Przepis na francuskie bagietki z chrupiącą skórką zrobione w domu

francuskie bagietki


Mimo że na co dzień jem bardzo mało pieczywa – zwykle jest to jedna kanapka do pracy (koniecznie z domowego chleba), to czasami ciężko jest mi przejść obojętnie koło chrupiącej, świeżej bagietki :)

Szczególnie podczas pobytu we Francji nie jadłam żadnego innego pieczywa poza francuskimi bagietkami – urlop rządzi się swoimi prawami :)

Najsmaczniejsza była jedzona połamana na kawałki z dodatkiem „śmierdziela” (moje określenie na sery  typu „brie i spółka”), winogron i butelki wina. A to wszystko na trawniku przed wieżą Eiffla lub Luwrem :) – koniecznie muszę to jeszcze kiedyś powtórzyć :)

Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę z chrupiącą skórką, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam.

Nic straconego – sami upiekliśmy w domu swoje francuskie bagietki i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie :)

Z tej porcji otrzymacie trzy domowe bagietki (ja zrobiłam dwie długie i dwie krótsze, na których potem zapiekłam żółty ser – mój syn uwielbia takie bagietki z serem).

Powiem Wam jedno – tajemnicą chrupiącej skórki jest temperatura pieczenia – wymagają one wysokiej temperatury – przynajmniej 250 stopni – wtedy skórka szybko się spieka, a wnętrze pozostaje miękkie i puszyste.  Do tego dobrze jest wstawić do piekarnika miskę z wodą – para wodna podczas pieczenia sprawia, że skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca.

Ps. Pod przepisem zamieściłam zdjęcie pokazujące jak piec bagietki, aby zachowały swoją formę. W sklepach można kupić specjalne formy do bagietek, ale jeśli nie zamierzacie ich piec często, to bez sensu jest ich zakup. Można sobie w tym poradzić domowymi sposobami ;)

Ciasto na bagietkę możecie też przygotować wieczorem i schować na noc do lodówki. Wtedy rano wyjmujecie je, lekko zagniatacie i czekacie około godzinę, aby się ogrzało. Polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30 stopni – wtedy ciasto się szybciej ogrzeje. Potem już przygotowujecie domowe bagietki wg przepisu. A pod przepisem znajdziecie też krótki filmik z przygotowań.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb i domowe bułki.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

drożdżowe bagietki z chrupiącą skórką domowe bagietki z chrupiącą skórką

A tu moje francuskie bagietki z chrupiącą skórką na moich pierwszych zdjęciach :)


bagietka

francuskie bagietki

bagietka francuska_6

bagietka francuska

Francuskie bagietki przepis do druku

francuskie bagietki

Francuskie bagietki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące bagietki do zrobienia w domu.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 17 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 55 minut
Porcje 3 sztuki
Kalorie 220 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody - zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    jak przygotować drożdże
  • W dużej misce umieść mąkę, sól.
    500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli
    ciasto drożdżowe
  • Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
    przygotowanie ciasta drożdżowego na bagietki
  • Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami - jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.
    około 350 ml wody
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
    drożdżowe ciasto na bagietki
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na trzy równe części.
  • Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt - złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
  • Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz - ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
  • Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
    jak zrobić bagietki w domu
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą - możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą - przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
  • Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 220kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!