Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,57 out of 5)
Loading...

Budyniowe placuszki

By | 2017-07-17T12:03:40+00:00 2017 Marzec 1st|Pancakes, Smażone, Śniadania, Tłusty czwartek|

Budyniowe placuszki

 

placuszki z jabłkami

 

Moje dzieci bardzo lubią wszelkie placki i placuszki, zresztą ja z mężem również 🙂

Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad.

Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami.

W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku.

Jego główna rola to nadanie plackom smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie 🙂

Jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka.

Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki – jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło 🙂

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem).

Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.

Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami.

 

budyniowe placuszki

 

budyniowe placuszki z jabłkami

 

placki z jabłkami

 

budyniowe placki z jabłkami

 

Budyniowe placuszki
 
Autor:
Składniki
  • 275 g mąki pszennej
  • opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
  • 2 jajka
  • 375 g jogurtu naturalnego (dałam po połowie z kefirem)
  • 2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj.
  3. Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
  4. Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
  5. Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.
 

Inspiracja – I love bake.

Reklama

5 komentarzy

  1. […] już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem […]

  2. Bee, Magazyn Kuchenny 2017/03/02 at 11:13 - Reply

    Ja też lubię budyniowe wersje placuszków i racuchów i mam wrażenie, że są trochę delikatniejsze od tych na samej mące pszennej. Nawet jeśli to tylko wrażenie, to i tak bardzo mi smakują 🙂

  3. My jak mamy wolny weekend to też zawsze jakieś placuszki wpadną 😀 Pychota 😀

    • wypiekibeaty 2017/03/01 at 17:20 - Reply

      Placuszki to zawsze dobre weekendowe rozwiązanie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: