Ameryki tu nie odkrywam, ale przy takich gorących dniach, kiedy nie bardzo chce się jeść, a marzy się tylko o czymś zimnym, to taki owocowy koktajl jest idealny. Zimny, orzeźwiający, pełen owoców, a do tego zapełnia żołądek :)
Teraz najczęściej robię koktajl truskawkowy, ale pyszny jest też jagodowy, albo z mieszanych owoców – malin, porzeczek, poziomek. Oczywiście poza sezonem można wykorzystać owoce mrożone. Do owoców najczęściej dodaję kefir naturalny, ale jak go nie mam, to też świetna jest maślanka, zsiadłe mleko, a w ostateczności jogurt naturalny.

Koktajl truskawkowy
Składniki
- około 400 g truskawek (albo innych owoców)
- 1 litr kefiru naturalnego (maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- około 3-4 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodkości owoców i w razie czego trzeba dać więcej)
Instrukcja
- Owoce umyj i usuń szypułki, włóż do blendera, wsyp cukier i razem zmiksuj.
- Na koniec dodaj kefir i jeszcze chwilę razem pomiksuj.
- Podaj od razu do picia, albo wstaw do lodówki, aby było chłodniejsze.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!