Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Budyniowe placuszki

By |2018-08-30T17:42:14+00:002017 Marzec 1st|Pancakes, Smażone, Śniadania, Tłusty Czwartek|

Budyniowe placuszki

budyniowe placki

 

Moje dzieci bardzo lubią wszelkie placki i placuszki, zresztą ja z mężem również 🙂

Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad.

Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami.

W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku.

Jego główna rola to nadanie plackom smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie 🙂

Jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka.

Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki – jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło 🙂

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem).

Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.

Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami.

 

placki budyniowe

 

placuszki budyniowe

 

I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i okazało się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).

 

placuszki z jabłkami

 

budyniowe placuszki

 

budyniowe placuszki z jabłkami

 

placki z jabłkami

 

budyniowe placki z jabłkami

 

Budyniowe placuszki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na cztery porcje.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 4
Składniki
  • 275 g mąki pszennej
  • opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
  • 2 jajka
  • 375 g jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj.
  3. Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
  4. Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
  5. Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 150 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 28 g Błonnik: 1 g Białka: 5 g

 

Inspiracja – I love bake.

Reklama

12 komentarzy

  1. Marta 2018/10/27 at 14:30 - Reply

    Dziękuję za przepis, placuszki wyszły przepyszne :)! Pozdrawiam!

  2. Pichler 2018/08/09 at 09:47 - Reply

    Uwielbiam takie placuszki. Wczoraj udało mi się kupić w Biedronce nasze polskie antonówki, to dziś będą z jabłuszkami 🙂
    Dzięki za przepis, pozdrawiam!

  3. Klaudia 2018/08/01 at 22:06 - Reply

    Przepis jest beznadziejny, racuchy wyszły twarde jak kamień. Powinna się pani nauczyć jak korzystać z maki;))) bo jest jej w przepisie zdecywoanie za dużo, nie wiem kto pisał te komentarze, ale prawdopodobnie osoby które w ogóle nie znają się na gotowaniu.

    • wypiekibeaty 2018/08/01 at 22:12 - Reply

      Cześć Klaudia – przykro mi, że przepis nie przypadł ci do gustu. Jeśli ciasto było za gęste dla ciebie, trzeba było dodać do niego więcej jogurtu albo nawet mleka. Ja zawsze wszystko odmierzam na wadze i jak widać na zdjęciach nie miałam problemu placuszkami 🙂

    • wypiekibeaty 2018/08/30 at 17:44 - Reply

      Specjalnie ze względu na ciebie Klaudio zrobiłam ponownie placuszki – ściśle wg przepisu – wszystko dokładnie ważyłam – i okazało się, że przepis jest dobry, ciasto ma idealną konsystencję. Myślę, że musiałaś dać za dużo mąki, albo za mało jogurtu.

  4. […] już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem […]

  5. Bee, Magazyn Kuchenny 2017/03/02 at 11:13 - Reply

    Ja też lubię budyniowe wersje placuszków i racuchów i mam wrażenie, że są trochę delikatniejsze od tych na samej mące pszennej. Nawet jeśli to tylko wrażenie, to i tak bardzo mi smakują 🙂

  6. My jak mamy wolny weekend to też zawsze jakieś placuszki wpadną 😀 Pychota 😀

    • wypiekibeaty 2017/03/01 at 17:20 - Reply

      Placuszki to zawsze dobre weekendowe rozwiązanie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: