Przepis na ekspresowy chleb pszenny w godzinę
Przepis na ten chleb pszenny w godzinę to strzał w 10!
Faktycznie wszystko – od przygotowania drożdży do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje godzinę 😯😯
Do tego chleb ma fajną lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.
Ja się do niego dobrałam, gdy był jeszcze gorący i przy krojeniu leciała z niego para :D
A mój syn jak się do niego dossał, to zjadł połowę :D
Zapisuję sobie ten przepis na „kryzysowe” sytuacje. Gdy w domu wszyscy głodni, nic do jedzenia nie ma, a sklepy pozamykane.
Spróbujcie koniecznie!
Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na domowe pieczywo – zajrzyjcie i zobaczcie.
Chleb pszenny w godzinę – przepis do druku

Chleb pszenny w godzinę
Przepis na jeden spory bochenek.
Składniki
- 360 ml (1,5 szklanki) ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 15 g świeżych lub opakowanie suszonych drożdży
- około 600 g (4 szklanki) mąki
- 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
- Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody - odstaw na 10 minut.
- W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj wodę i rozczyn drożdżowy - wyrób ciasto.
- Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
- W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
- Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
- Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
- Piecz 16-20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 40gBiałko: 8gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!