Przepis na dyniowe ślimaczki drożdżowe z cynamonem

dyniowe ślimaczki drożdżowe

Zapraszam dziś Was na coś wyjątkowo smacznego – będą to dyniowe ślimaczki z ciasta drożdżowego :)

Puree z dyni dodane do ciasta sprawia, że jest ono lekkie i bardzo puszyste, a na dodatek (odpowiednio zabezpieczone) mniej obsycha.

Przepis na drożdźówkę dyniową wypatrzyłam u Viridianki z blogu Cioccolatto Gatto.

Stwierdziłam, że to będzie świetna baza do ślimaczków wypełnionych masą piernikową i się nie myliłam :)

Niebywały smak i aromat podkręca dodatkowo cynamonowy lukier (który również świetnie zapobiega przed wysychaniem ciasta).

Sposób na uzyskanie puree z dyni podawałam już wcześniej (spójrzcie tutaj), ale w skrócie – dynię należy razem ze skórką upiec albo ugotować, a następnie obrać i rozgnieść. Osobiście polecam pieczenie dyni, bo gotowanie dodatkowo wpływa na konsystencję dyni.

Z tej porcji otrzymacie około 7-8 ślimaczków dyniowych (zależy jak grube plastry ciasta będzie kroić).

Podaję przepis z moimi zmianami.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta drożdżowe z bloga oraz przepisów z dynią.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

dyniowe ślimaczki1

dyniowe ślimaczki2

dyniowe ślimaczki3

dyniowe ślimaczki4

Dyniowe ślimaczki drożdżowe przepis do druku

dyniowe ślimaczki drożdżowe

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne ślimaczki drożdżowe z puree z dyni i masą piernikową.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
23 minut
Czas całkowity 2 godz 23 minut

Składniki

rozczyn drożdżowy:

ciasto:

masa piernikowa:

Instrukcja
 

rozczyn drożdżowy:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, wlej mleko i wymieszaj.
  • Miseczkę z drożdżami przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

ciasto:

  • Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie z tych bardziej kleistych.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny lub w lodówce na całą noc.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć (w razie konieczności dodaj odrobinę mąki).
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt (około 20/30 cm), wyłóż na niego masę piernikową i dokładnie rozprowadź po całości.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki.
  • Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce lub włóż do foremki.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika i włącz go na 170.
  • Piecz przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem z cynamonem.

Notatki

Zamiast przypraw możesz dać dwie łyżeczki przyprawy do piernika. Lukier cynamonowy zrobisz mieszając cukier puder z odrobiną mleka i cynamonem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!