Leniwe z karmelizowanymi śliwkami na jesienny obiad :)

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_6

Pewnie dla niektórych z Was, taki obiad to nie obiad, a co najwyżej deser ;)

Nie ważne jak zostaną potraktowane te leniwe – jako obiad, deser, czy też pyszna kolacja, na pewno będą Wam smakować :)

Delikatne twarogowe kluski idealnie smakują z cynamonem i bułką tartą z masłem  i taką wersję już prezentowałam na blogu.

Dziś mam wersję owocową – jest mniej kaloryczna, a równie smaczna – o ile nawet nie smaczniejsza :)

Możecie oczywiście kluski przygotować ze swojego ulubionego przepisu, ale ucieszę się, gdy wypróbujecie mój przepis i podzielicie się wrażeniami :)

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_1

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_2

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_4

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_5

Leniwe z karmelizowanymi śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kluski:

  • 600 g twarogu pół tłustego - zmielonego (możecie też użyć dobry twaróg na serniki - polecam Piątnicę)
  • około 2-2 ,5 szklanki mąki (jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki, a potem ewentualnie resztę)
  • 3 jajka
  • mąka do podsypywania

karmelizowane śliwki:

Instrukcja
 

  • Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
  • Dodaj mąkę i jajka - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
  • Odkrajaj nożem kawałki ciasta, a następnie dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka).
  • Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
  • Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.

śliwki:

  • Owoce przekrój na pół, usuń pestkę.
  • Na patelni rozpuść masło, ułóż śliwki miąższem do dołu i smaż przez kilka minut - aż owoce lekko zmiękną.
  • Przewróć śliwki na drugą stronę, posyp cukrem i przemieszaj.
  • Podsmaż kilka kolejnych minut obtaczając owoce w powstałym sosie.
  • Gorące śliwki wyłóż na kluski i od razu podaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!