Przepis na cynamonki

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
miękkie cynamonki z lukrem

Przepis na drożdżowe bułeczki cynamonki z masą cynamonową

Upiecz dziś ze mną przepyszne, puszyste i słodkie bułeczki cynamonki w amerykańskim stylu. Tu idealne ciasto drożdżowe jest zwinięte w rulon z masłem, cukrem i cynamonem i pokrojone na bułeczki. Podaj bułeczki cynamonowe z lekko słodkim i lepkim lukrem twarożkowym, a wszyscy będą nimi zachwyceni!

drożdżówki z cynamonem i lukrem z twarożkiem

Bułeczki cynamonki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

drożdżowe bułeczki z cynamonem

Przepis na cynamonki

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe bułeczki zawijane z masą cynamonową i posmarowane lukrem twarożkowym.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour 50 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 8
Kalorie 365 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 17/25 cm – albo okrągła o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na bułeczki cynamonki

składniki na masę cynamonową do cynamonek

  • ok 50 g masła (miękkiego)
  • 100 g cukru (użyłam trzcinowy – 1/2 szklanki)
  • 1,5 łyżki cynamonu

składniki na lukier twarożkowy do cynamonek

  • 100 g twarożku (lekkiego – np. Almette)
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
 

Jak zrobić bułeczki cynamonki z lukrem twarożkowym

  • Drożdże zmieszaj z cukrem i letnim mlekiem – wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – tak aby drożdże zaczęły "pracować".
    15 g drożdży, 125 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
    jak zrobić drożdże na bułeczki drożdżowe z cynamonem
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, masło w kawałkach oraz cukier. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób gładkie ciasto.
    300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
    jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonowe
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, tak aby wyrosło.
    ciasto drożdżowe przed wyrastaniem
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
    zagniatanie ciasta drożdżowego na bułeczki cynamonowe
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 30/40 cm – około 0,5-1cm grubości.
    wałkowanie ciasta drożdżowego na cinnamon rolls
  • Posmaruj wierzch ciasta masłem.
    ok 50 g masła
    smarowanie masłem ciasta drożdżowego na bułeczki cynamonki
  • Zmieszaj razem cukier z cynamonem.
    100 g cukru, 1,5 łyżki cynamonu
    jak zrobić cukier z cynamonem do cynamonek
  • Posyp mieszanką masło.
    posypywanie ciasta drożdżowego cukrem z cynamonem
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
    jak zwinąć ciasto drożdżowe na cynamonki
  • Przetnij ciasto na 8 mniej więcej równych plastrów.
    jak pokroić ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonki
  • Ułóż cynamonki w blaszce (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką). Przykryj foremkę z cynamonkami i odstaw na około 30 minut, tak aby bułeczki się napuszyły.
    cynamonki zostawione do podrośnięcia przed pieczeniem
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Wyrośnięte cynamonki piecz około 20 minut – aż będą rumiane.
  • Przełóż do miski twarożek, dodaj cukier i wanilię i krótko zmiksuj – do uzyskania gładkiego kremu.
    100 g twarożku, 75 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    jak zrobić lukier twarożkowy do cynamonek
  • Posmaruj lukrem jeszcze ciepłe bułeczki.
    smarowanie cynamonek lukrem twarożkowym
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 365kcalWeglowodany: 54gBiałko: 7gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe bułeczki cynamonowe, drożdżówki cynamonowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Drożdżowe bułeczki z cynamonem – uwagi

Zachciało się mi ostatnio drożdżówek i upiekłam nam takie apetyczne i lepiące się od twarożkowego lukru bułeczki cynamonowe. Takie bułeczki to bardzo popularne drożdżówki w kuchni amerykańskiej (i nie tylko).

Ja tu poszłam bezpośrednio do źródła i skorzystałam z przepisu ze strony amerykańskiej. Jedyne co, to przygotowałam te bułeczki z mniejsze porcji, bo nie mam aż tylu chętnych do zjadania słodkości.

Cynamonowe bułeczki wyszły rewelacyjne!

Cudnie puszyste, aromatyczne i słodkie od cukru trzcinowego i cynamonu. Świetne do kubka kawy czy herbaty – zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie. Spróbuj koniecznie!

bułeczki cynamonowe z lukrem

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia cynamonek?

Do bułeczek potrzebujesz jedynie bardzo podstawowych składników, ogólnie dostępnych w każdym sklepie – nawet małym, osiedlowym. Poniżej przedstawiam krótką listę podstawowych składników i ewentualnych zamienników.

  • drożdże – ja jak zwykle użyłam drożdże świeże, bo lubię z nimi pracować. Jeśli nie masz świeżych, a tylko suszone, to użyj ich jedno opakowanie – takie około 7g.
  • mąka – zwykła mąka pszenna, może być typ 450 albo 500
  • cukier – do samego ciasta drożdżowego dodałam zwykły cukier kryształ, za to do nadzienia wybrałam cukier trzcinowy, ze względu na jego lekki karmelowy kolor i troszkę lepszy smak, ale jeśli go nie masz, to zwykły cukier będzie jak najbardziej ok
  • twarożek – do przygotowania lukru twarożkowego użyłam lekki twarożek – ja swój kupiłam w Biedronce (Delikate), może też być np. Bieluch, Philadelphia, Piątnica Mój Smak albo Almette śmietankowy.
cynamonki bułeczki z cynamonem

Jak zrobić cynamonki – wskazówki

Ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonki polecam wyrobić mikserem – wtedy na pewno będzie dobrze wyrobione i nie będzie kusić, aby dodawać więcej mąki, czy też mleka.

Aby bułeczki drożdżowe były fajnie puszyste warto poświęcić trochę czasu na dobre wyrośnięcie ciasta.

Najpierw pozwól wyrosnąć zaczynowi drożdżowemu – jeśli po kilkunastu minutach nic się z nim nie dzieje – nie gęstnieje, nie rośnie, nie robi się gruba piana, to znaczy, że musisz przygotować nową porcję. Albo mleko do zaczynu było zbyt ciepłe i „zabiło” drożdże, albo drożdże były zbyt stare.

Jeśli w domu jest zbyt chłodno lub są przeciągi, warto ciasto schować do piekarnika – można go dodatkowo podgrzać do 30 stopni, wtedy ciasto szybciej wyrośnie.

amerykańskie cynamonki cinnamon rolls

Jak pokroić ciasto drożdżowe na bułeczki?

Aby rulon z ciasta drożdżowego pokroić na ładne bułeczki użyj do krojenia ostrego noża – możesz go dodatkowo posypać lekko mąką, tak aby lepkie ciasto drożdżowe się do niego nie przykleiło.

Drugi sposób to użycie do podzielenia ciasta na bułeczki nitki (takiej do szycia) – fajnie się też sprawdza nić dentystyczna, bo jest sztywna i się nie rwie – wystarczy nitkę przełożyć przez ciasto na jego spód i zacisnąć końcówki ciągnąc je w przeciwnych kierunkach – tak powstają ładne i równe bułeczki.

Już pokrojone bułeczki warto również pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia i napuszenia – wtedy bułeczki będą super puszyste i lekkie.

Zaraz po upieczeniu pozwól cynamonkom ostygnąć przez 5 minut i w tym czasie przygotuj lukier twarożkowy. Posmaruj lukrem jeszcze lekko gorąco bułeczki cynamonki, tak aby lukier się lekko rozpuścił i dokładniej „oblepił” bułeczki.

Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie cynamonek nie sprawi Ci żadnego problemu. Daj znać w komentarzu jak smakowały Ci te bułeczki z cynamonem.

A jeśli lubisz pyszne drożdżówki, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na blogu jest ich niezły wybór jestem więc przekonana, że na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie.

drożdżowe bułeczki cynamonki

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne bułeczki drożdżowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 18 września

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 2f2be2e423d15856241e0922c4e3c911?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2024 19 lutego w 20:09- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepyszne cynamonki. Polecam do kawy, na deser. Świetny przepis wyjaśniony krok po kroku, więc nie może się nie udać. Wczoraj zrobiłam, dziś już nic nie ma-takie pyszne. Ja tylko lukier zrobiłam swoją metodą z cukru pudru i wody, bo nie miałam twarożku.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 19 lutego w 21:08- Odpowiedz

      Super, lukier z cukru pudru i wody lub mleka też jak najbardziej pasuje.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy