Chrupiące i proste gofry na wodzie


gofry na wodzie


Dziś mam dla was nowy przepis na gofry na wodzie.

Myślałam, że jestem już w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry :)

Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu – i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne).

Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową.

Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii.

Do tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry – gofry na wodzie gazowanej.

Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry!

Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt.

Nie gną się pod ciężarem dodatków :D

Dokładnie takie jak nad morzem ;)

Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy – pewnie nie jest to też bez znaczenia – ale gofry wychodzą idealne :)

Spróbujcie koniecznie!!

Jak zrobić chrupiące gofry?

Ich puszystość, a jednocześnie chrupkość zależy do dwóch czynników.

  1. Dobrze ubitych białek
  2. Wody gazowanej

Ciasto po dodaniu białek mieszacie już delikatnie!

Pamiętajcie też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy macie gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie.

Należy odłożyć je na kratkę, każdy oddzielnie!

Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami już zawsze będziecie mieć pyszne chrupiące gofry :)

Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje – np. gofry z borówkami, gofry churros, gofry marchewkowe z orzechami albo gofry czekoladowe :)

Popatrzcie także na moje pozostałe przepisy na gofry – a uzbierała się ich już niezła ilość!

najlepsze gofry najlepsze ciasto na gofry

pyszne chrupiące gofry gofry na wodzie gazowanej

gofry jak z budki chrupiące gofry

Gofry na wodzie – przepis do druku

gofry na wodzie

Gofry na wodzie

Wypieki Beaty
Przepis na około 17 dużych (tak mniej więcej 8/15 cm) gofrów.
4.38 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 17
Kalorie 190 kcal

Składniki
  

  • 4 jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 450 g mąki pszennej 3 szklanki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 420 ml wody gazowanej (1 i 3/4 szklanki)

Instrukcja
 

  • Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  • W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).
  • Dodaj do żółtek trochę oleju i wody i zmiksuj.
  • Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z olejem i wodą.
  • Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Usmażone gofry odkładaj na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 190kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!