francuskie bagietki

Przepis na francuskie bagietki z chrupiącą skórką zrobione w domu

Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne domowe bagietki. Takie chrupiące domowe bagietki przypominają smakiem i teksturą te z najlepszej piekarni. Chrupiąca skórka i miękki miąższ sprawiają, że te bagietki są prawdziwie doskonałe. To idealny dodatek do każdego posiłku lub pyszna przekąska na każdą okazję. Spróbuj koniecznie!

drożdżowe bagietki z chrupiącą skórką

Francuskie bagietki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne, ciepłe i pachnące domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

francuskie bagietki

Francuskie bagietki przepis z filmeme

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące bagietki do zrobienia w domu.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 17 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Porcje 3 sztuki
Kalorie 220 kcal
Składniki

składniki na bagietki

Instrukcja
 

Jak zrobić bagietki krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody – zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    jak przygotować drożdże
  • W dużej misce umieść mąkę, sól.
    500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli
    ciasto drożdżowe
  • Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
    przygotowanie ciasta drożdżowego na bagietki
  • Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto – jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami – jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.
    około 350 ml wody
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
    drożdżowe ciasto na bagietki
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na trzy równe części.
  • Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt – złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
  • Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz – ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
  • Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
    jak zrobić bagietki w domu
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą – możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą – przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
  • Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 220kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe domowe bagietki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe bagietki z chrupiącą skórką

Chrupiące domowe bagietki – uwagi

Mimo że na co dzień jem bardzo mało pieczywa – zwykle jest to jedna kanapka do pracy (koniecznie z domowego chleba), to czasami ciężko jest mi przejść obojętnie koło chrupiącej, świeżej bagietki. Szczególnie podczas pobytu we Francji nie jadłam żadnego innego pieczywa poza francuskimi bagietkami – urlop rządzi się swoimi prawami. Najsmaczniejsza była jedzona połamana na kawałki z dodatkiem „śmierdziela” (moje określenie na sery  typu „brie i spółka”), winogron i butelki wina. A to wszystko na trawniku przed wieżą Eiffla lub Luwrem :) – koniecznie muszę to jeszcze kiedyś powtórzyć.

Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę z chrupiącą skórką, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam. Nic straconego – sami upiekliśmy w domu swoje francuskie bagietki i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie.

Jak zrobić bagietki w domu – wskazówki

Z tej porcji otrzymacie trzy domowe bagietki (ja zrobiłam dwie długie i dwie krótsze, na których potem zapiekłam żółty ser – mój syn uwielbia takie bagietki z serem). Powiem Wam jedno – tajemnicą chrupiącej skórki jest temperatura pieczenia – wymagają one wysokiej temperatury – przynajmniej 250 stopni – wtedy skórka szybko się spieka, a wnętrze pozostaje miękkie i puszyste.  Do tego dobrze jest wstawić do piekarnika miskę z wodą – para wodna podczas pieczenia sprawia, że skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca.

Ps. Pod przepisem zamieściłam zdjęcie pokazujące jak piec bagietki, aby zachowały swoją formę. W sklepach można kupić specjalne formy do bagietek, ale jeśli nie zamierzacie ich piec często, to bez sensu jest ich zakup. Można sobie w tym poradzić domowymi sposobami ;)

Ciasto na bagietkę możecie też przygotować wieczorem i schować na noc do lodówki. Wtedy rano wyjmujecie je, lekko zagniatacie i czekacie około godzinę, aby się ogrzało. Polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30 stopni – wtedy ciasto się szybciej ogrzeje. Potem już przygotowujecie domowe bagietki wg przepisu. A pod przepisem znajdziecie też krótki filmik z przygotowań.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb i domowe bułki.

A tu moje francuskie bagietki z chrupiącą skórką na moich pierwszych zdjęciach :)

bagietka
francuskie bagietki
bagietka francuska_6
bagietka francuska

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo – zarówno chleby jak i różne bułki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: