Przepis na drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami

racuchy z bananami i jabłkami

Racuchy z jabłkami robię dość często (chociaż ostatnio dotarło do mnie, że miałam sporą przerwę w ich przygotowywaniu), ale jakoś nigdy do tej pory nie wpadłam na pomysł usmażenia racuchów z bananami.

W sumie jest to niepojęte, bo bardzo lubię banany (jem je na prawie każde śniadanie) i racuchy  z nimi baaardzo mi smakowały :)

Smażone banany miękną i nabierają kremowej konsystencji i wręcz rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Do tego świetnie się komponują z jabłkami.

Jak zrobić drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami?

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego o luźniejszej konsystencji.

Do niego dodajemy pokrojone w plasterki banany oraz jabłka i delikatnie mieszamy.

Możemy od razu smażyć racuszki, a ciasto w trakcie będzie sobie powoli rosnąć.

Aby sobie ułatwić nakładanie ciasta na patelnię warto łyżkę trzymać w ciepłej wodzie. Wtedy ciasto nie będzie się do niej lepić i łatwo nałoży się racuchy na tłuszcz.

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na racuchy drożdżowe, to zajrzyjcie do moich przepisów na placuszki.

racuchy z bananami_1

racuchy z bananami_2

racuchy z bananami_3

racuchy z bananami_8

Racuchy z bananami i jabłkami przepis do druku

racuchy z bananami i jabłkami

Racuchy z bananami i jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe racuszki z kawałkami bananów i jabłka - idealne dla dzieci.
3.8 z 25 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Placki
Porcje 5

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).
  • Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
  • Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Notatki

Jeżeli ciasto wychodzi zbyt gęste trzeba dodać troche mleka i wymieszać ponownie. Konsystancja powinna być bardzo gęstej śmietany - do nakładania łyżką a nie lania.
Słowa kluczowe banany, drożdże, jabłka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu I love bake.