Przepis na racuchy z jabłkami – najlepsze!


racuchy z jabłkami


Dziś mam dla was przepis na obiad, albo na kolację – szczególnie dla łasuchów.

My w domu lubimy raz na jakiś czas zjeść na obiad ciepłe i pachnące racuchy drożdżowe z jabłkami.

Do tego odrobina cynamonu, cukier puder na wierzch, albo dżem (jak lubi mój synek) i pyszny obiadek gotowy :)

Takie właśnie racuszki z jabłkami smażyła dla nas mama, gdy byłam mała.

Teraz ja robię je dla moich dzieci i oni uwielbiają je równie mocno jak jak w ich wieku.

Czy w dzieciństwie też jadaliście takie drożdżowe placki z jabłkami?

Aby zrobić takie racuchy z jabłkami potrzebujecie przede wszystkim drożdże i oczywiście jabłka.

Robimy luźne ciasto drożdżowe, do którego wkrajamy małe plasterki owoców.

Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

A muszę powiedzieć, że zdarza mi się je piec w piekarniku. Robię tak, gdy mam mniej czasu – wtedy na raz robi się cała partia.

Albo gdy zaczynam liczyć kalorie 🤣🤣

Takie pieczone racuchy mają trochę mniej kalorii niż tradycyjne, smażone.

Jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu to możecie smażyć placuszki na patelni teflonowej posmarowanej tylko pędzelkiem odrobiną oleju.

Ja wtedy zmniejszam ogień pod patelnią i ją przykrywam pokrywką.

Przewracam racuchy z jabłkami, gdy na wierzchu tworzą się dziurki :)

Mam  nadzieję, że zachęciłam was do usmażenia tych placuszków z jabłkami!

Z tej porcji naje się czteroosobowa rodzina – więc do dzieła ;)

Zachęcam wam również do wypróbowania innych przepisów na placuszki.

racuszki z jabłkami placki drożdżowe z jabłkami

A poniżej moje stare zdjęcia do tego przepisu.

racuchy z jabłkami racuchy z jabłkami

 

racuchy_1 old

Drożdżowe racuchy z jabłkami przepis do druku

racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe racuszki smażone z plasterkami jabłka.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Obiad, Placki
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 4

Składniki
  

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka ciepłego, jeśli ciasto jest za gęste to możesz dać więcej
  • 100 g cukru pół szklanki - ale można dać też mniej
  • 2 jajka
  • 2 jabłka duże

Instrukcja
 

  • Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałeczki i posyp odrobiną cynamonu.
  • Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
  • Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na średnim ogniu.
  • Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
  • Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Słowa kluczowe cynamon, drożdże, jabłka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!