Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pszenny chleb z matcha

By | 2018-04-08T13:28:31+00:00 2018 Kwiecień 11th|Pieczywo, Wielkanoc|

Pszenny chleb z matcha

 

pszenny chleb z matcha

 

Ostatnio rzadko piekę w domu chleby, bo po prostu przestałam jeść pieczywo – staram się ograniczać trochę „węgle”, bo przez te wszystkie ciacha i ciasteczka zaczęłam bać się wchodzenia na wagę 😉

Teraz to chleb piekę głównie gdy jedziemy do naszego rodzinnego miasta – zawozimy go babciom.

Jednak od czasu do czasu i nam zachce się zjeść jakieś pyszne domowe pieczywo i wtedy przystępuję do akcji.

Teraz upiekłam na prosty, a jednocześnie zaskakująco wyglądający chleb pszenny z zielonym „świderkiem” w środku.

Do zabarwienia ciasta użyłam sproszkowaną zieloną herbatę – matcha – możecie też wykorzystać spirulinę, która również nadaje piękny zielony kolor – będzie on nawet intensywniejszy, bo spirulina jest dużo ciemniejsza od matcha.

Chleb jest prosty do przygotowania i stosunkowo szybki, ponieważ zrobiony jest na drożdżach – bez dodatku zakwasu.

Upiekłam go na zwykłej mące chlebowej pszennej – typ 750 – możecie również poeksperymentować z innymi typami mąk – jeśli będziecie używać mąkę pełnoziarnistą, to pamiętajcie aby dodać do chleba więcej płynów – taka mąka bardziej wchłania wodę.

Spróbujcie również przepis na chleb z bazylią, prosty chleb pszenny, chleb tostowy, albo na chleb czekoladowy 😀

 

chleb dwukolorowy z matcha

 

chleb z matchą

 

chleb dwukolorowy

 

prosty chleb pszenny

 

Pszenny chleb z matcha
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden bochenek - piekłam go w formie keksowej o długości 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1,5 łyżki cukru
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ¾ szklanki (200 g) kefiru - w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej chlebowej - typ 750
  • 1,5 łyżki matchy
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowy)
Wykonanie
  1. Drożdże zmieszaj z cukrem i ciepłą wodą.
  2. W dużej misce umieść mąkę, kefir, sól i olej, dodaj rozczyn drożdżowy (nie musisz ich "wyrastać").
  3. Zagnieć ciasto - podziel je mniej więcej na pół i do jednej połowy dodaj proszek matcha - zagnieć.
  4. Odstaw ciasta w osobnych miskach do wyrośnięcia - na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasta ponownie krótko zagnieć, a następnie rozwałkuj na placki o szerokości foremki keksowej.
  6. Ułóż zielone ciasto na białym i zwiń ściśle wzdłuż szerszego boku.
  7. Przełóż chleb do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
  8. Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia - na około 30 minut.
  9. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  10. Piecz chleb przez około 30 minut.
  11. Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 225 Tłuszcze: 3,5 g Węglowodany: 41 g Błonnik: 1,6 g Białka: 8 g

 

 

szybki chleb pszenny

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/04/11 at 10:35 - Reply

    Jaki piękny ślimaczek <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: