Sernik jogurtowy matcha
Już od jakiegoś czasu planowałam się zabrać za sernik jogurtowy, a że ostatnio otworzyłam puszeczkę z zieloną herbatą matcha, to dorzuciłam ją do tego serniczka.
Dodał on ciastu kolor ale również delikatny smak – oprócz matchy dodałam do sernika sok i skórkę z limonki.
Tym sposobem wyszło mi delikatne jak chmurka i mega orzeźwiające ciasto.
Sernik jest tak delikatny, że po upieczeniu opadł (mimo pieczenia w niskiej temperaturze i stygnięcia w piekarniku). Nie zraziłam się tym i zrobiłam dodatkową żelkę jogurtową, która wręcz idealnie wpasowała się w ciasto.
Koniecznie spróbujcie takiej wersji sernika jogurtowego bez sera, bo nie dość, że jest bardzo smaczny, to do tego jest bardzo dietetyczny – 100 g ciasta ma zaledwie 170 kalorii – nic tylko jeść :)
Jeśli nie macie zielonej herbaty w proszku, to się nie przejmujcie – zróbcie ciasto bez niej – tylko wtedy myślę, że wystarczy sok z połowy limonki, bo jogurt sam z siebie jest już kwaskowaty.
Wypróbujcie również przepis na sernik pomarańczowy w wersji fit, albo jogurtowy torcik z owocami.
Zapraszam również na prosty i pyszny chleb z matcha.

Sernik jogurtowy matcha
Składniki
sernik jogurtowy:
- 600 g gęstego jogurtu - użyłam grecki
- 4 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie - użyłam rozmiar L
- 150 g cukru
- sok i skórka z jednej limonki
- 1,5 łyżki matcha
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
żelka jogurtowa:
- 300 g gęstego jogurtu
- 50 g cukru pudru - lub do smaku
- 1 łyżeczka żelatyny
- trochę wody do żelatyny
Instrukcja
- W dużej misce umieść jogurt, żółtka, cukier, sok i skórkę z limonki, matcha i proszek do pieczenia - krótko zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj w dwóch porcjach do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj.
- Formę o średnicy 22-24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąka (albo wyłóż papierem do pieczenia).
- Przelej delikatnie ciasto.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny, po tym czasie piekarnik wyłącz i poczekaj aż ostygnie zanim wyjmiesz ciasto.
- Jogurt na żelkę zmieszaj z cukrem pudrem.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - tylko tyle, aby zakryć żelatynę.
- Poczekaj aż napęcznieje, a następnie krótko ją podgrzej, aby stała się płynna (ja ją podgrzewam w mikrofalówce).
- Dodaj do żelatyny jedną dużą łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj, przelej całość do jogurtu i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelkę na jogurt i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Składniki Odżywcze