Odrywany chlebek z pesto

odrywany chlebek z pesto

Znowu trzeba kombinować co dać dzieciom do szkoły i z tych kombinacji upiekłam taki odrywany chlebek z pesto bazyliowym :)

Chlebek robi się szybko i bardzo łatwo, do tego z podstawowych skłaników.

Przygotowałam go z pesto w słoiczku, ale jeśli macie więcej czasu możecie zrobić własne, domowe pesto.

Na blogu jest przepis na pesto z liści rzodkiewki – zamiast nich użyjcie listki bazylii :D

Możecie również zrobić ten chlebek z „czerwonym” pesto z suszonych pomidorów – na pewno będzie pyszny.

Powiem wam jedno – jak moja córka się do niego dossała, to zjadła pół na raz 😂🤣🤣 I do szkoły zostały resztki :D

Polecam wam także chleb pszenny z matcha, prosty chlebek pszenny, chlebki naan (idealne jako dodatek do obiadu, albo jako „wkład” do lunchboxa) albo chleb bazyliowy.

pszenny chleb z pesto domowy chleb z pesto bazyliowym

odrywane ciasto z pesto bazyliowym drożdżówka z pesto bazyliowym

domowy chleb z pesto bazyliowym chlebek z pesto bazyliowym

odrywany chlebek z pesto bazyliowym odrywana drożdżówka z pesto bazyliowym

Odrywany chlebek z pesto – przepis do druku

Odrywany chlebek z pesto

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na mniejszą formę keksową - taką do 25 cm długości.
Autor:
Typ przepisu: Chleb
Ilość: 6
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 70 ml (1/3 szklanki) ciepłego mleka
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • pesto bazyliowe - ja zużyłam jakieś 160 g
Wykonanie
  1. Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut.
  2. W misie umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i sól.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  6. Rozwałkuj na cienki placek - taki o grubości około pół centymetra.
  7. Posmaruj wierzch pesto - również brzegi - ja nie żałowałam go i dałam sporo :)
  8. Ostrym nożem przekrój ciasto na 4 długie paski, a następnie każdy z nich na odcinki o długości około 10 cm.
  9. Ułóż kawałki ciasta w formie do pieczenia o długości do 25 cm - pierwszy i ostatni kawałek ułóż czystą stroną w kierunku foremki.
  10. Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  11. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw foremkę i piecz chlebek przez około 30 minut - aż będzie rumiany.
  12. Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 325 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 30 g Białka: 10 g