Bananowa odrywana drożdżówka

Zaktualizowany: 2023 2 listopada
bananowa odrywana drożdżówka

Przepis na odrywaną drożdżówkę bananową

Dziś u mnie smakowita i fajnie słodka bananowa odrywana drożdżówka. To ciasto to puszyste ciasto drożdżowe zrobione z rozgniecionymi bananami i przełożone cukrem cynamonowym. Tak otrzymałam połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta i intensywnego smaku bananów, tworzące pyszny wypiek, który rozpływa się w ustach. To doskonała przekąska na każdą okazję! Polecam

bananowa odrywana drożdżówka 2

Bananowa odrywana drożdżówka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta bananowe i drożdżówki, to koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie smaków.

bananowa odrywana drożdżówka

Bananowa odrywana drożdżówka przepis

Wypieki Beaty
Obłędnie pachnące bananowe ciasto drożdżowe w wersji do odrywania.
4.69 z 19 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 35 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na rozczyn drożdżowy:

składniki na bananowe ciasto drożdżowe

składniki na przełożenie do odrywanej drożdżówki

  • 50 g masła (rozpuszczonego)
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu (mielonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić bananową drożdżówkę do odrywania

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej, 50 ml mleka
  • W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
    ok 500 g mąki pszennej, 3 banany, 1 szczypta soli, 1 jajko, 50 g masła
  • Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie potrzeby dodaj mąki – ciasto ma być gęste.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
  • Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
    50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu
  • Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
  • Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
  • Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie upiecz w piekarniku nagrzany do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżówka bananowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bananowa odrywana drożdżówka 4

Odrywana drożdżówka bananowa – uwagi

Odrywana drożdżówka już od jakiegoś czasu „chodziła” za mną – no cóż – uwielbiam ciasta drożdżowe :) Jako że znowu banany w moim domu przeszły w fazę czarnego koloru na skórce i nikt ich nadal nie chciał zjeść, to wymyśliłam, że dodam je do ciasta drożdżowego i upiekę je właśnie w wersji „odrywanej”. Wcześniej robiłam już dyniową drożdżówkę, więc wiedziałam, że dodawanie zmiksowanych owoców/warzyw do ciasta drożdżowego zdaje egzamin, więc uznałam, że również banany się sprawdzą. Na szczęście – nie myliłam się.

bananowa odrywana drożdżówka 5

Jak przygotować odrywaną drożdżówkę bananową – wskazówki

Banany są mocno wyczuwalne, a przy pieczeniu obłędnie pachną. Jako że banany są słodkie, to do ciasta nie dawałam już dodatkowego cukru. Kawałki ciasta do przełożenia posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem. Wszystkie smaki znakomicie się połączyły i uzupełniły. Gorąco Wam polecam tą bananową odrywaną drożdżówkę.

bananowa odrywana drożdżówka 7
banana pull over cake

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 22 stycznia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 8cd964f00ad5a57312c244b56192e16a?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 22 września w 09:52- Odpowiedz

    Zrobiłam wczoraj to ciasto i jest mega!
    Co prawda zamiast kroić na kawałki po wysmarowaniu masłem i posypaniu cukrem zwinęłam w rulonik i włożyłam w keksówkę. Wyrosło jak szalone – druga wysokość keksówki ponad. Polecam ;)

  2. 7f4960e7f035489486dfa100068a2ec9?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2018 17 lutego w 12:50- Odpowiedz

    Czy oby wymiary surowego ciasta są prawidłowe?
    50/60/30cm? A może jednak pominąć zero ? Bo pół metrowe ciasto o wysokości trzydziestu centymetrów nie wyjdzie z ponad pół kilograma mąki

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 17 lutego w 14:35- Odpowiedz

      A skąd te wymiary? Ciasto jest na keksówkę o długości do 30cm
      W przepisie było 50/60 cm na 30 cm. Zmieniłam na 50 na 30 :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy