Chleb pszenny w godzinę
Przepis na ekspresowy chleb pszenny na drożdżach
Zapraszam dziś na rewelacyjny chleb pszenny w godzinę. Tak, tak, dobrze widzicie, przygotowanie tego chleba z wyrastaniem i pieczeniem zajmie Wam zaledwie godzinę! Bo to taki szybki i awaryjny przepis na chleb na drożdżach. Możecie go upiec z samego rana i podać jeszcze ciepły i chrupiący na śniadanie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Chleb pszenny w godzinę przepis krok po kroku
Jeśli macie akurat podbramkową sytuację z brakiem pieczywa, to możecie zrobić taki ekspresowy chleb na drożdżach!
Chleb pszenny w godzinę przepis
Składniki
składniki na ekspresowy chleb pszenny
- 360 ml wody (ciepłej (1,5 szklanki) )
- 1 łyżka miodu
- 15 g drożdży (świeżych lub opakowanie suszonych )
- około 600 g mąki pszennej ((4 szklanki) – najlepiej typ 650 lub 720)
- 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić chleb pszenny w godzinę
- Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody – odstaw na 10 minut.1 łyżka miodu, 15 g drożdży
- W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj pozostałą wodę i rozczyn drożdżowy – wyrób ciasto.około 600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 360 ml wody
- Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
- W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
- Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
- Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
- Piecz 16-20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ekspresowy chleb na drożdżach – uwagi
Przepis na ten chleb pszenny w godzinę to strzał w 10!
Faktycznie wszystko – od przygotowania drożdży do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje godzinę 😯😯
Do tego chleb ma fajną lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.
Ja się do niego dobrałam, gdy był jeszcze gorący i przy krojeniu leciała z niego para :D
A mój syn jak się do niego dossał, to zjadł połowę :D
Zapisuję sobie ten przepis na „kryzysowe” sytuacje. Gdy w domu wszyscy głodni, nic do jedzenia nie ma, a sklepy pozamykane.
Spróbujcie koniecznie!
Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na domowe pieczywo – zajrzyjcie i zobaczcie.
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Jeśli lubicie piec w domu chleb, ale nie zawsze macie dużo czasu na jego przygotowanie, to dziś wypróbujcie ten przepis na chleb gotowy w godzinę. Ten chleb przygotowujemy z minimalnym czasem wyrastania, dlatego całość zajmuje maksymalnie godzinę! Zobaczcie ten przepis i wypróbujcie go jak najszybciej. Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakował. Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo, gdzie znajdziecie przepisy zarówno na chleby jak i na różne bułki.
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na ekspresowy chleb
czy przed pieczeniem można wysmarować chleb rostrzepanym jajkiem pozdrawiam
Nigdy nie smaruję chleba jajkiem. Wierch mógłby się przypalić
Chleb super
Jak na szybki chlebek to ok, nie jest zle.
Ogolnie chlebek zwyczajny i dobry. Troche brakuje mu sprezystosci i powietrza. Niestety brakuje w tym przepisie fazy wyrastania ciasta. No ale mowimy o godzinnym chlebku wiec nie ma co sie czepiac. Czas pieczenia przeciagnalem do normalnego chleba z tej ilosci maki, czyli do 40min.
Zrobil mi trochę zakalec z czego to może wynikać:) ? Czy można włożyć ciasto do keksowki żeby ładny byl kształt?:)
Jakby drożdże nie zadziałały. Możesz włożyć do foremki
To może za mało dałam?
A nie były stare, albo przegrzane – za ciepłą wodą?
No fakt to mogła być woda spróbuję chłodniejsza następnym razem
Pyszny chlebek, syn go uwielbia, robiłam już kilka razy i zawsze mi się rozrywa po bokach po całości. Robię wszystko wg przepisu. Help
Może twój piekarnik mocniej piecze. Spróbuj obniżyć trochę temperaturę
Pękanie po bokach oznacza, że chleb dość mocno rośnie już podczas pieczenia. Prawdopodobnie wkładasz go do piekarnika nie do końca wyrosniety. Spróbuj dać mu trochę więcej czasu, by wyrósł bardziej i dopiero wkładaj do piekarnika.
Bardzo fajny i łatwy przepis, ale jak dla mnie bardziej smak pod bułeczki :)