Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Chlebki naan

By |2018-10-07T09:13:44+00:002018 Październik 8th|Na słono, Pieczywo|

Chlebki naan

 

chlebek naan

 

Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry.

Takimi chlebkami możecie również wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową 🙂

Chlebki naan, to typ podpłomyków.

Przede wszystkim przygotowujemy je z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego.

Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie.

Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki.

Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza.

Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.

W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły 🙂

 

chlebki naan

 

chlebek naan

 

domowe naan

 

indyjskie chlebki

 

chlebki naan

Przepis do druku

 

Chlebki naan
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 chlebków naan.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 8
Składniki
chlebki naan:
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 350 g (2 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka oleju
do posmarowania:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • suszone oregano - pół łyżeczki
  • posiekana natka pietruszki - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
  5. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
  7. Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
  8. Uformuj z ciasta kule.
  9. Każdą rozwałkuj na cienki placek.
  10. Mocno rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
  11. Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut
  12. Zdejmij chlebek i połóż na kratkę - od razu posmaruj rozpuszczonym masłem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 182 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 26 g Błonnik: 1 g Białka: 4 g

 

Przepis znalazłam tutaj.

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Jolanta Domagalska 2018/10/18 at 21:00 - Reply

    Dzisiaj zrobiłam chlebki naan. Rewelacja. Ogólnie bardzo fajne przepisy.

  2. Karolina 2018/10/14 at 19:59 - Reply

    Dało by się upiec je na płycie pieca?

    • wypiekibeaty 2018/10/14 at 22:38 - Reply

      Pewnie tak, tylko musisz pokombinować z temperaturą i czasem pieczenia na patelni idzie to szybko

  3. Candy Pandas 2018/10/10 at 13:39 - Reply

    Z hummusem zjadłybyśmy najchętniej 😀

  4. Paulina Garnicka 2018/10/09 at 08:24 - Reply

    Chlebki mogą być też fajnym dodatkiem do sałatek, jako ich uzupełnienie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: