Przepis na drożdżowe bułeczki z wiśniami

wisniowe slimaczki


Dziś mam dla Was wiśniowe ślimaczki z ciasta drożdżowego – mega pyszne :)

Lekkie ciasto drożdżowe zwinięte z masą wiśni – prawdziwą masą.

Mój mąż aż się dopytywał, czy nie przesadzam, a okazało się, że warto było, bo wiśnie są wszędzie , wyglądają z każdego kawałeczka i smakują obłędnie :D

Do tego moje drożdżówki z wiśniami polałam dużą ilością lukru, więc były słodziutkie, lepkie i kuszące.

Mnie kusiły ogromnie i ciągle je podskubywałam :)

Co prawda drylownica się nie popisała i było sporo pestek, ale i tak ciacho przepyszne!

Swoją drogą jeśli ktoś z Was ma niezawodną drylownicę do wiśni, to podzielcie się info o producencie, bo ja już mam chyba 4 i wszystkie ogólnie do niczego :( 

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – uzbierała się ich już niezła kolekcja. 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

drożdżówki z wiśniami i lukrem

 

drożdżowe bułeczki z wiśniami

 

wiśniowe bułeczki  z lukrem

 

drożdżówka z wiśniami

 

wiśniowe bułeczki drożdżowe

 

bułeczki zawijane z wiśniami

 

Wiśniowe ślimaczki przepis

drożdżówki z wiśniami

Wiśniowe ślimaczki

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane wiśniami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 9

Składniki

ciasto:

wiśnie:

lukier:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
    30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste.
    450 g mąki pszennej, 2 jajka, 90 g oleju, 70 g cukru
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć.
  • Wyjmij na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości max 1 cm.
  • Do wiśni dodaj cukier, mąkę i mielone migdały (lub mąkę kokosową), wymieszaj.
    około 700 g wiśni, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mielonych migdałów
  • Wyłóż owoce na rozwałkowane ciasto - rozłóż równomiernie.
  • Ostrożnie zwiń ciasto razem z wiśniami w rulon.
  • Ostrym nożem odcinaj plastry ciasta - o grubości około 3 cm.
  • Układaj je w przygotowanej formie (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) - ja użyłam taką o wielkości 24/24 cm.
  • Foremkę z drożdżówkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  • Wyrośnięte bułeczki piecz w 180 stopniach (góra-dół) lub w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut - aż bułeczki będą rumiane.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dodaj odrobinę wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) - lukrem polej bułeczki.
    1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, woda
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z wiśniami, drożdżówki z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

wisniowe slimaczki 12

Sypane ciasto drożdżowe

Sprawdź ten przepis
sypane ciasto drożdżowe

Wełniane ciasto drożdżowe

Sprawdź ten przepis
wełniane ciasto drożdżowe

Drożdżówka z serkiem i owocami

Sprawdź ten przepis
drożdżówka z serkiem i owocami