Przepis na proste placuszki z jagodami na maślance
Racuszki z jagodami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko.
W sezonie na jagody warto usmażyć takie placki na śniadanie, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, czy też kolację.
Podane z odrobiną cukru pudru i świeżymi owocami będą smakować rewelacyjnie!
A może wolicie miód, lub syrop klonowy? Z tymi dodatkami placuszki z jagodami będą smakować równie wyśmienicie!
Jak zrobić proste placki z jagodami?
Same placuszki zrobicie bardzo szybko – nie musicie nawet odpalać miksera!
Wystarczy zmieszać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać jajka i maślankę i wymieszać ciasto.
W zupełności wystarczy zmieszanie składników łyżką.
Do ciasta na koniec dodajemy świeże jagody – mieszamy je delikatnie, aby nie uszkodzić owoców.
Racuszki z jagodami smażymy na rozgrzanej i lekko posmarowanej olejem patelni.
Aby ograniczyć ilość tłuszczu możecie je smażyć na patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej olejem.
Aby racuszki z jagodami były bardziej puszyste zawsze smażę je na małym ogniu i patelnię przykrywam pokrywką.
Potem delikatnie przekładam placki na drugą stronę i smażę już tylko przez około minutkę.
Mi z tej porcji wyszło 16 placków – nakładałam mniej więcej czubatą łyżkę na jeden placek.
Mojej córce placuszki z jagodami tak zasmakowały, że zjadała je w „locie”. Zaraz po zdjęciu z patelni :D
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały.
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na różne placki i placuszki :D






Racuszki z jagodami – przepis do druku

Racuszki z jagodami
Składniki
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 szklanka maślanki
- 100 g jagód (1 szklanka)
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę i sodę.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią, 1 szklanka maślanki
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.100 g jagód
- Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
- Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
- Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.