chlebek ciabatta

Przepis na domowy chleb ciabatta

Domowy chlebek ciabatta to włoski chleb o charakterystycznym kształcie i miękkiej konsystencji w środku. Jego skórka jest chrupiąca i lekko zrumieniona, a smak jest delikatny i lekko kwaskowy. Chleb ciabatta przygotowuje się z mąki pszennej, wody, drożdży i soli. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję, aby po upieczeniu wytworzyły się w nim charakterystyczne pory. To idealna propozycja dla miłośników pieczywa, którzy chcą spróbować czegoś innego. Spróbujcie koniecznie!

domowa ciabata

Chlebek ciabatta – przepis krok po kroku

Już dziś upiecz ten pyszny włoski chleb i zjedz go ze smakiem na śniadanie, czy też kolację. Dodaj do niego pokrojone oliwki, albo zrób zupełnie bez dodatków.

chlebek ciabatta

Chlebek ciabatta z oliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty drożdżowy chlebek ciabatta idealny na kanapki i na przekąskę.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 1
Składniki

składniki na chleb ciabatta

  • 200 ml wody (ciepłej )
  • 300 g mąki pszennej ( typ 500-550 (2 szklanki) )
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju (lub oliwy z oliwek)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (- do drożdży)
  • około 10 sztuk oliwek ( bez pestek – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb ciabatta z oliwkami

  • Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.
    200 ml wody, 12 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże, oliwę i część wody.
    300 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżka oleju
  • Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę – ciasto ma być dość gęste, ale gładkie.
  • Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką – jeśli je używasz.
    około 10 sztuk oliwek
  • Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
  • Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia).
  • Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb pszenny, ciabatta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chlebek ciabata

Włoska ciabatta – uwagi

Ten chlebek ciabatta jest lekki, puszysty.

Nie wymaga posiadania specjalnej mąki – najlepiej użyć zwykłą 500-550.

Bardzo szybko robi się go przy pomocy miksera, wyrasta też szybko, więc zachęcam do wypróbowania przepisu na prosty chleb na drożdżach.

Wystarczy 30 minut na pieczenie i można zajadać ciepły, domowy chleb.

Możecie go upiec również z dodatkami.

Ja go piekę czasami z dodatkiem pokrojonych oliwek – mój syn uwielbia tą wersję :D

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

Gorąco polecam!

domowa ciabatta
chleb ciabatta

 

 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia chlebka ciabatta z 2012 roku :)

ciabatta z oliwkami
ciabatta z oliwkam2i
ciabatta z oliwkami3

 

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Jeśli lubisz samodzielnie piec w domu pieczywo, uwielbiasz świeżo upieczony chleb, i pyszne bułki, czy rogale, to koniecznie zobacz inne moje przepisy – tu polecam między innymi takie: