Suflet twarogowy z owocami
Zapraszam was dziś na rewelacyjny suflet twarogowy z owocami.
To w zasadzie może być świetne śniadanie na ciepło, albo deser.
Ten suflet może być lekkim i puszystym omletem pieczonym albo delikatnym sernikiem z owocami.
Niezależnie jak go potraktujecie, zawsze będzie smakował wyśmienicie.
Do tego dodam, że ten serniczek ma bardzo mało kalorii – możecie go więc zjeść bez wyrzutów sumienia :)
Do jego przygotowania użyłam twaróg na serniki – ale ten z tych lżejszych i rzadszych. Możecie także użyć serek ricotta, albo typ bielucha.
Polecam wam również pieczony puszysty omlet :D






Suflet twarogowy z owocami – przepis do druku

Suflet twarogowy z owocami
Przepis na suflet pieczony w foremce około 22-23 cm średnicy.
Składniki
- 250 g lekkiego twarożku - użyłam sernikowy
- 100 g (około pół szklanki) jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka rozmiar L - oddzielnie żółtka i białka
- 2-3 łyżki cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki proszku z budyniu waniliowego
- około 100 - 200 g owoców
Instrukcja
- Zmiksuj razem twarożek, jogurt naturalny, żółtka, cukier oraz proszek budyniowy.
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli.
- Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i lekko posyp mąką.
- Przełóż sernik.
- Na wierzch wyłóż owoce - jeśli masz mrożone to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
- Piecz w 190 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 -30 minut - aż wierzch będzie wyglądał na ścięty.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
- Suflet również świetnie smakuje na zimno :)
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 132kcalWeglowodany: 12gBiałko: 7gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Źródło przepisu Moje wypieki- podaję z moimi zmianami.
Wspaniale to wygląda. Jestem ciekaw jak smakuja :D
Musisz zrobić, to się dowiesz ;)