Przepis na racuchy budyniowe
Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również :)
Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad.
Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami.
W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku.
Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)
Jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka.
Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki – jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem).
Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.
Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami.
I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).




Przepis na budyniowe placuszki z jabłkami

Budyniowe placuszki
Składniki
- 275 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
- 2 jajka
- 375 g jogurtu naturalnego kefiru/maślanki
- 2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj - jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
- Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
- Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
- Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – I love bake.
Jak dla mnie zbyt duzo mąki, dolałam mleka. Ale racuchy same w sobie bomba ;)
Czasem konsystencja zależy od użytej mąki. Ten sam typ może zachowywać się inaczej w zależności od producenta. Super, że zareagowałaś i dolałaś mleka!
Faktycznie ciasto na moje oko też było za gęste, ale nie dodawałam nic usmażyłam i wyszły super nic nie jest twarde :) więc polecam przepis takim jaki jest
Faktycznie cos nie tak. Ciasto wyszlo geste jak drozdzowe.. dodalam szklanke mleka i bylo ok. Moze zamiast 375 gramow jogurtu powinno byc 375 ml?
Dobrze, że dodatek mleka pomógł :)
Przepyszne
Dziękuję za przepis, placuszki wyszły przepyszne :)! Pozdrawiam!
Super Marta :)
Uwielbiam takie placuszki. Wczoraj udało mi się kupić w Biedronce nasze polskie antonówki, to dziś będą z jabłuszkami :)
Dzięki za przepis, pozdrawiam!
Proszę bardzo
Przepis jest beznadziejny, racuchy wyszły twarde jak kamień. Powinna się pani nauczyć jak korzystać z maki;))) bo jest jej w przepisie zdecywoanie za dużo, nie wiem kto pisał te komentarze, ale prawdopodobnie osoby które w ogóle nie znają się na gotowaniu.
Cześć Klaudia – przykro mi, że przepis nie przypadł ci do gustu. Jeśli ciasto było za gęste dla ciebie, trzeba było dodać do niego więcej jogurtu albo nawet mleka. Ja zawsze wszystko odmierzam na wadze i jak widać na zdjęciach nie miałam problemu placuszkami :)
Specjalnie ze względu na ciebie Klaudio zrobiłam ponownie placuszki – ściśle wg przepisu – wszystko dokładnie ważyłam – i okazało się, że przepis jest dobry, ciasto ma idealną konsystencję. Myślę, że musiałaś dać za dużo mąki, albo za mało jogurtu.
[…] już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem […]
Ja też lubię budyniowe wersje placuszków i racuchów i mam wrażenie, że są trochę delikatniejsze od tych na samej mące pszennej. Nawet jeśli to tylko wrażenie, to i tak bardzo mi smakują :-)
Coś w nich takiego jest :)
My jak mamy wolny weekend to też zawsze jakieś placuszki wpadną :D Pychota :D
Placuszki to zawsze dobre weekendowe rozwiązanie :)