Przepis na proste i pyszne budyniowe placuszki z kawałkami jabłek

placuszki budyniowe


Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również :)

Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad.

Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami.

W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku.

Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)

Jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka.

Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki.

Jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem).

Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.

Zachęcam was do usmażenia tych budyniowych placuszków i podzielenia się opinią.

Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.16 z 52 ocen
Postaw mi kawę

placki budyniowe

placuszki budyniowe

I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).

budyniowe placuszki placuszki z budyniem

budyniowe placuszki na śniadanie z jabłkami budyniowe placki z jabłkami

Przepis na budyniowe placuszki z jabłkami

placuszki budyniowe

Budyniowe placuszki

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne racuchy budyniowe z budyniem waniliowym.
4.16 z 52 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Placki
Porcje 4
Kalorie 150 kcal

Składniki

  • 275 g mąki pszennej typ 450-500
  • 1 opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
  • 2 jajka użyłam rozmiar L
  • 375 g jogurtu naturalnego - takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki - trochę ponada 1,5 szklanki
  • 2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
  • mleko opcjonalnie - jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    275 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj - jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
    2 jajka, 375 g jogurtu naturalnego, mleko
  • Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
    2 duże jabłka
  • Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
  • Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 150kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 2gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe budyń, jabłka, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – I love bake.