Sernik jogurtowy matcha

 

dietetyczny sernik z jogurtem

 

Już od jakiegoś czasu planowałam się zabrać za sernik jogurtowy, a że ostatnio otworzyłam puszeczkę z zieloną herbatą matcha, to dorzuciłam ją do tego serniczka.

Dodał on ciastu kolor ale również delikatny smak – oprócz matchy dodałam do sernika sok i skórkę z limonki.

Tym sposobem wyszło mi delikatne jak chmurka i mega orzeźwiające ciasto.

Sernik jest tak delikatny, że po upieczeniu opadł (mimo pieczenia w niskiej temperaturze i stygnięcia w piekarniku). Nie zraziłam się tym i zrobiłam dodatkową żelkę jogurtową, która wręcz idealnie wpasowała się w ciasto.

Koniecznie spróbujcie takiej wersji sernika jogurtowego bez sera, bo nie dość, że jest bardzo smaczny, to do tego jest bardzo dietetyczny – 100 g ciasta ma zaledwie 170 kalorii – nic tylko jeść :)

Jeśli nie macie zielonej herbaty w proszku, to się nie przejmujcie – zróbcie ciasto bez niej – tylko wtedy myślę, że wystarczy sok z połowy limonki, bo jogurt sam z siebie jest już kwaskowaty.

Wypróbujcie również przepis na sernik pomarańczowy w wersji fit, albo jogurtowy torcik z owocami.

Zapraszam również na prosty i pyszny chleb z matcha.

 

sernik z jogurtem i truskawkami

 

sernik jogurtowy z matcha

 

niskokaloryczny sernik

 

dietetyczny sernik matcha

 

dietetyczny sernik z jogurtów

 

sernik z jogurtów greckich

Sernik jogurtowy matcha

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 22-24 cm.
3.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

sernik jogurtowy:

  • 600 g gęstego jogurtu - użyłam grecki
  • 4 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie - użyłam rozmiar L
  • 150 g cukru
  • sok i skórka z jednej limonki
  • 1,5 łyżki matcha
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

żelka jogurtowa:

  • 300 g gęstego jogurtu
  • 50 g cukru pudru - lub do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • trochę wody do żelatyny

Instrukcja
 

  • W dużej misce umieść jogurt, żółtka, cukier, sok i skórkę z limonki, matcha i proszek do pieczenia - krótko zmiksuj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodaj w dwóch porcjach do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj.
  • Formę o średnicy 22-24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąka (albo wyłóż papierem do pieczenia).
  • Przelej delikatnie ciasto.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny, po tym czasie piekarnik wyłącz i poczekaj aż ostygnie zanim wyjmiesz ciasto.
  • Jogurt na żelkę zmieszaj z cukrem pudrem.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - tylko tyle, aby zakryć żelatynę.
  • Poczekaj aż napęcznieje, a następnie krótko ją podgrzej, aby stała się płynna (ja ją podgrzewam w mikrofalówce).
  • Dodaj do żelatyny jedną dużą łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj, przelej całość do jogurtu i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelkę na jogurt i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 170kcalWeglowodany: 20gBiałko: 4gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

sernik jogurtowy matcha