Pszenny chleb z matcha
Ostatnio rzadko piekę w domu chleby, bo po prostu przestałam jeść pieczywo – staram się ograniczać trochę „węgle”, bo przez te wszystkie ciacha i ciasteczka zaczęłam bać się wchodzenia na wagę ;)
Teraz to chleb piekę głównie gdy jedziemy do naszego rodzinnego miasta – zawozimy go babciom.
Jednak od czasu do czasu i nam zachce się zjeść jakieś pyszne domowe pieczywo i wtedy przystępuję do akcji.
Teraz upiekłam na prosty, a jednocześnie zaskakująco wyglądający chleb pszenny z zielonym „świderkiem” w środku.
Do zabarwienia ciasta użyłam sproszkowaną zieloną herbatę – matcha – możecie też wykorzystać spirulinę, która również nadaje piękny zielony kolor – będzie on nawet intensywniejszy, bo spirulina jest dużo ciemniejsza od matcha.
Chleb jest prosty do przygotowania i stosunkowo szybki, ponieważ zrobiony jest na drożdżach – bez dodatku zakwasu.
Upiekłam go na zwykłej mące chlebowej pszennej – typ 750 – możecie również poeksperymentować z innymi typami mąk – jeśli będziecie używać mąkę pełnoziarnistą, to pamiętajcie aby dodać do chleba więcej płynów – taka mąka bardziej wchłania wodę.
Spróbujcie również przepis na chleb z bazylią, prosty chleb pszenny, chleb tostowy, albo na chleb czekoladowy :D
Pszenny chleb z matcha
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1,5 łyżki cukru
- ½ szklanki ciepłej wody
- ¾ szklanki (200 g) kefiru - w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej chlebowej - typ 750
- 1,5 łyżki matchy
- 2 łyżki oleju (użyłam kokosowy)
- Drożdże zmieszaj z cukrem i ciepłą wodą.
- W dużej misce umieść mąkę, kefir, sól i olej, dodaj rozczyn drożdżowy (nie musisz ich "wyrastać").
- Zagnieć ciasto - podziel je mniej więcej na pół i do jednej połowy dodaj proszek matcha - zagnieć.
- Odstaw ciasta w osobnych miskach do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Po tym czasie ciasta ponownie krótko zagnieć, a następnie rozwałkuj na placki o szerokości foremki keksowej.
- Ułóż zielone ciasto na białym i zwiń ściśle wzdłuż szerszego boku.
- Przełóż chleb do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
- Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia - na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Piecz chleb przez około 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Jaki piękny ślimaczek <3
Dziękuję :)