Gofry na wodzie
Myślałam, że jestem w posiadaniu idealnego przepisu na ciasto na gofry :)
Ostatnio ciągle robiłam je z jednego przepisu – i zawsze wychodziły boskie, delikatne i chrupiące (ale właśnie takie delikatne).
Ostatnio moja gofrownica zaczęła szwankować i musieliśmy kupić nową.
Zdecydowaliśmy się na gofrownicę MPM, bo miała mnóstwo pozytywnych opinii.
To tej gofrownicy był dołączony przepis na gofry – gofry na wodzie gazowanej.
Zrobiłam je i muszę powiedzieć, że to będą od teraz moje ulubione gofry!
Wychodzą grube, puszyste, a jednocześnie są chrupiące i trzymają kształt. Nie gną się pod ciężarem dodatków :D
Nie wiem, ile w tym zasługi dobrej gofrownicy – pewnie nie jest to też bez znaczenia – ale gofry wychodzą idealne :)
Spróbujcie koniecznie!!
Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje – np. gofry z borówkami, gofry churros, gofry marchewkowe z orzechami albo gofry czekoladowe :)






Gofry na wodzie – przepis do druku
Gofry na wodzie
- 4 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju
- 420 ml (1 i ¾ szklanki) wody gazowanej
- Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
- W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).
- Dodaj do żółtek trochę oleju i wody i zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z olejem i wodą.
- Na koniec dodaj ubite białki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Usmażone gofry odkładaj na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zostaw komentarz