Racuchy z jabłkami przepis
Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkiem – najlepsze!
Dziś u mnie będzie klasycznie, słodko i pysznie. Zapraszam na racuchy z jabłkami – zrobione z ciasta drożdżowego z dużymi plasterkami jabłek w środku smakują wybornie o każdej porze roku. Taki racuch z jabłkami to idealne śniadanie, przekąska, a nawet obiad na słodko. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na racuszki i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe racuchy w domu.
Spis treści
Drożdżowe racuszki z jabłkami przepis krok po kroku
Już dziś zrób sobie i swojej rodzinie te pyszne tradycyjne polskie racuchy z jabłkami i podaj je na słodki obiad, albo jako słodką przekąskę.
Racuchy z jabłkami przepis z filmem
Składniki
składniki na racuchy z jabłkami
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka (letniego jeśli ciasto jest za gęste to możesz dać więcej)
- 100 g cukru (pół szklanki – ale można dać też mniej)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 jabłka (duże – u mnie po obraniu ważyły 300 g)
- cynamon
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe racuchy z jabłkami
- Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżeczce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.50 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałeczki i posyp odrobiną cynamonu.2 jabłka, cynamon
- Resztę składników włóż do dużej miski.500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka
- Gdy drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste – dodaj jeszcze odrobinę mleka.
- Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
- Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Patelnię posmaruj pędzelkiem z odrobiną oleju i rozgrzej ją.
- Nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na małym ogniu (ja przykrywam dodatkowo patelnię pokrywką).
- Po około 2-3 minutach przewróć racuchy na drugą stronę i podsmaż je przez chwilę.
- Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Racuchy z jabłkami – uwagi
Dziś mam dla was przepis na obiad, albo na kolację – szczególnie dla łasuchów. My w domu lubimy raz na jakiś czas zjeść na obiad ciepłe i pachnące racuchy drożdżowe z jabłkami. Do tego odrobina cynamonu, cukier puder na wierzch, albo dżem (jak lubi mój synek) i pyszny obiadek gotowy. Takie właśnie racuszki z jabłkami smażyła dla nas mama, gdy byłam mała. Teraz ja robię je dla moich dzieci i oni uwielbiają je równie mocno jak jak w ich wieku. Czy w dzieciństwie też jadaliście takie drożdżowe placki z jabłkami?
Jak zrobić drożdżowe racuchy z jabłkiem – wskazówki
Aby zrobić takie drożdżowe racuszki z jabłkami potrzebujesz przede wszystkim drożdże i oczywiście jabłka. Ja tu lubię używać świeże drożdże, ale jeśli takich nie masz, to użyj suszone drożdże – użyj dwa opakowania. Najpierw przygotuj rozczyn drożdżowy, w tym celu drożdże rozmieszaj z cukrem i dodaj do nich ciepłe mleko – ale nie za gorące. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże zaczęły pracować. Wtedy możesz przygotować ciasto drożdżowe na racuchy. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną (może to być mąka typ 450 albo 500, 550), dodaj cukier oraz dwa duże jajka. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto drożdżowe – będzie dość luźne i lepkie. Jabłka na racuchy obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój owoce na cienkie plasterki i dodaj je do ciasta drożdżowego – przemieszaj ciasto łyżką.
Jak smażyć racuchy z jabłkami?
Na kuchence rozgrzej dużą patelnię z olejem – ja staram się nie dawać go za dużo, wolę posmarować powierzchnię patelni teflonowej pędzelkiem zamoczonym w oleju. Jeśli wolisz takie racuchy smażone na większej ilości oleju to wlej go więcej i podgrzej.
Na patelnię nałóż porcje ciasta razem z jabłkami – u mnie to duża czubata łyżka na jednego racucha. Smaż racuszki na rumiano z obydwu stron – smaż na małym ogniu, aby się nie przypalały. Ja lubię patelnię przykryć pokrywką – to pozwala racuchom z jabłkami fajnie podrosnąć i zapewnia im większą puszystość.
Usmażone racuchy zdejmij z patelni i jeśli trzeba dodaj do niej trochę oleju i usmaż kolejną porcję. Usmażone racuchy z jabłkami posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
A muszę powiedzieć, że zdarza mi się je piec w piekarniku. Robię tak, gdy mam mniej czasu – wtedy na raz robi się cała partia. Albo gdy zaczynam liczyć kalorie. Takie pieczone racuchy mają trochę mniej kalorii niż tradycyjne, smażone. Mam nadzieję, że zachęciłam was do usmażenia tych placuszków z jabłkami!
Z tej porcji naje się czteroosobowa rodzina – więc do dzieła!
A tak przy okazji – racuch z jabłkami możecie spakować dzieciom do szkoły – na pewno zjedzą go chętnie w szkole podczas przerwy. Będzie to dla nich pożywny posiłek, a przy okazji coś lekko słodkiego :)
Ps. Zachęcam Was również do wypróbowania innych przepisów na placuszki. Na pewno znajdziecie tam przepis na idealne dla was słodkie placki.
Gorąco polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie możecie sobie bardzo łatwo zapisać moje przepisy na później.
A poniżej moje stare zdjęcia do tego przepisu.
A tu poniżej pierwsze moje zdjęcia takich racuszków. Troszkę się przez te kilka lat nauczyłam, prawda?
Polecane przepisy na placki
Jeśli lubisz placki smażone i możesz je jeść zarówno na śniadanie, na obiad jak i na kolację, to wypróbuj również te przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Racuch z jabłkami przepis
Z jabłkami racuchy drożdżowe to jedno z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Moja mama smażyła nam takie racuszki na obiad i zajadałam się nimi aż się uszy trzęsły. Dalej uwielbiam te słodkie drożdżowe placki z jabłkami - nawet bardziej niż moje dzieci :) Jakoś jest tak, że zawsze gdy je usmażę to ja z mężem zjadamy ich najwięcej :) Jak zrobić racuchy z jabłkami? Najpierw robimy proste i luźne ciasto drożdżowe, a potem jabłka do racuchów obieramy, przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ja osobiście uwielbiam dodać do nich trochę cynamonu. Uwielbiam połącznie cynamonu i jabłek! A racuch z jabłkami wspaniale smakuje z tą odrobiną cynamonu - jak dla mnie to pychota. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na racuchy z jabłkiem
Zobaczcie mój przepis na racuchy z jabłek i sprawdźcie jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami. To nie jest trudne, a takie racuszki smakują wyśmienicie. Ja po usmażeniu lubię na swoim racuchu z jabłkami położyć trochę dżemu albo nawet nutelli. Te racuszki z nutellą smakują wybornie, chociaż mają trochę kalorii. Przygotujcie więc racuchy z jabłkami dla swojej rodziny i podajcie ja na obiad albo na kolację. Zachęcam was również abyście zrobili racuchy z jabłek i banana. Banan świetnie tu się sprawdza i na pewno zasmakuje dzieciom.