Nocny pszenny chleb z oliwkami
Przepis na prosty pszenny chleb pieczony z oliwkami
Jeśli lubicie piec w domu chleb, albo zawsze chcieliście spróbować samodzielnie upiec chleb, to zróbcie razem ze mną prosty chleb z oliwkami. Ten chleb jest o tyle fajny, że robi się praktycznie sam przez noc, rano go pieczecie i zjadacie na śniadanie.
Spis treści
Nocny pszenny chleb z oliwkami przepis krok po kroku
Koniecznie upiecz swojej rodzinie taki pyszny chleb z zielonymi oliwkami i zobacz jak pysznie smakuje!
Nocny pszenny chleb z oliwkami przepis
Składniki
składniki na nocny chleb z oliwkami
- 425 g mąki chlebowej ((np. 750 ale może też być zwykła))
- 75 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- około 390 ml ciepłej wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 100 g oliwek
Instrukcja
Jak zrobić nocny chleb z oliwkami
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.5 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży
- W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy.425 g mąki chlebowej, 75 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 czubata łyżeczka soli
- Dodając stopniowo wodę wyrób ciasto – możesz to robić mikserem.około 390 ml ciepłej wody
- Dodaj oliwki i ponownie zagnieć.100 g oliwek
- Miskę przykryj i odstaw na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
- Rano ostrożnie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko zagnieć składając brzegi ciasta do środka.
- Umieść ciasto w koszu do wyrastania lub w misce wysypanej mąką (albo w namoczonym garnku rzymskim) i poczekaj aż podrośnie (około pół godziny)
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół) – w piekarniku nagrzej od razu garnek lub naczynie żaroodporne do pieczenia chleba.
- Ostrożnie umieść chleb w naczyniu i przykryj go pokrywką.
- Piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
- Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20-30 minut.
- Po upieczeniu ostudź na kratce.
Notatki
Prywatne
Nocny chleb pszenny z zielonymi oliwkami – uwagi
Chciałam Wam dziś zaproponować prosty w wykonaniu (chociaż potrzebujący czasu) pszenny chleb z oliwkami.
Chleb potrzebuje czasu, bo wyrasta przez noc (około 11-14 godzin).
To długie wyrastanie powoduje, że chleb ma piękne dziury :)
Oryginalny przepis znalazłam na już niestety nieistniejącym blogu Hint of Vanilla, ale podaję Wam przepis lekko zmieniony i porcję na jeden bochenek.
Chleb musi być wypiekany w garnku, albo czymś co może go zastąpić – np. żaroodpornym naczyniu z przykrywką, albo w garnku rzymskim.
To pozwala mu utrzymać kształt oraz sprawia, że chleb ma po upieczeniu chrupiącą skórkę.
Naczynie w którym będzie piec powinno być gorące zanim włożycie do niego chleb, ale jeśli pieczecie w garnku rzymskim, to po namoczeniu go w wodzie włóżcie chleb do zimnego garnka i wstawcie do zimnego piekarnika, a dopiero wtedy włączcie grzanie piekarnika.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis oraz sprawdźcie inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowe chleby
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne domowe pieczywo. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na chleb z oliwkami
Zapraszam was dziś do upieczenia pysznego chleba z oliwkami. Ten chleb różni się trochę od innych, bo robi się go przez noc. Wieczorem przygotowujecie ciasto drożdżowe na chleb i zostawiacie go przez noc, aby sobie rosło i pracowało. Rano ponowie lekko zagniatacie i pieczecie w garnku. Chleb trzeba piec w garnku albo foremce, aby się nie rozpłynął ;) Dodajcie do niego swoje ulubione oliwki - mogą być zielone, albo czarne, albo mieszane.
Jak zrobić chleb z oliwkami?
Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku i przygotujcie ciasto na chleb, a rano upieczcie chleb. Taki świeżo pieczony, pachnący i chrupiący chleb sprawdzi się idealnie na śniadanie. Możecie z niego potem zrobić kanapki do pracy lub do szkoły. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na chleby - znajdziecie tu wiele różnych przepisów, w tym również przepis na domowy chleb tostowy :)