racuchy z bananami i jabłkami

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami i bananami

Zapraszam na idealne drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami. Banany dodane do ciasta nadają racuszkom fajnego słodkiego smaku, a jabłka wnoszą powiew tradycji. Takie racuszki z pewnością zasmakują wszystkim dzieciom, ale również dorosłym. Spróbujcie koniecznie!

racuchy z bananami

Racuchy z bananami i jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie drożdżowe racuchy z jabłkiem, to koniecznie wypróbujcie tą wersję z dodanym jeszcze do ciasta pokrojonym bananem – to połączenie jest zachwycające!

racuchy z bananami 7

Racuchy z bananami i jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe racuszki z kawałkami bananów i jabłka – idealne dla dzieci.
4.06 z 38 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Placki
Porcje 5
Składniki

składniki na racuchy z bananami i jabłkami

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..
    1 łyżka cukru, 20 g drożdży, 250 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).
    2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajko, 1 szczypta cynamonu
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).
    1-2 banany, 1 jabłko
  • Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
  • Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Jeżeli ciasto wychodzi zbyt gęste trzeba dodać troche mleka i wymieszać ponownie. Konsystancja powinna być bardzo gęstej śmietany – do nakładania łyżką a nie lania.
Prywatne
Słowa kluczowe puszyste racuchy, racuchy drożdżowe, racuchy z bananami, racuchy z drożdżami, racuszki z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe racuchy z bananami

Drożdżowe racuchy z bananem i jabłkiem – uwagi

Racuchy z jabłkami robię dość często (chociaż ostatnio dotarło do mnie, że miałam sporą przerwę w ich przygotowywaniu), ale jakoś nigdy do tej pory nie wpadłam na pomysł usmażenia racuchów z bananami.

W sumie jest to niepojęte, bo bardzo lubię banany (jem je na prawie każde śniadanie) i racuchy  z nimi baaardzo mi smakowały :)

Smażone banany miękną i nabierają kremowej konsystencji i wręcz rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Do tego świetnie się komponują z jabłkami.

racuchy na drożdżach z bananami

Jak zrobić drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami?

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego o luźniejszej konsystencji.

Do niego dodajemy pokrojone w plasterki banany oraz jabłka i delikatnie mieszamy.

Możemy od razu smażyć racuszki, a ciasto w trakcie będzie sobie powoli rosnąć.

Aby sobie ułatwić nakładanie ciasta na patelnię warto łyżkę trzymać w ciepłej wodzie. Wtedy ciasto nie będzie się do niej lepić i łatwo nałoży się racuchy na tłuszcz.

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na racuchy drożdżowe, to zajrzyjcie do moich przepisów na placuszki.

racuchy z bananami

Przepis znalazłam na blogu I love bake.

Polecane przepisy na racuchy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na racuchy drożdżowe i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: