Racuszki z jagodami

na maślance

 

racuszki z jagodami

 

Racuszki z jagodami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i nie tylko.

Same placuszki zrobicie bardzo szybko – nie musicie nawet odpalać miksera.

W zupełności wystarczy zmieszanie składników łyżką.

Do ciasta na koniec dodajemy świeże jagody i tak smażymy racuszki.

Mi z tej porcji wyszło 16 placków – nakładałam mniej więcej czubatą łyżkę na jeden placek.

Mojej córce racuszki z jagodami tak zasmakowały, że zjadała je w „locie”. Zaraz po zdjęciu z patelni :D

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały.

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na różne placki i placuszki :D

 

placuszki na maślance racuszki na maślance z jagodami
 

racuchy z jagodami placuszki na maślance z jagodami
 

placki z jagodami placuszki z jagodami
 

Racuszki z jagodami – przepis do druku

racuszki z jagodami

Racuszki z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na około 16 placuszków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Placki
Porcje 16
Kalorie 75 kcal

Składniki
  

  • 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • około 100 g (1 szklanka) jagód

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę i sodę.
  • W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem i maślanką.
  • Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp jagody i delikatnie przemieszaj.
  • Nakładaj jedną dużą łyżkę ciasta na placek - ja smażyłam na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu - patelnię tylko przesmarowałam pędzelkiem.
  • Racuszki smażę na małym ogniu, pod przykryciem - aby ładnie urosły.
  • Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 75kcalWeglowodany: 10gBiałko: 3gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!