sernik pomarańczowy fit_10

Muszę przyznać, że blog kulinarny, a już szczególnie taki z praktycznie samymi ciachami nie sprzyja zachowaniu ładnej sylwetki – no cóż – coś za coś ;)

Ja nadmiarowe kalorie spalam biegając, albo na zumbie, dodatkowo staram się ograniczać ilość zjadanych słodkich porcji.

Za to od czasu do czasu piekę coś mniej kalorycznego, zdrowszego i bardziej fit :)

Ostatnio upiekłam sernik pomarańczowy z dodatkiem jogurtu greckiego na spodzie z płatków owsianych – wyszedł na prawdę pyszny i leciutki, do tego bardzo aromatyczny w smaku :)

Jeśli mimo wszystko obawiacie się nadmiaru kalorii, to zrezygnujcie z owsianego spodu.

Podaję porcję na tortownicę o średnicy 22 cm.

sernik pomarańczowy fit_1

sernik pomarańczowy fit_3

sernik pomarańczowy fit_5

sernik pomarańczowy fit_7

sernik pomarańczowy fit_6

sernik pomarańczowy fit_9

Sernik pomarańczowy fit

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód z płatków owsianych:

sernik:

  • 600 g twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę)
  • 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu (użyłam grecki)
  • skórka starta z jednej dużej pomarańczy
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Instrukcja
 

spód:

  • Płatki włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj masło, miód i cynamon - krótko podgotuj.
  • Płatki lekko ostudź, a następnie wyłóż nimi dno tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Podpiecz spód przez 10 minut w 180 stopniach, a po upieczeniu lekko ostudź.

sernik:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  • Wyłóż masę na podpieczony spód.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz ciasto przez około 70 minut, po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia.
  • Schłódź sernik przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!