Przepis na francuskie bagietki z chrupiącą skórką zrobione w domu
Mimo że na co dzień jem bardzo mało pieczywa – zwykle jest to jedna kanapka do pracy (koniecznie z domowego chleba), to czasami ciężko jest mi przejść obojętnie koło chrupiącej, świeżej bagietki :)
Szczególnie podczas pobytu we Francji nie jadłam żadnego innego pieczywa poza francuskimi bagietkami – urlop rządzi się swoimi prawami :)
Najsmaczniejsza była jedzona połamana na kawałki z dodatkiem „śmierdziela” (moje określenie na sery typu „brie i spółka”), winogron i butelki wina. A to wszystko na trawniku przed wieżą Eiffla lub Luwrem :) – koniecznie muszę to jeszcze kiedyś powtórzyć :)
Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę z chrupiącą skórką, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam.
Nic straconego – sami upiekliśmy w domu swoje francuskie bagietki i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie :)
Z tej porcji otrzymacie trzy domowe bagietki (ja zrobiłam dwie długie i dwie krótsze, na których potem zapiekłam żółty ser – mój syn uwielbia takie bagietki z serem).
Powiem Wam jedno – tajemnicą chrupiącej skórki jest temperatura pieczenia – wymagają one wysokiej temperatury – przynajmniej 250 stopni – wtedy skórka szybko się spieka, a wnętrze pozostaje miękkie i puszyste. Do tego dobrze jest wstawić do piekarnika miskę z wodą – para wodna podczas pieczenia sprawia, że skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca.
Ps. Pod przepisem zamieściłam zdjęcie pokazujące jak piec bagietki, aby zachowały swoją formę. W sklepach można kupić specjalne formy do bagietek, ale jeśli nie zamierzacie ich piec często, to bez sensu jest ich zakup. Można sobie w tym poradzić domowymi sposobami ;)
Ciasto na bagietkę możecie też przygotować wieczorem i schować na noc do lodówki. Wtedy rano wyjmujecie je, lekko zagniatacie i czekacie około godzinę, aby się ogrzało. Polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30 stopni – wtedy ciasto się szybciej ogrzeje. Potem już przygotowujecie domowe bagietki wg przepisu. A pod przepisem znajdziecie też krótki filmik z przygotowań.
Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb i domowe bułki.


A tu moje francuskie bagietki z chrupiącą skórką na moich pierwszych zdjęciach :)
Francuskie bagietki przepis do druku

Francuskie bagietki
Składniki
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- około 350 ml wody letniej
- 10 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody - zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę, sól.500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli
- Dodaj rozpuszczone drożdże do miski z mąką.
- Dolej prawie cała wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami - jeśli trzeba, to dodaj więcej wody.około 350 ml wody
- Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na trzy równe części.
- Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt - złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
- Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz - ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
- Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą - możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą - przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
- Piecz w tej temperaturze około 17-20 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu wystudź.