wisniowe slimaczki

Przepis na drożdżowe bułeczki z wiśniami

Zapraszam dziś na wiśniowe ślimaczki, czyli pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe zawijane z soczystymi wiśniami. Moje drożdżówki po upieczeniu oblałam lukrem, który podkreślił smak lekko kwaskowych wiśni. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe z owocami, to koniecznie upieczcie takie drożdżówki z wiśniami!

wiśniowe bułeczki  z lukrem

Wiśniowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli wiśni i ciast z wiśniami zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

drożdżówki z wiśniami

Wiśniowe ślimaczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane wiśniami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Danie Ciasta
Porcje 9
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do ślimaczków

składniki na nadzienie wiśniowe do ślimaczków

składniki na lukier do ślimaczków

Instrukcja
 

Jak zrobić wiśniowe ślimaczki drożdżowe

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
    30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste.
    450 g mąki pszennej, 2 jajka, 90 g oleju, 70 g cukru
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć.
  • Wyjmij na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości max 1 cm.
  • Do wiśni dodaj cukier, mąkę i mielone migdały (lub mąkę kokosową), wymieszaj.
    około 700 g wiśni, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mielonych migdałów
  • Wyłóż owoce na rozwałkowane ciasto – rozłóż równomiernie.
  • Ostrożnie zwiń ciasto razem z wiśniami w rulon.
  • Ostrym nożem odcinaj plastry ciasta – o grubości około 3 cm.
  • Układaj je w przygotowanej formie (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) – ja użyłam taką o wielkości 24/24 cm.
  • Foremkę z drożdżówkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  • Wyrośnięte bułeczki piecz w 180 stopniach (góra-dół) lub w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – aż bułeczki będą rumiane.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dodaj odrobinę wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) – lukrem polej bułeczki.
    150 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, woda
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z wiśniami, drożdżówki z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe bułeczki z wiśniami

Drożdżówki z wiśniami – uwagi

Dziś mam dla Was wiśniowe bułeczki z ciasta drożdżowego – mega pyszne :)

Lekkie ciasto drożdżowe zwinięte z masą wiśni – prawdziwą masą.

Mój mąż aż się dopytywał, czy nie przesadzam, a okazało się, że warto było, bo wiśnie są wszędzie , wyglądają z każdego kawałeczka i smakują obłędnie :D

Do tego moje drożdżowe bułki z wiśniami polałam dużą ilością lukru, więc były słodziutkie, lepkie i kuszące.

Mnie kusiły ogromnie i ciągle je podskubywałam – zupełnie nie mogłam się im oprzeć!

Co prawda drylownica się nie popisała i było sporo pestek, ale i tak ciacho przepyszne!

Swoją drogą jeśli ktoś z Was ma niezawodną drylownicę do wiśni, to podzielcie się info o producencie, bo ja już mam chyba 4 i wszystkie ogólnie do niczego. Albo słabo drylują, albo zaraz się rozwalają.

Ps.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – uzbierała się ich już niezła kolekcja – są tu przepisy na ciasta zarówno z owocami jak i bez. 

drożdżówki z wiśniami i lukrem
drożdżówka z wiśniami
wiśniowe bułeczki drożdżowe
bułeczki zawijane z wiśniami
wisniowe slimaczki 12

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie ciasto idealne dla siebie – sprawdźcie koniecznie! A tutaj podrzucam Wam między innymi takie trzy przepisy: