Przepis na chlebek naan

chlebki naan


Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry.

Takimi chlebkami możecie również wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową :)

Chlebek naan, to typ podpłomyków.

Jak zrobić chlebki naan?

Przede wszystkim przygotowujemy je z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego.

Zagniatamy składniki podobnie jak ciasto drożdżowe, a następnie dzielimy na porcje.

Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie.

Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki.

Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza.

Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.

W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły :)


chlebki naan

chlebek naan

domowe naan

indyjskie chlebki

chlebki naan

Chlebki naan przepis do druku

chlebki naan

Chlebki naan

Wypieki Beaty
Przepis na indyjskie chlebki naan idealne jako dodatek do post i dań obiadowych.
4.13 z 129 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Porcje 8
Kalorie 182 kcal

Składniki
  

chlebki naan:

  • 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody ciepłej
  • 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka oleju

do posmarowania:

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • posiekana natka pietruszki - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  • Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
  • Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
  • Uformuj z ciasta kule.
  • Każdą rozwałkuj na cienki placek.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
  • Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut
  • Zdejmij chlebek i połóż na kratkę - od razu posmaruj rozpuszczonym masłem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 182kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe drożdże, jogurt naturalny, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.