Pszenny chleb z matcha

 

pszenny chleb z matcha

 

Ostatnio rzadko piekę w domu chleby, bo po prostu przestałam jeść pieczywo – staram się ograniczać trochę „węgle”, bo przez te wszystkie ciacha i ciasteczka zaczęłam bać się wchodzenia na wagę ;)

Teraz to chleb piekę głównie gdy jedziemy do naszego rodzinnego miasta – zawozimy go babciom.

Jednak od czasu do czasu i nam zachce się zjeść jakieś pyszne domowe pieczywo i wtedy przystępuję do akcji.

Teraz upiekłam na prosty, a jednocześnie zaskakująco wyglądający chleb pszenny z zielonym „świderkiem” w środku.

Do zabarwienia ciasta użyłam sproszkowaną zieloną herbatę – matcha – możecie też wykorzystać spirulinę, która również nadaje piękny zielony kolor – będzie on nawet intensywniejszy, bo spirulina jest dużo ciemniejsza od matcha.

Chleb jest prosty do przygotowania i stosunkowo szybki, ponieważ zrobiony jest na drożdżach – bez dodatku zakwasu.

Upiekłam go na zwykłej mące chlebowej pszennej – typ 750 – możecie również poeksperymentować z innymi typami mąk – jeśli będziecie używać mąkę pełnoziarnistą, to pamiętajcie aby dodać do chleba więcej płynów – taka mąka bardziej wchłania wodę.

Spróbujcie również przepis na chleb z bazylią, prosty chleb pszenny, chleb tostowy, albo na chleb czekoladowy :D

 

chleb dwukolorowy z matcha

 

chleb z matchą

 

chleb dwukolorowy

 

prosty chleb pszenny

 

chleb tostowy domowy

Pszenny chleb z matcha

Wypieki Beaty
Przepis na jeden bochenek - piekłam go w formie keksowej o długości 30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Pieczywo
Porcje 1
Kalorie 225 kcal

Składniki
  

  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki (200 g) kefiru - w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej chlebowej - typ 750
  • 1,5 łyżki matchy
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowy)

Instrukcja
 

  • Drożdże zmieszaj z cukrem i ciepłą wodą.
  • W dużej misce umieść mąkę, kefir, sól i olej, dodaj rozczyn drożdżowy (nie musisz ich "wyrastać").
  • Zagnieć ciasto - podziel je mniej więcej na pół i do jednej połowy dodaj proszek matcha - zagnieć.
  • Odstaw ciasta w osobnych miskach do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasta ponownie krótko zagnieć, a następnie rozwałkuj na placki o szerokości foremki keksowej.
  • Ułóż zielone ciasto na białym i zwiń ściśle wzdłuż szerszego boku.
  • Przełóż chleb do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
  • Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia - na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  • Piecz chleb przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 41gBiałko: 8gTłuszcz: 3.5gBłonnik: 1.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

szybki chleb pszenny