Chleb dyniowy z pestkami

 

chleb dyniowy

 

Bardzo rzadko kupuję w sklepie pieczywo – a szczególnie chleb. Zwykle robię go sama w domu.

Teraz – korzystając z jesiennych plonów – upiekłam nam chleb dyniowy z pestkami – dyni – oczywiście 😀

Chleb jest szybki do zrobienia, bo pieczemy go na drożdżach.

Puree z dyni nadało mu obłędny, słoneczny kolor oraz wpłynęło na jego większą wilgotność. Chleb jest też dzięki temu dłużej świeży i nie obsycha.

Upiekłam go w garnku, więc jego skórka nabrała wyjątkowej chrupkości.

Możecie wykorzystać dowolny garnek, który będzie miał żaroodporne rączki i przykrywkę, może to też być garnek rzymski. Musicie go tylko wcześniej namoczyć przez jakiś czas.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to zapraszam po przepis. Najlepsza będzie tu dynia hokkaido, bo jest mało soczysta. Jeśli używacie inną dynię i puree jest dość wilgotne, to dobrze jest je odsączyć na sicie wyłożonym papierem do pieczenia. Albo po prostu dodajcie trochę mniej wody.

PS.

Jeśli lubicie piec w domu chleb i bułki, to koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe pieczywo 🙂

 

chlebek dyniowy pszenny chleb z dynią
 

pszenny chleb dyniowy drożdżowy chleb dyniowy
 

chleb z dyni z pestkami chleb z dynią
 

domowy chleb dyniowy chleb dyniowy
 

Chleb dyniowy z pestkami – przepis do druku

Chleb dyniowy z pestkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden średni bochenek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
  • 150 g puree z dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • około 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • około 200 ml letniej wody
  • 50 ml oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych (lub 7 g suszonych) drożdży
  • garść pestek dyni
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i trochę wody - rozmieszaj.
  2. Dynię wymieszaj z jogurtem naturalnym i olejem.
  3. Do mąki dodaj sól, dynię, pestki oraz rozczyn drożdżowy.
  4. Wlej mniej więcej połowę wody i zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej wody.
  6. Misę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół) i wstaw do niego żaroodporny garnek (razem z pokrywką).
  8. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
  9. Uformuj bochenek i ułóż go na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką - pozostaw tak na około pół godziny.
  10. Ostrożnie zdejmij pokrywkę z garnka, zbierz rogi papieru do pieczenia tak aby móc przenieść chleb.
  11. Ostrożnie umieść go w garnku razem z papierem, przykryj pokrywką i piecz tak przez 30 minut.
  12. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut.
  13. Po upieczeniu wyjmij razem z papierem z garnka i odstaw do wystudzenia.
Notatki
Jeśli nie pieczesz chleba w garnku, to piecz go 45 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół). Jeśli chcesz, aby miał bardziej chrupiącą skórkę, to na dnie piekarnika postaw naczynie napełnione wodą 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 253 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 42 Białka: 9 g

 

Inspiracja.