Przepis na zdrowy koktajl ze szpinaku i jabłka

smoothie szpinakowe


Nadchodzące lato, długa w tym roku zima i brak słońca skłania mnie do jedzenia jeszcze większej ilości warzyw i owoców :)

Czas pomyśleć o uzupełnieniu witaminek w organizmie i naładowanie się dobrą energią :D

Dlatego dziś będzie zdrowo, pysznie i bardzo kolorowo.

Zapraszam na koktajl ze szpinaku i jabłka z dodatkiem soku z cytryny – to prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo smaku.

Już samo patrzenie na ten koktajl poprawia humor – musicie się tu ze mną zgodzić :)

Oprócz powyższych zalet to smoothie szpinakowe jest bardzo niskokaloryczne, a mimo wszystko pożywne.

Do jego osłodzenia użyłam daktyle – tylko najpierw sprawdźcie, czy daktyle nie mają pestek ;) bo potem będą Wam chrzęścić w zębach.

Jeśli Wasze daktyle są trochę suchawe, to możecie je najpierw zalać gorącą wodą, aby namiękły.

Zamiast daktyli możecie użyć miód, syrop klonowy, lub inną słodycz.

Robiłam też ten koktajl z kiwi zamiast jabłka (wtedy nie dawałam już soku z cytryny) i też był przepyszny.

Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie mi znać jak Wam smakował :)

Podaję przepis na jedną porcję.

Jeśli lubicie takie eksperymenty, to spróbujcie również koktajlu z ananasem i bazylią :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

smoothie ze szpinakiem i jabłkiem

smoothie ze szpinakiem

koktajl ze szpinaku i jabłka

koktajl ze szpinaku

Koktajl ze szpinaku i jabłka przepis do druku

koktajl szpinakowy

Koktajl ze szpinaku i jabłka

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowy i pyszny zielony koktajl ze szpinakiem i jabłkiem.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas całkowity 10 minut
Porcje 1

Składniki

  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 1 jabłko nieduże
  • sok z połowy cytryny
  • 2 daktyle bez pestek lub miód do smaku
  • ok 150-250 ml wody może też być woda kokosowa

Instrukcja
 

  • Jabłko przekrój, usuń gniazdo nasienne, a owoc pokrój w większą kostkę.
    1 jabłko
  • Przełóż jabłko do miksera, dodaj szpinak, sok z cytryny i daktyle (lub miód) i wodę
    1 duża garść świeżego szpinaku, sok, 2 daktyle, ok 150-250 ml wody
  • Zmiksuj całość do mocnego rozdrobnienia.
  • Pij od razu, a jeśli zabierasz koktajl np. do pracy, to przed wypiciem ponownie go wstrząśnij.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na Kotlet tv