Chleb pszenny w godzinę

Zaktualizowany: 2023 17 sierpnia
chleb pszenny w godzinę

Przepis na ekspresowy chleb pszenny na drożdżach

Zapraszam dziś na rewelacyjny chleb pszenny w godzinę. Tak, tak, dobrze widzicie, przygotowanie tego chleba z wyrastaniem i pieczeniem zajmie Wam zaledwie godzinę! Bo to taki szybki i awaryjny przepis na chleb na drożdżach. Możecie go upiec z samego rana i podać jeszcze ciepły i chrupiący na śniadanie. Spróbujcie koniecznie!

szybki chleb na drożdżach

Chleb pszenny w godzinę przepis krok po kroku

Jeśli macie akurat podbramkową sytuację z brakiem pieczywa, to możecie zrobić taki ekspresowy chleb na drożdżach!

chleb pszenny w godzinę

Chleb pszenny w godzinę przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny i szybki chleb pszenny zrobiony na drożdżach bez długiego wyrastania.
4.82 z 22 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Chleb
Porcje 1 bochenek
Kalorie 222 kcal
Składniki

składniki na ekspresowy chleb pszenny

  • 360 ml wody (ciepłej (1,5 szklanki) )
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g drożdży (świeżych lub opakowanie suszonych )
  • około 600 g mąki pszennej ((4 szklanki) – najlepiej typ 650 lub 720)
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb pszenny w godzinę

  • Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody – odstaw na 10 minut.
    1 łyżka miodu, 15 g drożdży
  • W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj pozostałą wodę i rozczyn drożdżowy – wyrób ciasto.
    około 600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 360 ml wody
  • Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
  • W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  • Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
  • Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
  • Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 16-20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 40gBiałko: 8gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe chleb na drożdżach, chleb pszenny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ekspresowy chleb na drożdżach

Ekspresowy chleb na drożdżach – uwagi

Przepis na ten chleb pszenny w godzinę to strzał w 10!

Faktycznie wszystko – od przygotowania drożdży do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje godzinę 😯😯

Do tego chleb ma fajną lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.

Ja się do niego dobrałam, gdy był jeszcze gorący i przy krojeniu leciała z niego para :D

A mój syn jak się do niego dossał, to zjadł połowę :D

Zapisuję sobie ten przepis na „kryzysowe” sytuacje. Gdy w domu wszyscy głodni, nic do jedzenia nie ma, a sklepy pozamykane.

Spróbujcie koniecznie!

Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na domowe pieczywo – zajrzyjcie i zobaczcie.

chleb pszenny na drożdżach
domowy chleb pszenny
ekspresowy chleb pszenny
szybki chleb pszenny na drożdżach

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja.

Opublikowano: 2020 21 września

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. 58a6b5b87421a2beb334654436150d25?s=54&d=mm&r=g
    mariusz 2022 22 sierpnia w 00:00- Odpowiedz

    czy przed pieczeniem można wysmarować chleb rostrzepanym jajkiem pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 22 sierpnia w 08:10- Odpowiedz

      Nigdy nie smaruję chleba jajkiem. Wierch mógłby się przypalić

  2. 6d6073499f567f4e04a44267013b456a?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2022 21 lipca w 19:37- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Chleb super

  3. 8bd58dad50df0ce4b36e67362d1189ef?s=54&d=mm&r=g
    Bartosz 2022 7 lipca w 18:04- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Jak na szybki chlebek to ok, nie jest zle.
    Ogolnie chlebek zwyczajny i dobry. Troche brakuje mu sprezystosci i powietrza. Niestety brakuje w tym przepisie fazy wyrastania ciasta. No ale mowimy o godzinnym chlebku wiec nie ma co sie czepiac. Czas pieczenia przeciagnalem do normalnego chleba z tej ilosci maki, czyli do 40min.

  4. 24ce49a789f823bd606ceaed445d8c71?s=54&d=mm&r=g
    Ada 2022 17 czerwca w 14:46- Odpowiedz

    Zrobil mi trochę zakalec z czego to może wynikać:) ? Czy można włożyć ciasto do keksowki żeby ładny byl kształt?:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 17 czerwca w 15:11- Odpowiedz

      Jakby drożdże nie zadziałały. Możesz włożyć do foremki

      • 24ce49a789f823bd606ceaed445d8c71?s=54&d=mm&r=g
        Ada 2022 17 czerwca w 15:33- Odpowiedz

        To może za mało dałam?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 17 czerwca w 15:37- Odpowiedz

          A nie były stare, albo przegrzane – za ciepłą wodą?

          • 24ce49a789f823bd606ceaed445d8c71?s=54&d=mm&r=g
            Ada 2022 17 czerwca w 15:44

            No fakt to mogła być woda spróbuję chłodniejsza następnym razem

  5. e723697a787b1a758698d41e76a3fe95?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2022 28 stycznia w 13:12- Odpowiedz

    Pyszny chlebek, syn go uwielbia, robiłam już kilka razy i zawsze mi się rozrywa po bokach po całości. Robię wszystko wg przepisu. Help

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 28 stycznia w 13:16- Odpowiedz

      Może twój piekarnik mocniej piecze. Spróbuj obniżyć trochę temperaturę

    • 2c744e0a791701cf8c65a79e2ad7a54f?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2022 7 marca w 00:20- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Pękanie po bokach oznacza, że chleb dość mocno rośnie już podczas pieczenia. Prawdopodobnie wkładasz go do piekarnika nie do końca wyrosniety. Spróbuj dać mu trochę więcej czasu, by wyrósł bardziej i dopiero wkładaj do piekarnika.

  6. ebc2c44c9812451ba1e80ec57465df23?s=54&d=mm&r=g
    Daria 2021 17 listopada w 14:32- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Bardzo fajny i łatwy przepis, ale jak dla mnie bardziej smak pod bułeczki :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ekspresowy chleb

Jeśli lubicie piec w domu chleb, ale nie zawsze macie dużo czasu na jego przygotowanie, to dziś wypróbujcie ten przepis na chleb gotowy w godzinę. Ten chleb przygotowujemy z minimalnym czasem wyrastania, dlatego całość zajmuje maksymalnie godzinę! Zobaczcie ten przepis i wypróbujcie go jak najszybciej. Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakował. Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo, gdzie znajdziecie przepisy zarówno na chleby jak i na różne bułki.