Przepis na lekki suflet twarogowy z owocami

suflet twarogowy z owocami


Zapraszam was dziś na rewelacyjny suflet twarogowy z owocami.

To w zasadzie może być świetne śniadanie na ciepło, albo deser.

Ten suflet może być lekkim i puszystym omletem pieczonym albo delikatnym sernikiem z owocami.

Niezależnie jak go potraktujecie, zawsze będzie smakował wyśmienicie.

Do tego dodam, że ten serniczek ma bardzo mało kalorii – możecie go więc zjeść bez wyrzutów sumienia :)

Do jego przygotowania użyłam twaróg na serniki – ale ten z tych lżejszych i rzadszych.

Możecie także użyć serek ricotta, albo typ bielucha.

Jak zrobić taki suflet twarogowy z owocami?

Lekki twarożek miksujecie z jogurtem naturalnym, odrobiną cukru (może to też być ksylitol lub erytrol) i żółtkami.

Białka ubijacie na sztywno i delikatnie mieszacie z masą twarogową.

Przekładacie masę do formy do pieczenia – moja ma 30 cm średnicy.

Na wierzchu układacie owoce – jeśli są duże, to kroicie je na mniejsze kawałki.

Pieczecie i jeszcze ciepłe zajadacie :)

A co zostanie, to możecie zjeść na zimno do kawki!

Polecam wam również pieczony puszysty omlet :D

Zapraszam także do wypróbowania innych moich przepisów na serniki, a także na pyszne placuszki śniadaniowe.


dietetyczny sernik z owocami pieczony omlet twarogowy z owocami

delikatny suflet z owocami

lekki sernik z owocami puszysty sernik z owocami

Suflet twarogowy z owocami – przepis do druku

suflet twarogowy z owocami

Suflet twarogowy z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na suflet pieczony w foremce około 22-23 cm średnicy.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4
Kalorie 132 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem twarożek, jogurt naturalny, żółtka, cukier oraz proszek budyniowy.
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli.
  • Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i lekko posyp mąką.
  • Przełóż sernik.
  • Na wierzch wyłóż owoce - jeśli masz mrożone to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Piecz w 190 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 -30 minut - aż wierzch będzie wyglądał na ścięty.
  • Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
  • Suflet również świetnie smakuje na zimno :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 132kcalWeglowodany: 12gBiałko: 7gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło przepisu Moje wypieki- podaję z moimi zmianami.