Przepis na odrywany chlebek z bazyliowym pesto idealny na przekąskę

odrywany chlebek z pesto


Znowu trzeba kombinować co dać dzieciom do szkoły i z tych kombinacji upiekłam taki odrywany chlebek z pesto bazyliowym :)

Chlebek robi się szybko i bardzo łatwo, do tego z podstawowych składników.

Przygotowałam go z pesto w słoiczku, ale jeśli macie więcej czasu możecie zrobić własne, domowe pesto.

Na blogu jest przepis na pesto z liści rzodkiewki – zamiast nich użyjcie listki bazylii :D

Możecie również zrobić ten chlebek z „czerwonym” pesto z suszonych pomidorów – na pewno będzie pyszny.

Powiem wam jedno – jak moja córka się do niego dossała, to zjadła pół na raz 😂🤣🤣 I do szkoły zostały resztki :D

Polecam wam także chleb pszenny z matcha, prosty chlebek pszenny, chlebki naan (idealne jako dodatek do obiadu, albo jako „wkład” do lunchboxa) albo chleb bazyliowy.


1) Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut. pszenny chleb z pesto domowy chleb z pesto bazyliowym

odrywane ciasto z pesto bazyliowym drożdżówka z pesto bazyliowym

domowy chleb z pesto bazyliowym chlebek z pesto bazyliowym

odrywany chlebek z pesto bazyliowym odrywana drożdżówka z pesto bazyliowym

Odrywany chlebek z pesto – przepis do druku

odrywany chlebek z pesto

Odrywany chlebek z pesto

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe pieczywo z pesto bazyliowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 6
Kalorie 325 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na mniejszą formę keksową - taką do 25 cm długości.

Składniki
  

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru fo drożdży
  • 70 ml mleka ciepłego (1/3 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • około 160 g pesto bazyliowego

Instrukcja
 

  • Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut.
  • W misie umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i sól.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj na cienki placek - taki o grubości około pół centymetra.
  • Posmaruj wierzch pesto - również brzegi - ja nie żałowałam go i dałam sporo :)
  • Ostrym nożem przekrój ciasto na 4 długie paski, a następnie każdy z nich na odcinki o długości około 10 cm.
  • Ułóż kawałki ciasta w formie do pieczenia o długości do 25 cm - pierwszy i ostatni kawałek ułóż czystą stroną w kierunku foremki.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw foremkę i piecz chlebek przez około 30 minut - aż będzie rumiany.
  • Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 30gBiałko: 10gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!