Przepis na zdrowy koktajl ze szpinaku i jabłka
Nadchodzące lato, długa w tym roku zima i brak słońca skłania mnie do jedzenia jeszcze większej ilości warzyw i owoców :)
Czas pomyśleć o uzupełnieniu witaminek w organizmie i naładowanie się dobrą energią :D
Dlatego dziś będzie zdrowo, pysznie i bardzo kolorowo.
Zapraszam na koktajl ze szpinaku i jabłka z dodatkiem soku z cytryny – to prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo smaku.
Już samo patrzenie na ten koktajl poprawia humor – musicie się tu ze mną zgodzić :)
Oprócz powyższych zalet to smoothie szpinakowe jest bardzo niskokaloryczne, a mimo wszystko pożywne.
Do jego osłodzenia użyłam daktyle – tylko najpierw sprawdźcie, czy daktyle nie mają pestek ;) bo potem będą Wam chrzęścić w zębach.
Jeśli Wasze daktyle są trochę suchawe, to możecie je najpierw zalać gorącą wodą, aby namiękły.
Zamiast daktyli możecie użyć miód, syrop klonowy, lub inną słodycz.
Robiłam też ten koktajl z kiwi zamiast jabłka (wtedy nie dawałam już soku z cytryny) i też był przepyszny.
Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie mi znać jak Wam smakował :)
Podaję przepis na jedną porcję.
Jeśli lubicie takie eksperymenty, to spróbujcie również koktajlu z ananasem i bazylią :D
Koktajl ze szpinaku i jabłka przepis do druku

Koktajl ze szpinaku i jabłka
Składniki
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 1 jabłko nieduże
- sok z połowy cytryny
- 2 daktyle bez pestek lub miód do smaku
- ok 150-250 ml wody może też być woda kokosowa
Instrukcja
- Jabłko przekrój, usuń gniazdo nasienne, a owoc pokrój w większą kostkę.1 jabłko
- Przełóż jabłko do miksera, dodaj szpinak, sok z cytryny i daktyle (lub miód) i wodę1 duża garść świeżego szpinaku, sok, 2 daktyle, ok 150-250 ml wody
- Zmiksuj całość do mocnego rozdrobnienia.
- Pij od razu, a jeśli zabierasz koktajl np. do pracy, to przed wypiciem ponownie go wstrząśnij.
Przepis znalazłam na Kotlet tv