Przepis na domowe chlebki naan
Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry.
Takimi chlebkami możecie również wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową :)
Chlebek naan, to typ podpłomyków.
Jak zrobić chlebki naan?
Przede wszystkim przygotowujemy je z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego.
Zagniatamy składniki podobnie jak ciasto drożdżowe, a następnie dzielimy na porcje.
Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie.
Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki.
Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza.
Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.
W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły :)
Chlebki naan przepis do druku

Chlebki naan
Składniki
chlebki naan:
- 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody ciepłej
- 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka oleju
do posmarowania:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki oregano suszonego
- posiekana natka pietruszki - opcjonalnie
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
- Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
- W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
- Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
- Uformuj z ciasta kule.
- Każdą rozwałkuj na cienki placek.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
- Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut
- Zdejmij chlebek i połóż na kratkę - od razu posmaruj rozpuszczonym masłem.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.