Racuszki z jagodami
na maślance
Racuszki z jagodami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko.
Same placuszki zrobicie bardzo szybko – nie musicie nawet odpalać miksera.
W zupełności wystarczy zmieszanie składników łyżką.
Do ciasta na koniec dodajemy świeże jagody i tak smażymy racuszki.
Mi z tej porcji wyszło 16 placków – nakładałam mniej więcej czubatą łyżkę na jeden placek.
Mojej córce racuszki z jagodami tak zasmakowały, że zjadała je w „locie”. Zaraz po zdjęciu z patelni :D
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały.
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na różne placki i placuszki :D






Racuszki z jagodami – przepis do druku

Racuszki z jagodami
Przepis na około 16 placuszków.
Składniki
- 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- łyżka cukru z wanilią
- 1 szklanka maślanki
- około 100 g (1 szklanka) jagód
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę i sodę.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.
- Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
- Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
- Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 75kcalWeglowodany: 10gBiałko: 3gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Oh my goodness, these look delicious!
thank you very much :)