puszyste bułeczki dyniowe

Przepis na pyszne puszyste bułki dyniowe

Zapraszam na puszyste bułeczki dyniowe. Te proste drożdżowe bułki zrobione są z puree z dyni oraz z rozgrzewającymi przyprawami. Takie miękkie dyniowe bułki to świetny pomysł na śniadanie albo przekąskę. Podajcie je ze słodkim twarożkiem, miodem albo konfiturą. Gorąco polecam!

bułeczki z dynią

Puszyste bułeczki dyniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne domowe pieczywo i masz w domu dynię, to zrób te rewelacyjne miękkie bułki dyniowe.

buleczki dyniowe

Puszyste bułeczki dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mięciutkie bułki z puree z dyni idealne na śniadanie i przekąskę.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na miękkie bułki dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić puszyste bułeczki dyniowe

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Dodaj pół szklanki (125 ml) ciepłego mleka – wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    ok 250 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, puree z dyni, przyprawy, olej i jajka.
    około 400 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 2 łyżki cukru, 50 ml oleju, 2 jajka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta mielonego imbiru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie konieczności dodaj resztę mleka (dużo zależy od gęstości puree – moje było bardzo gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieć – w razie konieczności możesz dodać trochę mąki – ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
  • Podziel ciasto na małe bułeczki, obtocz je delikatnie w mące.
  • Ułóż bułeczki w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).
  • Piecz bułeczki przez około 25 minut – sprawdź patyczkiem, czy bułeczki są w środku upieczone.
  • Wyjmij foremkę z piekarnika i od razu posmaruj bułeczki po wierzchu rozpuszczonym masłem.
    odrobina masła
Prywatne
Słowa kluczowe dyniowe bułki, miękkie bułeczki z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe bułeczki

Miękkie bułki dyniowe – uwagi

Miałam jeszcze w lodówce trochę puree z dyni, to upiekłam pyszne, słoneczne puszyste bułeczki dyniowe – to tak na poprawę humoru w tą pochmurną jesienną pogodę.

Puree robiłam z dyni hokkaido, a ona ma mocny, intensywny kolor, który nadał bułeczką rewelacyjną wręcz barwę, aż się do nich buzia sama uśmiecha ;)

Zresztą sami zobaczcie jakie słońce wniosły te bułeczki z dynią do mojego domu.

Do dyni bardzo lubię korzenne przyprawy i tutaj też dodałam do ciasta cynamon, gałkę muszkatołową i mielony imbir, do tego odrobinka cukru i pyszne buły gotowe.

Nie spodziewajcie się jednak słodkiej drożdżówki – co to to nie ;)

Myślę, że spokojnie możecie taką bułkę zjeść nawet z szynką, chociaż ja osobiście postawiłam na domową frużelinę z malin – mąż wybrał krem czekoladowo-orzechowy, a była też wersja z masłem orzechowym.

Miękkie bułeczki dyniowe zachowują swoją puszystość nawet następnego dnia – w ogóle się nie wysuszają (tylko schowajcie je do foliowego woreczka).

Ja zrobiłam 8 bułeczek – takich nawet dość sporych, jeśli wolicie małe bułeczki, to przygotujcie ich 12.

Ps. Moje puree było mocno gęste i zwarte, więc musiałam dolewać w trakcie mleka – dlatego w przepisie podaję mleko w „widełkach”.

Wypróbujcie też inne przepisy z dynią :)

bułki dyniowe
buleczki dyniowe
bułki z dynią
bułeczki dyniowe

Polecane przepisy na pieczywo z dynią

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo przygotowane z dodatkiem dyni. Tutaj polecam takie trzy przepisy: