Chlebek ciabatta

chlebek ciabatta

 

Ten chlebek ciabatta jest lekki, puszysty.

Nie wymaga posiadania specjalnej mąki – najlepiej użyć zwykłą 500-550.

Bardzo szybko robi się go przy pomocy miksera, wyrasta też szybko, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wystarczy 30 minut na pieczenie i można zajadać ciepły, domowy chleb.

Możecie go upiec również z dodatkami. Ja go piekę czasami z dodatkiem pokrojonych oliwek – mój syn uwielbia tą wersję :D

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

Gorąco polecam!

domowa ciabata chlebek ciabata
 

domowa ciabatta chleb ciabatta
 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia chlebka ciabatta z 2012 roku :)

 

 

 

Chlebek ciabatta – przepis do druku

chlebek ciabatta

Chlebek ciabatta z oliwkami

Wypieki Beaty
Przepis na jeden bochenek
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Chleb
Porcje 1

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.
  • W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże, oliwę i część wody.
  • Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę - ciasto ma być dość gęste, ale gładkie.
  • Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką - jeśli je używasz.
  • Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
  • Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia).
  • Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!