Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami i bananami
Racuchy z jabłkami robię dość często (chociaż ostatnio dotarło do mnie, że miałam sporą przerwę w ich przygotowywaniu), ale jakoś nigdy do tej pory nie wpadłam na pomysł usmażenia racuchów z bananami.
W sumie jest to niepojęte, bo bardzo lubię banany (jem je na prawie każde śniadanie) i racuchy z nimi baaardzo mi smakowały :)
Smażone banany miękną i nabierają kremowej konsystencji i wręcz rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Do tego świetnie się komponują z jabłkami.
Jak zrobić drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami?
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego o luźniejszej konsystencji.
Do niego dodajemy pokrojone w plasterki banany oraz jabłka i delikatnie mieszamy.
Możemy od razu smażyć racuszki, a ciasto w trakcie będzie sobie powoli rosnąć.
Aby sobie ułatwić nakładanie ciasta na patelnię warto łyżkę trzymać w ciepłej wodzie. Wtedy ciasto nie będzie się do niej lepić i łatwo nałoży się racuchy na tłuszcz.
Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na racuchy drożdżowe, to zajrzyjcie do moich przepisów na placuszki.
Racuchy z bananami i jabłkami przepis do druku

Racuchy z bananami i jabłkami
Składniki
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..1 łyżka cukru, 20 g drożdży, 1 szklanka mleka
- W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).2 szklanki mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajko, 1 szczypta cynamonu
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).1-2 banany, 1 jabłko
- Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
- Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
- Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis znalazłam na blogu I love bake.