Przepis na gofry na wodzie
Przepis na chrupiące i proste gofry zrobione na wodzie gazowanej
Przygotuj dziś razem ze mną najlepsze gofry. To ciasto na wodzie gazowanej – z niego gofry są mega puszyste i jednocześnie chrupiące. Ten przepis na gofry bez mleka gwarantuje Wam świetne i chrupiące gofry jak z budki nad morzem – powiem nawet, że lepsze! Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku oraz zobaczcie filmik z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić chrupiące gofry idealne na śniadanie i nie tylko.
Spis treści
Gofry na wodzie przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli uwielbiacie pyszne gofry na śniadanie i nie tylko, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na rewelacyjne gofry!
Gofry na wodzie przepis
Składniki
składniki na gofry na wodzie gazowanej
- 4 białka (z jajek rozmiar rozmiar L )
- 4 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego (- opcjonalnie)
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 ml oleju ((pół szklanki))
- 420 ml wody gazowanej ((1 i 3/4 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić chrupiące gofry jak z budki
- Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.4 białka
- W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli używasz) aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).4 żółtka, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Dodaj do żółtek olej i zmiksuj.120 ml oleju
- Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.450 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z wodą.420 ml wody gazowanej
- Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Usmażone gofry odkładaj na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Najlepsze ciasto na gofry – uwagi
Gofry na wodzie to idealny przepis na gofry!
- łatwy i szybki przepis
- niezawodny
- chrupiące gofry gwarantowane!
Myślałam, że jestem już w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry. Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu – i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne). Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową. Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii. Do tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry – gofry na wodzie gazowanej. Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry! Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt. Nie gną się pod ciężarem dodatków. Dokładnie takie jak nad morzem! Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy – pewnie nie jest to też bez znaczenia – ale gofry wychodzą idealne. Spróbujcie koniecznie!!
Składniki na najlepsze gofry i zamienniki
Do przygotowania tych chrupiących gofrów będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:
- jajka – polecam jajka w rozmiarze L – do tego przepisu potrzebujesz 4 duże jajka – musisz najpierw oddzielić białka od żółtek i umieścić je w oddzielnych miskach
- mąka pszenna – najlepiej użyć tu mąkę typ 450, 500 lub 550
- soda oczyszczona i proszek do pieczenia – do ciasta dodajemy po trochu jednego i drugiego składnika, jeśli jednak nie masz sody, to dodaj do ciasta w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej – olej dodany do ciasta na gofry ma zapobiec ich przywieraniu do gofrownicy – możesz użyć tu olej słonecznikowy, rzepakowy, a nawet rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.
- woda – do tego przepisu na gofry używamy gazowaną wodę mineralną – może być średnio lub mocno gazowana.
Jak zrobić chrupiące gofry – wskazówki
Ich puszystość, a jednocześnie chrupkość zależy do dwóch czynników.
- Dobrze ubitych białek
- Wody gazowanej
Najpierw więc ubij białka na sztywną pianę – aż będą bardzo gęste, białe i puszyste. Możesz przeprowadzić test babć – odwróć ostrożnie miskę z ubitymi białkami do góry nogami – jak białka nie wypadają, to są dobrze ubite. Wtedy zmiksuj żółtka z cukrem – je również miksujecie aż zgęstnieją i zrobią się blade. Wtedy dodaj do nich olej, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na zmianę z wodą gazowaną. Woda gazowana to podstawa – doda ciastu na gofry lekkości. Na koniec dodaj do ciasta ubite wcześniej białka. Ciasto po dodaniu białek mieszaj już delikatnie! Nakładaj porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę (nie musisz jej smarować olejem) i piecz gofry aż będą ładnie rumiane. Wtedy wyjmij je u ułóż na kratce. A do gofrownicy nałóż następne porcje ciasta.
Pamiętaj też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy masz gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie. Należy odłożyć je na kratkę, każdy oddzielnie!
Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi składnikami. Ja polecam je podać z bitą śmietaną, świeże owoce sezonowe będą również doskonałym dodatkiem do gofrów. Aby zrobić idealną bitą śmietanę do gofrów wystarczy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksować z odrobiną cukru pudru i nałożyć na gofry. Taką bitą śmietanę najlepiej nakładać na ostudzone gofry, bo szybko zacznie się rozpuszczać.
Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami już zawsze będziecie mieć pyszne chrupiące gofry :)
Jak przechowywać gofry?
Ja lubię przełożyć gofry na kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 100 stopni. Każdą porcję po upieczeniu przekładam do nagrzanego piekarnika. Wtedy wszystkie są ciepłe i chrupiące, a my możemy całą rodziną wspólnie cieszyć się ich smakiem. Gofry których nie zjemy przekładam do szczelnego pojemnika aby nie obsychały.
Jak odgrzać gofry?
Aby gofry były znowu fajnie ciepłe wkładam je po prostu do tostera i podgrzewam je jak tosty. Jeśli nie masz tostera, to podgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz gofry przez około 5 minut.
Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje – np. gofry z borówkami, gofry churros, gofry marchewkowe z orzechami albo gofry czekoladowe :)
Popatrzcie także na moje pozostałe przepisy na gofry – a uzbierała się ich już niezła ilość!
Film z przygotowań gofrów na wodzie
Zobacz jak przygotować ciasto na gofry, aby były fajnie chrupiące.
Polecane gofry przepis dla każdego!
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na każdą porę dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Najlepsze gofry przepis
Idealny przepis na gofry, to coś co jest u mnie w cenie. Dość często robimy w domu gofry, bo szczególnie pokochała je córka. Ona budzi się rano i prosi o gofry na śniadanie, a potem je jeszcze zjada na obiad. Całą rodziną uwielbiamy gofry belgijskie na drożdżach, ale ich przygotowanie zabiera więcej czasu. Dlatego szukałam idealnego przepisu na ciasto na gofry. Takiego który będzie szybki, a gofry chrupiące. Takie jak gofry z budki nad morzem. Wydawałoby się, że znalezienie takiego przepisu graniczy z cudem. Ale sądzę, że mi się to udało. Z tego przepisu na gofry korzystam już od dłuższego czasu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł!
przepis na gofry bez mleka
Jakie są idealne gofry? Szybkie i proste, z podstawowych składników i chrupiące.
Gofry z tego przepisu takie właśnie są!
- przepis na gofry z podstawowych składników
- łatwy przepis na gofry
- zawsze chrupiące gofry
Przepis przetestowany wielokrotnie! Wypróbujcie ten przepis na gofry na wodzie, a nie będziecie szukać innego. Gofry podawajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami. A jeśli lubicie również inne smaki, to wypróbujcie moje przepisy na gofry szpinakowe, marchewkowe albo bezglutenowe gofry ryżowe. Na blogu znajdziecie o wiele więcej przepisów na różne gofry oraz placuszki - zapraszam!