Przepis na odrywaną drożdżówkę bananową


bananowa odrywana drożdżówka


Odrywana drożdżówka już od jakiegoś czasu „chodziła” za mną – no cóż – uwielbiam ciasta drożdżowe :)

Jako że znowu banany w moim domu przeszły w fazę czarnego koloru na skórce i nikt ich nadal nie chciał zjeść, to wymyśliłam, że dodam je do ciasta drożdżowego i upiekę je właśnie w wersji „odrywanej”.

Wcześniej robiłam już dyniową drożdżówkę, więc wiedziałam, że dodawanie zmiksowanych owoców/warzyw do ciasta drożdżowego zdaje egzamin, więc uznałam, że również banany się sprawdzą.

Na szczęście – nie myliłam się :D

Banany są mocno wyczuwalne, a przy pieczeniu obłędnie pachną.

Jako że banany są słodkie, to do ciasta nie dawałam już dodatkowego cukru.

Kawałki ciasta do przełożenia posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem.

Wszystkie smaki znakomicie się połączyły i uzupełniły.

Gorąco Wam polecam tą bananową odrywaną drożdżówkę.

bananowa odrywana drożdżówka 2

bananowa odrywana drożdżówka 5

bananowa odrywana drożdżówka 4

bananowa odrywana drożdżówka 7

banana pull over cake

Bananowa odrywana drożdżówka przepis do druku

bananowa odrywana drożdżówka

Bananowa odrywana drożdżówka

Wypieki Beaty
Obłędnie pachnące bananowe ciasto drożdżowe w wersji do odrywania.
4.38 z 8 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 35 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 25 minut
Porcje 12

Składniki
  

rozczyn drożdżowy:

ciasto:

przełożenie

  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  • W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
  • Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby dodaj mąki - ciasto ma być gęste.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
  • Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
  • Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
  • Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
  • Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie upiecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Jeśli chcecie zobaczyć sposób wykonania krok po kroku, to na stronie Domowe wypieki. Jest fajna fotorelacja.

Przepis własny.