chleb pszenny w godzinę

Przepis na ekspresowy chleb pszenny na drożdżach

Zapraszam dziś na rewelacyjny chleb pszenny w godzinę. Tak, tak, dobrze widzicie, przygotowanie tego chleba z wyrastaniem i pieczeniem zajmie Wam zaledwie godzinę! Bo to taki szybki i awaryjny przepis na chleb na drożdżach. Możecie go upiec z samego rana i podać jeszcze ciepły i chrupiący na śniadanie. Spróbujcie koniecznie!

szybki chleb na drożdżach

Chleb pszenny w godzinę przepis krok po kroku

Jeśli macie akurat podbramkową sytuację z brakiem pieczywa, to możecie zrobić taki ekspresowy chleb na drożdżach!

chleb pszenny w godzinę

Chleb pszenny w godzinę przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny i szybki chleb pszenny zrobiony na drożdżach bez długiego wyrastania.
4.82 z 22 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Chleb
Porcje 1 bochenek
Kalorie 222 kcal
Składniki

składniki na ekspresowy chleb pszenny

  • 360 ml wody (ciepłej (1,5 szklanki) )
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g drożdży (świeżych lub opakowanie suszonych )
  • około 600 g mąki pszennej ((4 szklanki) – najlepiej typ 650 lub 720)
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb pszenny w godzinę

  • Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody – odstaw na 10 minut.
    1 łyżka miodu, 15 g drożdży
  • W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj pozostałą wodę i rozczyn drożdżowy – wyrób ciasto.
    około 600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 360 ml wody
  • Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
  • W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  • Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
  • Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
  • Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 16-20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 40gBiałko: 8gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe chleb na drożdżach, chleb pszenny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ekspresowy chleb na drożdżach

Ekspresowy chleb na drożdżach – uwagi

Przepis na ten chleb pszenny w godzinę to strzał w 10!

Faktycznie wszystko – od przygotowania drożdży do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje godzinę 😯😯

Do tego chleb ma fajną lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.

Ja się do niego dobrałam, gdy był jeszcze gorący i przy krojeniu leciała z niego para :D

A mój syn jak się do niego dossał, to zjadł połowę :D

Zapisuję sobie ten przepis na „kryzysowe” sytuacje. Gdy w domu wszyscy głodni, nic do jedzenia nie ma, a sklepy pozamykane.

Spróbujcie koniecznie!

Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na domowe pieczywo – zajrzyjcie i zobaczcie.

chleb pszenny na drożdżach
domowy chleb pszenny
ekspresowy chleb pszenny
szybki chleb pszenny na drożdżach

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja.