Chrupiące i proste gofry na wodzie
Myślałam, że jestem w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry :)
Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu – i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne).
Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową.
Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii.
Do tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry – gofry na wodzie gazowanej.
Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry!
Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt. Nie gną się pod ciężarem dodatków :D
Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy – pewnie nie jest to też bez znaczenia – ale gofry wychodzą idealne :)
Spróbujcie koniecznie!!
Jak zrobić chrupiące gofry?
Ich puszystość, a jednocześnie chrupkość zależy do dwóch czynników.
- Dobrze ubitych białek
- Wody gazowanej
Ciasto po dodaniu białek mieszacie już delikatnie!
Pamiętajcie też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy macie gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie.
Należy odłożyć je na kratkę, każdy oddzielnie!
Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami już zawsze będziecie mieć pyszne chrupiące gofry :)
Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje – np. gofry z borówkami, gofry churros, gofry marchewkowe z orzechami albo gofry czekoladowe :)






Gofry na wodzie – przepis do druku

Gofry na wodzie
Składniki
- 4 jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 100 g cukru pół szklanki
- 450 g mąki pszennej 3 szklanki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki oleju
- 420 ml wody gazowanej (1 i 3/4 szklanki)
Instrukcja
- Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
- W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).
- Dodaj do żółtek trochę oleju i wody i zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z olejem i wodą.
- Na koniec dodaj ubite białki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Usmażone gofry odkładaj na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Powiem tak…moje dziecko zajada i powtarza: uhmm ale pyszne…mamo jaki pyszny ten gofr…Potwierdzam w 100%
Super!
Super gofry. Chrupiące takich szukałam.
Świetnie :)