Chleb pszenny w godzinę

 

chleb pszenny w godzinę

 

Przepis na ten chleb pszenny w godzinę to strzał w 10!

Faktycznie wszystko – od przygotowania drożdży do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje godzinę 😯😯

Do tego chleb ma fajną lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.

Ja się do niego dobrałam, gdy był jeszcze gorący i przy krojeniu leciała z niego para :D

A mój syn jak się do niego dossał, to zjadł połowę :D

Zapisuję sobie ten przepis na „kryzysowe” sytuacje. Gdy w domu wszyscy głodni, nic do jedzenia nie ma, a sklepy pozamykane.

Spróbujcie koniecznie!

Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na domowe pieczywo – zajrzyjcie i zobaczcie.

 

ekspresowy chleb na drożdżach szybki chleb na drożdżach
 

chleb pszenny na drożdżach domowy chleb pszenny
 

ekspresowy chleb pszenny szybki chleb pszenny na drożdżach
 

Chleb pszenny w godzinę – przepis do druku

chleb pszenny w godzinę

Chleb pszenny w godzinę

Wypieki Beaty
Przepis na jeden spory bochenek.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Chleb
Porcje 1
Kalorie 222 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody - odstaw na 10 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj wodę i rozczyn drożdżowy - wyrób ciasto.
  • Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
  • W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  • Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
  • Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
  • Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 16-20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 40gBiałko: 8gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.