Mimo że na co dzień jem bardzo mało pieczywa – zwykle jest to jedna kanapka do pracy (koniecznie z domowego chleba), to czasami ciężko jest mi przejść obojętnie koło chrupiącej, świeżej bagietki :)

Szczególnie podczas pobytu we Francji nie jadłam żadnego innego pieczywa – urlop rządzi się swoimi prawami :)

Najsmaczniejsza była jedzona połamana na kawałki z dodatkiem „śmierdziela” (moje określenie na sery  typu „brie i spółka”), winogron i butelki wina – a to wszystko na trawniku przed wieżą Eiffla lub Luwrem :) – koniecznie muszę to jeszcze kiedyś powtórzyć :)

Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam.

Nic straconego – sami upiekliśmy w domu swoje bagietki i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie :)

Z tej porcji otrzymacie trzy długie bagietki (ja zrobiłam dwie długie i dwie krótsze, na których potem zapiekłam żółty ser – mój syn uwielbia takie bagietki).

Powiem Wam jedno – tajemnicą chrupiącej skórki jest temperatura pieczenia – wymagają one wysokiej temperatury – przynajmniej 250 stopni – wtedy skórka szybko się spieka, a wnętrze pozostaje miękkie i puszyste.

Ps. Pod przepisem zamieściłam zdjęcie pokazujące jak piec bagietki, aby zachowały swoją formę.

bagietka
bagietka francuska_3

bagietka francuska_6

bagietka francuska_5

 

bagietka

Francuskie bagietki

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 3

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody - zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże.
  • Dolej wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami.
  • Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na trzy równe części.
  • Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt - złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
  • Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz - ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
  • Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą - możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą - przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
  • Piecz w tej temperaturze około 25 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

bagietka francuska_1