Chlebki naan

Zaktualizowany: 2024 6 maja
chlebki naan

Sprawdzony przepis na chlebki naan

Zapraszam Was dziś po przepis na chlebki naan. Ten indyjski chleb drożdżowy wyglądające jak placki to idealny dodatek do obiadu, czy też przekąska. Ten przepis został już wielokrotnie sprawdzony i wszyscy są nim zachwyceni. Wy również przygotujcie chleb naan z mojego przepisu. Podajcie chlebki z patelni do mięsa z sosem, do dań indyjskich, albo zjedzcie nawet same z odrobiną pasty kanapkowej.

chlebki naan

Proste chlebki naan przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na pyszną i szybką przekąskę idealną do zjedzenia samodzielnie albo z dodatkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chlebki naan

Chlebki naan przepis

Wypieki Beaty
Przepis na indyjskie chlebki naan idealne jako dodatek do post i dań obiadowych. Ten prosty przepis krok po kroku przygotujesz bez większych problemów. Spróbuj koniecznie!
4.31 z 227 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 8
Kalorie 182 kcal
Składniki

składniki na chlebki naan:

dodatkowo do posmarowania chlebków naan

  • 2 łyżki masła (rozpuszczonego )
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku ( granulowanego)
  • 0,5 łyżeczki oregano (suszonego – opcjonalnie)
  • natka pietruszki (posiekana – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić chlebki naan krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie drożdży

    • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
      15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    • Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
      120 ml wody

    Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na chlebki

    • W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
      350 g mąki pszennej, 120 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki soli
    • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
    • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

    Krok 3 – formowanie chlebków naan

    • Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
    • Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
    • Uformuj z ciasta kule.
    • Każdą rozwałkuj na cienki placek.

    Krok 4 – smażenie chlebków naan

    • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
    • Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki – tak po około 5 minutach – wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut.
    • Zdejmij chlebek i połóż na kratkę.

    Krok 4 – przygotowanie masła z ziołami

    • Rozpuszczone masło zmieszaj w miseczce z ziołami i solą – wymieszaj łyżeczką.
      2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki oregano, natka pietruszki
    • Przy pomocy pędzelka silikonowego smaruj gorące chlebki naan masłem.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 182kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
    Słowa kluczowe chlebki z patelni, placki drożdżowe
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    chlebek naan

    Indyjski płaski chleb drożdżowy naan – uwagi

    Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry, jako dodatek do posiłku. Chleb naan z czym podawać? Takimi chlebkami możecie również np. wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową :) Chlebek naan, to typ podpłomyków, które są w naszej polskiej kuchni trochę bardziej znane i popularne.

    domowe naan

    Jak zrobić chlebki naan – wskazówki

    Przede wszystkim chleb naan przygotowujemy z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego. Zagniatamy składniki podobnie jak ciasto drożdżowe, a następnie dzielimy na porcje. Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie. Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki. Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza. Mimo że to ciasto drożdżowe, to smażenie placków naan przebiega szybko. Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.

    W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły :)

    Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo

    indyjskie chlebki
    chlebki naan

    Przepis znalazłam tutaj.

    Polecane przepisy na domowe pieczywo

    Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na najlepsze domowe pieczywo – znajdziesz tu przepisy na różne chleby, bułki, a nawet tortille! Zobacz te trzy przepisy:

    Opublikowano: 2018 8 października

    Podziel się przepisem

    4.31 from 227 votes (219 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    84 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Chlebek naan przepis

    Wiele słyszałeś o chlebkach naan, lecz nie wiesz jak się za nie zabrać? Nie różnią się one zbyt wiele od zwykłego chleba, bo wykonasz je z tych samych składników – drożdży, mąki, soli i wody. Przepis jest dosyć prosty, z pewnością sobie poradzisz. Do mojego przepisu na chlebek naan dodałam jogurt naturalny, aby wzbogacić smak oraz konsystencję. To typowe pieczywo dla kuchni indyjskiej, jednak możesz je również spotkać w wielu krajach azjatyckich.

    Dodatkową różnicą jaką dzieli chleb naan od zwykłego chleba jest to, że smaży się go na patelni, a nie piecze w piekarniku. Dzięki temu przyrządzisz go dużo szybciej, a głodni domownicy, nie będą musieli długo czekać.

    Chlebek naan świetnie komponuje się z różnymi smarowidłami. Będzie to doskonała przekąska w szkole, w pracy, a nawet podczas spędzania czasu w ogrodzie. Gwarantuję Ci, że wrócisz do tego przepisu nie raz!

    Jeśli nigdy nie piekłeś domowego chleba, a chciałbyś spróbować swoich sił, koniecznie sprawdź co jeszcze przygotowałam. Przepisy, które tam znajdziesz poinstruują Cię, jak upiec różne chleby, croissanty, a nawet jak wykonać ciasto na pizzę. Nawiązując dalej do pieczywa, oprócz chlebów, istnieją przecież jeszcze bułeczki! Domowe bułki, chałki, rogale to wyroby, które wręcz uwielbiam piec. Są nie tylko zdrowe, ale i jakie smaczne! A widok zajadających dzieci niesamowicie cieszy oko i duszę.