Przepis na proste i pyszne budyniowe placuszki z kawałkami jabłek
Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również :)
Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad.
Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami.
W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku.
Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)
Jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka.
Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki.
Jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem).
Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.
Zachęcam was do usmażenia tych budyniowych placuszków i podzielenia się opinią.
Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami.
I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).




Przepis na budyniowe placuszki z jabłkami

Budyniowe placuszki
Składniki
- 275 g mąki pszennej typ 450-500
- 1 opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
- 2 jajka użyłam rozmiar L
- 375 g jogurtu naturalnego - takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki - trochę ponada 1,5 szklanki
- 2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
- mleko opcjonalnie - jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.275 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj - jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.2 jajka, 375 g jogurtu naturalnego, mleko
- Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.2 duże jabłka
- Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
- Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja – I love bake.