Odrywany chlebek z pesto
Przepis na odrywany chlebek z bazyliowym pesto idealny na przekąskę
Zapraszam Was dziś na fajną i pyszną przekąskę idealną o każdej porze dnia. Odrywany chlebek z pesto bazyliowym możecie podać na śniadanie, lunch, przekąskę, czy też kolację. Możecie spakować chlebek dzieciom do szkoły i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Chlebek z pesto smakuje rewelacyjnie sam z siebie, ale możecie go oczywiście podać również z dodatkami. To świetna alternatywa dla bagietki czosnkowej.
Spis treści
Odrywany chlebek z pesto przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne domowe wypieki, to koniecznie zrób taki chlebek odrywany z bazyliowym pesto.
Odrywany chlebek z pesto przepis
Wyposażenie
- Przepis na mniejszą formę keksową – taką do 25 cm długości.
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić odrywany chlebek z bazyliowym pesto
- Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
- W misie umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i sól.250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 1 łyżeczka soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na cienki placek – taki o grubości około pół centymetra.
- Posmaruj wierzch pesto – również brzegi – ja nie żałowałam go i dałam sporo :)około 160 g pesto bazyliowego
- Ostrym nożem przekrój ciasto na 4 długie paski, a następnie każdy z nich na odcinki o długości około 10 cm.
- Ułóż kawałki ciasta w formie do pieczenia o długości do 25 cm – pierwszy i ostatni kawałek ułóż czystą stroną w kierunku foremki.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw foremkę i piecz chlebek przez około 30 minut – aż będzie rumiany.
- Po upieczeniu lekko ostudź – można jeść już na ciepło :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bazyliowy chlebek do odrywania – uwagi
Znowu trzeba kombinować co dać dzieciom do szkoły i z tych kombinacji upiekłam taki odrywany chlebek z pesto bazyliowym :)
Chlebek robi się szybko i bardzo łatwo, do tego z podstawowych składników.
Przygotowałam go z pesto w słoiczku, ale jeśli macie więcej czasu możecie zrobić własne, domowe pesto.
Na blogu jest przepis na pesto z liści rzodkiewki – zamiast nich użyjcie listki bazylii :D
Możecie również zrobić ten chlebek z „czerwonym” pesto z suszonych pomidorów – na pewno będzie pyszny.
Powiem wam jedno – jak moja córka się do niego dossała, to zjadła pół na raz 😂🤣🤣 I do szkoły zostały resztki :D
Polecam wam także chleb pszenny z matcha, prosty chlebek pszenny, chlebki naan (idealne jako dodatek do obiadu, albo jako „wkład” do lunchboxa) albo chleb bazyliowy.
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu znajdziesz zarówno przepisy na domowy chleb, jak i na różne bułki świetne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowy chlebek z pesto
Zapraszam was dziś na niezwykle pyszny i przy okazji piękny odrywany chlebek pieczony z pesto z bazylii. Taki chlebek nie wymaga krojenia, wystarczy odrywać sobie kawałki chleba i zjeść ze smakiem. A smaku mu nie brakuje, a to dzięki pysznemu pesto z bazylii. Chleb z pesto smakuje wręcz rewelacyjnie. Możecie go zjeść samego, albo np. z żółtym serem i pomidorami - na pewno będzie pyszny!
Jak zrobić odrywany chleb z pesto?
Zobaczcie mój przepis na drożdżowy chlebek z pesto - dokładny przepis opisany krok po kroku pozwoli wam przygotować jeden bochenek odrywanego chlebka drożdżowego. Zjedzcie jeszcze lekko ciepły i aromatyczny na lunch, czy na kolację. Możecie to również przed pieczeniem posypać odrobiną tartego parmezanu - ten ser świetnie się komponuje z pesto z bazylii. Gorąco polecam oraz zachęcam to wypróbowania innych moich przepisów na domowe chleby.