chleb dyniowy

Przepis na obłędny dyniowy chleb z pestkami dyni

Przepis na dziś – niezwykły słoneczny pszenny chleb dyniowy z puree z dyni i pestkami dyni. Ten dyniowy chlebek z chrupiącą skórką ma przepiękny żółto-pomarańczowy miąższ. To zasługa puree z dyni. Chleb jest idealny na kanapki na śniadanie – zarówno z dodatkami na słodko jak i na słono. Chleb dyniowy to chleb idealny na jesień. Polecam!

drożdżowy chleb dyniowy

Chleb dyniowy z pestkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piec w domu pyszne chleby, to koniecznie upiecz ten piękny słoneczny chleb z puree z dyni.

chleb dyniowy

Chleb dyniowy z pestkami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na obłędny chleb dyniowy z puree z dyni zrobiony na drożdżach.
4.67 z 15 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 4 hours 45 minut
Porcje 1 bochenek
Kalorie 253 kcal
Wyposażenie
  • Żaroodporny garnek z pokrywką o średnicy około 22 cm. Albo np. podłużna szklana forma do pieczenia – o długości do max 30 cm.
Składniki

składniki na chleb dyniowy

  • 150 g puree z dyni (gęstego, odsączonego!)
  • 100 g jogurtu naturalnego (gęstego – polecam grecki)
  • 450 g mąki pszennej (użyłam typ 650 (3 szklanki) + ewentualnie do dosypania, jeśli będzie się kleić ciasto)
  • 100- 200 ml wody (letniej – dodawanej porcjami)
  • 50 ml oleju ( lub oliwy)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży (świeżych (lub 7 g suszonych) )
  • 1 garść pestek dyni
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb dyniowy z pestkami dyni

  • Dynię wymieszaj z jogurtem naturalnym i olejem – dodaj do miski z mąką.
    150 g puree z dyni, 100 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju
    mieszanie dyni z jogurtem do chleba dyniowego
  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i trochę wody – rozmieszaj.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    jak przygotować drożdże do chleba dyniowego
  • Do mąki dodaj sól oraz rozczyn drożdżowy.
    450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli
    ile soli trzeba dodać do chleba
  • Dodaj pestki dyni – jeśli używasz.
    1 garść pestek dyni
    dodaj do ciasta na chleb dyniowy pestki dyni
  • Wlej około połowę pozostałej wody i zacznij wyrabiać ciasto (jeśli twój jogurt jest rzadki i masz rzadsze puree z dyni, to na razie nie dodawaj wody, tylko zacznij wyrabiać ciasto, a wodę dodaj gdy ciasto będzie zbyt gęste – wodę dolewaj porcjami).
    100- 200 ml wody
    dodaj do ciasta na chleb ciepłą wodę
  • Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej wody, a jeśli zbyt rzadkie to dodaj trochę więcej mąki.
  • Misę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – do wyrośnięcia.
    ciasto na chleb przed wyrastaniem
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół) i wstaw do niego żaroodporny garnek (razem z pokrywką).
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć – w razie potrzeby podsyp więcej mąki.
    jak zagnieść ciasto na chleb
  • Uformuj bochenek i ułóż go na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką – pozostaw tak na około pół godziny.
    chleb dyniowy przed pieczeniem
  • Ostrożnie zdejmij pokrywkę z garnka, zbierz rogi papieru do pieczenia tak aby móc przenieść chleb.
  • Ostrożnie umieść go w garnku razem z papierem, przykryj pokrywką i piecz tak przez 30 minut.
    jak upiec chleb w garnku
  • Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij razem z papierem z garnka i odstaw do wystudzenia.
Film
Notatki
Jeśli nie pieczesz chleba w garnku, to piecz go 45 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół) w zwykłej foremce żaroodpornej. Jeśli chcesz, aby miał bardziej chrupiącą skórkę, to na dnie piekarnika postaw naczynie napełnione wodą :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 253kcalWeglowodany: 42gBiałko: 9gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe chleb z dynią, dyniowy chleb pszenny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pszenny chleb dyniowy

Dyniowy chleb na drożdżach – uwagi

Bardzo rzadko kupuję w sklepie pieczywo – a szczególnie chleb. Zwykle robię go sama w domu.

Teraz – korzystając z jesiennych plonów – upiekłam nam chleb dyniowy z pestkami – dyni – oczywiście :D

Chleb z dyni jest szybki do zrobienia, bo pieczemy go na drożdżach.

Puree z dyni nadało mu obłędny, słoneczny kolor oraz wpłynęło na jego większą wilgotność. Chleb jest też dzięki temu dłużej świeży i nie obsycha.

chleb z dyni z pestkami

Składniki na dyniowy chleb i zamienniki

Do przygotowania chleba z dynią będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:

  • mąka pszenna – ja tu polecam mąkę typ 650, ale jeśli nie masz, to użyj takiej typ 500 lub 550
  • jogurt naturalny – najlepszy będzie gęsty i mało wodnisty jogurt – ja używam jogurt grecki
  • olej – może też być oliwa z oliwek, albo olej dyniowy – pokreśli on smak chleba
  • drożdże – ja użyłam jak zwykle świeże drożdże, bo wolę je od tych suszonych, jeśli masz tylko suszone to użyj jedno opakowanie – ok 7 g.
chleb z dynią

Dyniowy chleb wykonanie – wskazówki

Przygotowanie chleba zaczynam zawsze od rozrobienia drożdży w letniej wodzie. W dużej misie miksera umieszczam wszystkie składniki poza wodą i zaczynam miksować na wolnych obrotach (dobrze, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej). Dodaję rozczyn drożdżowy i dolewam wody. Gdy chleb wyrabiam mikserem mam pewność, że ciasto będzie dobrze wyrobione i nie kusi mnie żeby dodawać za dużo mąki.

Gotowe ciasto na chleb z dynią odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto dobrze wyrosło. Jeśli w domu masz chłodno, to polecam schować miskę do piekarnika – ciasto będzie tam miało optymalne warunki – możesz włączyć piekarnik na grzanie w 30 stopniach – wtedy ciasto szybciej wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto na chleb wyjmij na blat lekko posypany mąką i zagnieć, uformuj ciasto w okrągły bochenek i przykryj ściereczką – zostaw tak chleb na około 30 minut, aby sobie podrósł.

Tak przygotowany chleb upiecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

chlebek dyniowy

Jak upiec chleb w garnku?

Ja swój chleb dyniowy upiekłam w garnku, który wcześniej rozgrzałam w piekarniku, dzięki temu jego skórka nabrała wyjątkowej chrupkości.

Możecie wykorzystać dowolny garnek, który będzie miał żaroodporne rączki i przykrywkę, może to też być garnek rzymski. Musicie go tylko wcześniej namoczyć przez jakiś czas.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to zapraszam po przepis. Najlepsza będzie tu dynia hokkaido, bo jest mało soczysta.

Jeśli używacie inną dynię i puree jest dość wilgotne, to dobrze jest je odsączyć na sicie wyłożonym papierem do pieczenia. Albo po prostu dodajcie trochę mniej wody.

PS.

Jeśli lubicie piec w domu chleb i bułki, to koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe pieczywo :)

pszenny chleb z dynią
domowy chleb dyniowy chleb dyniowy

Inspiracja – Ósmy kolor tęczy

Polecane przepisy na domowe chleby

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe chleby, które są lepsze niż z piekarni! Tutaj polecam takie trzy przepisy: