Muszę przyznać, że blog kulinarny, a już szczególnie taki z praktycznie samymi ciachami nie sprzyja zachowaniu ładnej sylwetki – no cóż – coś za coś ;)
Ja nadmiarowe kalorie spalam biegając, albo na zumbie, dodatkowo staram się ograniczać ilość zjadanych słodkich porcji.
Za to od czasu do czasu piekę coś mniej kalorycznego, zdrowszego i bardziej fit :)
Ostatnio upiekłam sernik pomarańczowy z dodatkiem jogurtu greckiego na spodzie z płatków owsianych – wyszedł na prawdę pyszny i leciutki, do tego bardzo aromatyczny w smaku :)
Jeśli mimo wszystko obawiacie się nadmiaru kalorii, to zrezygnujcie z owsianego spodu.
Podaję porcję na tortownicę o średnicy 22 cm.

Sernik pomarańczowy fit
Składniki
spód z płatków owsianych:
- 1 szklanka płatków owsianych (mniej więcej połowę z nich lekko zmiksuj, aby się rozdrobniła)
- 1/3 szklanki wody
- czubata łyżka miodu
- 30 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
sernik:
- 600 g twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę)
- 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu (użyłam grecki)
- skórka starta z jednej dużej pomarańczy
- sok z połowy dużej pomarańczy
- 4 duże jajka (użyłam L)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
spód:
- Płatki włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj masło, miód i cynamon - krótko podgotuj.
- Płatki lekko ostudź, a następnie wyłóż nimi dno tortownicy o średnicy 22 cm.
- Podpiecz spód przez 10 minut w 180 stopniach, a po upieczeniu lekko ostudź.
sernik:
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
- Wyłóż masę na podpieczony spód.
- Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz ciasto przez około 70 minut, po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia.
- Schłódź sernik przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!