wtedy ciasto szybciej podrośnie).
  15. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg) i piecz ciasto przez około 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  16. Po upieczeniu ostudź.
  17. Jeśli chcesz, to posmaruj wierzch ciasta lukrem - do cukru pudru dodaj trochę mleka - na początek polecam łyżkę - i wymieszaj, jeśli trzeba dodaj trochę więcej mleka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 235 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 36 g Białka: 7 g