Racuszki z jagodami

na maślance

 

racuszki z jagodami

 

Racuszki z jagodami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko.

Same placuszki zrobicie bardzo szybko – nie musicie nawet odpalać miksera.

W zupełności wystarczy zmieszanie składników łyżką.

Do ciasta na koniec dodajemy świeże jagody i tak smażymy racuszki.

Mi z tej porcji wyszło 16 placków – nakładałam mniej więcej czubatą łyżkę na jeden placek.

Mojej córce racuszki z jagodami tak zasmakowały, że zjadała je w „locie”. Zaraz po zdjęciu z patelni 😀

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na różne placki i placuszki 😀

 

placuszki na maślance racuszki na maślance z jagodami
 

racuchy z jagodami placuszki na maślance z jagodami
 

placki z jagodami placuszki z jagodami
 

Racuszki z jagodami – przepis do druku

Racuszki z jagodami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 placuszków.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 16
Składniki
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • około 100 g (1 szklanka) jagód
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę i sodę.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.
  3. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.
  5. Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
  6. Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
  7. Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 placek Kalorie: 75 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 10 g Białka: 3 g