Chciałam Wam dziś zaproponować prosty w wykonaniu (chociaż potrzebujący czasu) chleb pszenny z oliwkami.

Chleb potrzebuje czasu, bo wyrasta przez noc (około 11-14 godzin).

To długie wyrastanie powoduje, że chleb ma piękne dziury :)

Oryginalny przepis znalazłam tutaj, ale podaję Wam przepis lekko zmieniony i porcję na jeden bochenek.

Chleb musi być wypiekany w garnku, albo czymś co może go zastąpić – np. żaroodpornym naczyniu z przykrywką, albo w garnku rzymskim.

Naczynie w którym będzie piec powinno być gorące zanim włożycie do niego chleb, ale jeśli pieczecie w garnku rzymskim, to po namoczeniu go w wodzie włóżcie chleb do zimnego garnka i wstawcie do zimnego piekarnika, a dopiero wtedy włączcie grzanie piekarnika.

 

chleb z oliwkami1

chleb z oliwkami2

chleb z oliwkami3

chleb z oliwkami4

 

 

Nocny pszenny chleb z oliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody - wymieszaj.
  • W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy.
  • Dodając stopniowo wodę wyrób ciasto - możesz to robić mikserem.
  • Dodaj oliwki i ponownie zagnieć.
  • Miskę przykryj i odstaw na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
  • Rano ostrożnie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko zagnieć składając brzegi ciasta do środka.
  • Umieść ciasto w koszu do wyrastania lub w misce wysypanej mąką (albo w namoczonym garnku rzymskim).
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni - w piekarniku nagrzej od razu garnek lub naczynie żaroodporne do pieczenia chleba.
  • Ostrożnie umieść chleb w naczyniu i przykryj go pokrywką.
  • Piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20-30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź na kratce.

Notatki

Jeśli chleb pieczesz w garnku rzymskim, to naczynie włóż do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut od pełnego nagrzania piekarnika, potem zdejmij pokrywę i podpiecz kolejne 20-30 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!