Chlebek ciabatta

chlebek ciabatta

 

Ten chlebek ciabatta jest lekki, puszysty.

Nie wymaga posiadania specjalnej mąki – najlepiej użyć zwykłą 500-550.

Bardzo szybko robi się go przy pomocy miksera, wyrasta też szybko, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wystarczy 30 minut na pieczenie i można zajadać ciepły, domowy chleb.

Możecie go upiec również z dodatkami. Ja go piekę czasami z dodatkiem pokrojonych oliwek – mój syn uwielbia tą wersję 😀

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

Gorąco polecam!

domowa ciabata chlebek ciabata
 

domowa ciabatta chleb ciabatta
 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia chlebka ciabatta z 2012 roku 🙂

 

 

 

Chlebek ciabatta – przepis do druku

Chlebek ciabatta z oliwkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden bochenek
Autor:
Typ przepisu: Chleb
Ilość: 1
Składniki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 300 g (2 szklanki) mąki typ 500-550
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • około 10 oliwek bez pestek - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.
  2. W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże, oliwę i część wody.
  3. Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę - ciasto ma być dość gęste, ale gładkie.
  4. Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką - jeśli je używasz.
  5. Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  8. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
  9. Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia).
  10. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.