Racuchy z jabłkami robię dość często (chociaż ostatnio dotarło do mnie, że miałam sporą przerwę w ich przygotowywaniu), ale jakoś nigdy do tej pory nie wpadłam na pomysł usmażenia racuchów z bananami.
W sumie jest to niepojęte, bo bardzo lubię banany (jem je na prawie każde śniadanie) i racuchy z nimi baaardzo mi smakowały :)
Smażone banany miękną i nabierają kremowej konsystencji i wręcz rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Do tego świetnie się komponują z jabłkami.
Przy następnej okazji dodajcie banana do swoich racuszków, a sami się przekonacie jak świetnie się sprawdzają w takich placuszkach.
Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na racuchy drożdżowe, to zajrzyjcie tutaj.
Racuchy z bananami i jabłkami
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- 1-2 banany
- 1 duże jabłko
- cukier puder do posypania
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..
- W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).
- Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
- Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
- Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis znalazłam na blogu I love bake.
Witam, pewnie można skorzystać z suchych drożdży? Ile potrzeba w tym przepisie? Rozumiem, że wtedy zaczynu już nie robimy?
Pozdrawiam serdecznie :-)
Myślę, że opakowanie 7 g w zupełności wystarczy. Nie musisz już robić zaczynu, tylko możesz drożdże wsypać bezpośrednio do mąki.
Dokładnie, za mało mleka. Trzeba dodać co najmniej pół lub nawet cała bo inaczej można nożem kroić ciasto
Przy ciastach drożdżowych czasami tak jest. Wszystko zależy od tego, jaką mąkę akurat masz. Dopisałam to do przepisu :)
Racuszki pyszne ale wg mnie za dużo mąki w stosunku do mleka, za bardzo gęsto. Ja dolałam ok pół szklanki mleka aby konsystencja ok.