Przepis na odrywaną drożdżówkę bananową
Odrywana drożdżówka już od jakiegoś czasu „chodziła” za mną – no cóż – uwielbiam ciasta drożdżowe :)
Jako że znowu banany w moim domu przeszły w fazę czarnego koloru na skórce i nikt ich nadal nie chciał zjeść, to wymyśliłam, że dodam je do ciasta drożdżowego i upiekę je właśnie w wersji „odrywanej”.
Wcześniej robiłam już dyniową drożdżówkę, więc wiedziałam, że dodawanie zmiksowanych owoców/warzyw do ciasta drożdżowego zdaje egzamin, więc uznałam, że również banany się sprawdzą.
Na szczęście – nie myliłam się :D
Banany są mocno wyczuwalne, a przy pieczeniu obłędnie pachną.
Jako że banany są słodkie, to do ciasta nie dawałam już dodatkowego cukru.
Kawałki ciasta do przełożenia posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem.
Wszystkie smaki znakomicie się połączyły i uzupełniły.
Gorąco Wam polecam tą bananową odrywaną drożdżówkę.
Bananowa odrywana drożdżówka przepis do druku

Bananowa odrywana drożdżówka
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki mniej więcej
- 3 banany średnie rozgniecione widelcem
- 1 szczypta soli
- 50 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko rozmiar L
- gotowy rozczyn drożdżowy
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
- W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
- Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby dodaj mąki - ciasto ma być gęste.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
- Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
- Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
- Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
- Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie upiecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Jeśli chcecie zobaczyć sposób wykonania krok po kroku, to na stronie Domowe wypieki. Jest fajna fotorelacja.
Przepis własny.
Zrobiłam wczoraj to ciasto i jest mega!
Co prawda zamiast kroić na kawałki po wysmarowaniu masłem i posypaniu cukrem zwinęłam w rulonik i włożyłam w keksówkę. Wyrosło jak szalone – druga wysokość keksówki ponad. Polecam ;)
Czy oby wymiary surowego ciasta są prawidłowe?
50/60/30cm? A może jednak pominąć zero ? Bo pół metrowe ciasto o wysokości trzydziestu centymetrów nie wyjdzie z ponad pół kilograma mąki
A skąd te wymiary? Ciasto jest na keksówkę o długości do 30cm
W przepisie było 50/60 cm na 30 cm. Zmieniłam na 50 na 30 :)