Odrywany chlebek z pesto
Znowu trzeba kombinować co dać dzieciom do szkoły i z tych kombinacji upiekłam taki odrywany chlebek z pesto bazyliowym :)
Chlebek robi się szybko i bardzo łatwo, do tego z podstawowych skłaników.
Przygotowałam go z pesto w słoiczku, ale jeśli macie więcej czasu możecie zrobić własne, domowe pesto.
Na blogu jest przepis na pesto z liści rzodkiewki – zamiast nich użyjcie listki bazylii :D
Możecie również zrobić ten chlebek z „czerwonym” pesto z suszonych pomidorów – na pewno będzie pyszny.
Powiem wam jedno – jak moja córka się do niego dossała, to zjadła pół na raz 😂🤣🤣 I do szkoły zostały resztki :D
Polecam wam także chleb pszenny z matcha, prosty chlebek pszenny, chlebki naan (idealne jako dodatek do obiadu, albo jako „wkład” do lunchboxa) albo chleb bazyliowy.








Odrywany chlebek z pesto – przepis do druku
Odrywany chlebek z pesto
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 70 ml (1/3 szklanki) ciepłego mleka
- 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- płaska łyżeczka soli
- pesto bazyliowe - ja zużyłam jakieś 160 g
- Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut.
- W misie umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i sól.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na cienki placek - taki o grubości około pół centymetra.
- Posmaruj wierzch pesto - również brzegi - ja nie żałowałam go i dałam sporo :)
- Ostrym nożem przekrój ciasto na 4 długie paski, a następnie każdy z nich na odcinki o długości około 10 cm.
- Ułóż kawałki ciasta w formie do pieczenia o długości do 25 cm - pierwszy i ostatni kawałek ułóż czystą stroną w kierunku foremki.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw foremkę i piecz chlebek przez około 30 minut - aż będzie rumiany.
- Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło :)
Zostaw komentarz