Gofry na wodzie

gofry na wodzie

Myślałam, że jestem w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry :)

Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu – i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne).

Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową.

Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii.

To tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry – gofry na wodzie gazowanej.

Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry!

Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt. Nie gną się pod ciężarem dodatków :D

Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy – pewnie nie jest to też bez znaczenia – ale gofry wychodzą idealne :)

Spróbujcie koniecznie!!

Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje – np. gofry z borówkami, gofry churros, gofry marchewkowe z orzechami albo gofry czekoladowe :)

najlepsze gofry najlepsze ciasto na gofry

pyszne chrupiące gofry gofry na wodzie gazowanej

gofry jak z budki chrupiące gofry

Gofry na wodzie – przepis do druku

Gofry na wodzie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 17 dużych (tak mniej więcej 8/15 cm) gofrów.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 17
Składniki
  • 4 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • 420 ml (1 i ¾ szklanki) wody gazowanej
Wykonanie
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  2. W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).
  3. Dodaj do żółtek trochę oleju i wody i zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z olejem i wodą.
  6. Na koniec dodaj ubite białki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
  8. Usmażone gofry odkładaj na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 190 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 22 g Białka: 5 g