Przepis na proste placuszki z jagodami na maślance

racuszki z jagodami


Racuszki z jagodami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko.

W sezonie na jagody warto usmażyć takie placki na śniadanie, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, czy też kolację.

Podane z odrobiną cukru pudru i świeżymi owocami będą smakować rewelacyjnie!

A może wolicie miód, lub syrop klonowy? Z tymi dodatkami placuszki z jagodami będą smakować równie wyśmienicie!

Jak zrobić proste placki z jagodami?

 

Same placuszki zrobicie bardzo szybko – nie musicie nawet odpalać miksera!

Wystarczy zmieszać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać jajka i maślankę i wymieszać ciasto.

W zupełności wystarczy zmieszanie składników łyżką.

Do ciasta na koniec dodajemy świeże jagody – mieszamy je delikatnie, aby nie uszkodzić owoców.

Racuszki z jagodami smażymy na rozgrzanej i lekko posmarowanej olejem patelni.

Aby ograniczyć ilość tłuszczu możecie je smażyć na patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej olejem.

Aby racuszki z jagodami były bardziej puszyste zawsze smażę je na małym ogniu i patelnię przykrywam pokrywką.

Potem delikatnie przekładam placki na drugą stronę i smażę już tylko przez około minutkę.

Mi z tej porcji wyszło 16 placków – nakładałam mniej więcej czubatą łyżkę na jeden placek.

Mojej córce placuszki z jagodami tak zasmakowały, że zjadała je w „locie”. Zaraz po zdjęciu z patelni :D

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na różne placki i placuszki :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę

 

placuszki na maślance racuszki na maślance z jagodami

 

 

racuchy z jagodami placuszki na maślance z jagodami

 

 

placki z jagodami placuszki z jagodami

 

Racuszki z jagodami – przepis do druku

racuszki z jagodami

Racuszki z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie placuszki z jagodami.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 16
Kalorie 75 kcal

Składniki

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • 100 g jagód (1 szklanka)

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę i sodę.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.
    2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią, 1 szklanka maślanki
  • Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.
    100 g jagód
  • Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
  • Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
  • Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 75kcalWeglowodany: 10gBiałko: 3gTłuszcz: 2g
Słowa kluczowe placki z jagodami, z jagodami placuszki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Puszyste placuszki

Sprawdź ten przepis
puszyste placuszki

Placuszki waniliowe

Sprawdź ten przepis
placuszki z serkiem homogenizowanym

Budyniowe placuszki

Sprawdź ten przepis
placuszki budyniowe