Sprawdzony przepis na chlebki naan
Zapraszam Was dziś po przepis na chlebki naan. Te drożdżowe chlebki wyglądające jak placki to idealny dodatek do obiadu, czy też przekąska. Ten przepis został już wielokrotnie sprawdzony i wszyscy są nim zachwyceni. Wy również przygotujcie chleb naan z mojego przepisu. Podajcie chlebki z patelni do mięsa z sosem, do dań indyjskich, albo zjedzcie nawet same z odrobiną pasty kanapkowej.
Spis treści
Chlebki naan przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na pyszną i szybką przekąskę idealną do zjedzenia samodzielnie albo z dodatkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chlebki naan przepis
Składniki
składniki na chlebki naan:
- 15 g drożdży (świeżych (lub 7 g suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml wody (ciepłej – 1/2 szklanki)
- 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki))
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 ml jogurtu naturalnego ((w temperaturze pokojowej) – 1/2 szklanki)
- 1 łyżka oleju
Instrukcja
Jak zrobić chlebki naan krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.120 ml wody
- W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.350 g mąki pszennej, 120 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
- Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
- Uformuj z ciasta kule.
- Każdą rozwałkuj na cienki placek.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
- Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki – tak po około 5 minutach – wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut
- Zdejmij chlebek i połóż na kratkę – od razu posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp przyprawami (jeśli używasz).2 łyżki masła, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki oregano, natka pietruszki, 1 szczypta soli
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowy chlebek naan – uwagi
Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry.
Takimi chlebkami możecie również wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową :)
Chlebek naan, to typ podpłomyków, które są w naszej polskiej kuchni trochę bardziej znane i popularne.
Jak zrobić chlebki naan – wskazówki
Przede wszystkim chleb naan przygotowujemy z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego.
Zagniatamy składniki podobnie jak ciasto drożdżowe, a następnie dzielimy na porcje.
Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie.
Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki.
Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza.
Mimo że to ciasto drożdżowe, to smażenie placków naan przebiega szybko.
Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.
W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na najlepsze domowe pieczywo – znajdziesz tu przepisy na różne chleby, bułki, a nawet tortille! Zobacz te trzy przepisy: