Puszyste bułeczki dyniowe

 

buleczki dyniowe

 

Miałam jeszcze w lodówce trochę puree z dyni, to upiekłam pyszne, słoneczne puszyste bułeczki dyniowe – to tak na poprawę humoru w tą pochmurną jesienną pogodę.

Puree robiłam z dyni hokkaido, a ona ma mocny, intensywny kolor, który nadał bułeczką rewelacyjną wręcz barwę, aż się do nich buzia sama uśmiecha ;)

Zresztą sami zobaczcie jakie słońce wniosły te bułeczki do mojego domu.

Do dyni bardzo lubię korzenne przyprawy i tutaj też dodałam do ciasta cynamon, gałkę muszkatołową i mielony imbir, do tego odrobinka cukru i pyszne buły gotowe.

Nie spodziewajcie się jednak słodkiej drożdżówki – co to to nie ;)

Myślę, że spokojnie możecie taką bułkę zjeść nawet z szynką, chociaż ja osobiście postawiłam na domową frużelinę z malin – mąż wybrał krem czekoladowo-orzechowy, a była też wersja z masłem orzechowym.

Bułeczki zachowują swoją puszystość nawet następnego dnia – w ogóle się nie wysuszają (tylko schowajcie je do foliowego woreczka).

Ja zrobiłam 8 bułeczek – takich nawet dość sporych, jeśli wolicie małe bułeczki, to przygotujcie ich 12.

Ps. Moje puree było mocno gęste i zwarte, więc musiałam dolewać w trakcie mleka – dlatego w przepisie podaję mleko w „widełkach”.

Wypróbujcie też inne przepisy z dynią :)

bułeczki z dynią

 

domowe bułeczki

 

bułki dyniowe

 

buleczki dyniowe

 

bułki z dynią

 

bułeczki dyniowe

 

buleczki dyniowe

Puszyste bułeczki dyniowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
  • Dodaj pół szklanki ciepłego mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, puree z dyni, przyprawy, olej i jajka.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie konieczności dodaj resztę mleka (dużo zależy od gęstości puree - moje było bardzo gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieć - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki - ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
  • Podziel ciasto na małe bułeczki, obtocz je delikatnie w mące.
  • Ułóż bułeczki w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Piecz bułeczki przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy bułeczki są w środku upieczone.
  • Wyjmij foremkę z piekarnika i od razu posmaruj bułeczki po wierzchu rozpuszczonym masłem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!