Przepis na proste racuszki z jagodami na maślance

racuszki z jagodami


Racuszki z jagodami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko.

Same placuszki zrobicie bardzo szybko – nie musicie nawet odpalać miksera!

Wystarczy zmieszać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać jajka i maślankę i wymieszać ciasto.

W zupełności wystarczy zmieszanie składników łyżką.

Do ciasta na koniec dodajemy świeże jagody i tak smażymy racuszki.

Aby ograniczyć ilość tłuszczu możecie je smażyć na patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej olejem.

Aby racuszki z jagodami były bardziej puszyste zawsze smażę je na małym ogniu i patelnię przykrywam pokrywką.

Potem delikatnie przekładam placki na drugą stronę i smażę już tylko przez około minutkę.

Mi z tej porcji wyszło 16 placków – nakładałam mniej więcej czubatą łyżkę na jeden placek.

Mojej córce placuszki z jagodami tak zasmakowały, że zjadała je w „locie”. Zaraz po zdjęciu z patelni :D

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na różne placki i placuszki :D

DOKŁADNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓


placuszki na maślance racuszki na maślance z jagodami

racuchy z jagodami placuszki na maślance z jagodami

placki z jagodami placuszki z jagodami

Racuszki z jagodami – przepis do druku

racuszki z jagodami

Racuszki z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie placuszki z jagodami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 16
Kalorie 75 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę i sodę.
  • W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.
  • Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.
  • Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
  • Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
  • Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 75kcalWeglowodany: 10gBiałko: 3gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!