Ciasto na gofry z mascarpone

Zaktualizowany: 2024 10 stycznia
gofry z mascarpone

Przepis na pyszne i chrupiące gofry z serkiem mascarpone w cieście

Zapraszam na chwilę słodkiego relaksu z pysznymi goframi z dodatkiem kremowego serka mascarpone! Gofry z mascarpone, to delikatne, chrupiące gofry idealne na pyszny deser lub słodkie śniadanie. Dodatek kremowego sera mascarpone nadaje gofrom wyjątkowego smaku – sami się przekonajcie. W połączeniu z bitą śmietaną i truskawkami albo innymi owocami mają niezapomniany smak. Nie zwlekaj i skosztuj tego przepysznego połączenia smaków już dziś!

ciasto na gofry z serkiem mascarpone

Gofry z mascarpone PRZEPIS z filmem i zdjęciami krok po kroku

Jeśli lubisz gofry i możesz je jeść zarówno na słodkie śniadanie, jak i na pyszny deser, to wypróbuj ten przepis na gofry z serkiem mascarpone. Dzięki serkowi gofry mają niezwykle fajny smak i puszyste wnętrze.

gofry z mascarpone

Ciasto na gofry z mascarpone przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące gofry z serkiem mascarpone.
4.17 z 6 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 12
Kalorie 212 kcal
Wyposażenie
  • Gofrownica o dużej mocy – min. 1000W
Składniki

składniki na ciasto na gofry z mascarpone

  • 3 jajka (- rozmiar L lub XL)
  • 50 g cukru (- może być z wanilią – 3 lekko czubate łyżki)
  • ekstrakt z wanilii (- lub aromat – kilka kropel)
  • 100 g serka mascarpone
  • 60 ml oleju (- 1/4 szklanki)
  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
Instrukcja
 

Jak zrobić gofry z mascarpone krok po kroku

  • W większej misie umieść jajka, cukier, wanilię i serek mascarpone – zmiksuj do połączenia.
    3 jajka, 50 g cukru, ekstrakt z wanilii, 100 g serka mascarpone
    przygotowanie ciasta na gofry
  • Dodaj olej i krótko zmiksuj.
    60 ml oleju
    miksowanie ciasta na gofry z olejem
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i zmiksuj krótko do połączenia składników.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml mleka
    jak zrobić ciasto na gofry
  • Mocno rozgrzej gofrownicę – nakładaj porcje ciasta i smaż aż gofry będą ładnie rumiane.
    smażenie gofrów w gofrownicy
  • Podaj z ulubionymi składnikami.
    jak smażyć gofry
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 212kcalWeglowodany: 21gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe gofry z serem, gofry z serkiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry z serkiem mascarpone

Gofry z mascarpone – wskazówki

Przepis na gofry z serkiem wypatrzyłam jakiś czas temu na instagramie u smyk w kuchni i jako wielbicielka gofrów postanowiłam go wypróbować.

Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła ;)

Oryginalnie do ciasta na gofry dodawany jest serek mascarpone i pół szklanki oleju. Ja stwierdziłam, że serek i olej to dla mnie trochę za dużo tłuszczu w cieście, więc ograniczyłam nieco ilość dodawanego oleju.

Poza tym dodałam jeszcze od siebie wanilię i trochę cukru – może to być cukier waniliowy. Wanilia fajnie skomponowała się ze smakiem twarożkowego ciasta i sprawiła, że gofry cudnie pachniały i smakowały :)

Spróbujcie koniecznie!

chrupiące i puszyste gofry z twarogiem

Jak zrobić chrupiące gofry z serem mascarpone?

Ja przygotowałam ciasto na gofry mikserem – najpierw zmiksowałam jajka z cukrem, serkiem mascarpone i wanilią. Wtedy dodałam do nich olej i dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ja dodałam do ciasta 1/4 szklanki oleju – za to już potem nie smarowałam gofrownicy olejem przed nałożeniem ciasta.

Ciasto po zmiksowaniu jest dość gęste, ale lekko lejące. Do tego dość mocno rośnie w gofrownicy, więc nie nalewajcie za dużo ciasta, bo może Wam uciekać. Wiem, bo mi uciekało czasami ;)

chrupiące gofry z twarożkiem

Co trzeba zrobić aby gofry były chrupiące?

Podstawowa sprawa przy smażeniu gofrów, to gofrownica. Aby gofry były chrupiące gofrownica musi mieć sporą moc – przynajmniej 1000 W. Inaczej gofry będą się słabo smażyć i nie będą chrupiące. Przed nalaniem ciasta musicie ją wcześniej włączyć i zagrzać. Ja nawet pomiędzy jedną a drugą porcją gofrów często ją samą podgrzewam, tak aby płytki były mocno gorące.

Najlepiej jeść gofry zaraz po wyjęciu – wtedy są najbardziej chrupiące. Jeśli jednak nie jecie ich od razu, to nie układajcie ich na blacie/talerzu tylko na kratce i każdy pojedynczo.

Ja bardzo lubię wstawić gofry do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podgrzać je jeszcze chwilę – wtedy wszystkie są super chrupiące i cała rodzina na raz może zjeść je razem – a nie na raty :)

A jaki Wy macie patent na chrupiące gofry?

ciasto na gofry z mascarpone

Gofry z serem mascarpone kcal

Nie oszukujmy się – te gofry mają w sobie serek mascarpone, olej i sporo mąki, a co za tym idzie – muszą być dość kaloryczne. Mi z tego przepisu wyszło 12 dużych gofrów – mam gofrownicę MPM gdzie wychodzą na raz dwa duże prostokątne gofry. Jeden gofr z mascarpone ma bez dodatków trochę ponad 200 kalorii. Dlatego warto postawić na lżejsze dodatki – jak właśnie świeże owoce :) Ja je jadłam z truskawkami, malinami i bitą śmietaną – po 1,5 takiego gofra byłam już najedzona :)

Jeśli zależy Ci na mniej kalorycznych gofrach, to wypróbuj mój przepis na gofry szpinakowe w obłędnie zielonym kolorze :)

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno znajdziesz gofry idealne dla siebie. Ja tu na szybko polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 17 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy