Przepis na lody truskawkowe z mascarpone

lody truskawkowe z mascarpone


Zapraszam na pyszne domowe lody truskawkowe z mascarpone :)

Kiedyś nie lubiłam lodów truskawkowych.

Tak było w czasach mojego dzieciństwa, kiedy takie lody to była jakaś obrzydliwa breja.

Wtedy jadłam najchętniej lody Bambino, albo Calypso :)

Teraz bardzo je lubię – w wersji tradycyjnej mlecznej i sorbetowej, a najlepsze są oczywiście lody domowe :)

Na blogu są już przepisy na lody truskawkowe – takie bardzo proste , sorbet, twarożkowo-truskawkowe, a dzisiaj mam trochę podobne lody do tych ostatnich truskawkowe lody z serkiem mascarpone.

Lody są przepyszne!

Już przy przygotowywaniu lodów dobrałam się do masy,  a potem wylizałam miskę – to wiele mówi o smaku tych lodów :)

Jak zrobić takie lody truskawkowe z serkiem mascarpone?

To jest bardzo proste – truskawki zmiksuj na mus, a potem połącz z serkiem, ubitą śmietaną oraz odrobiną cukru.

Bita śmietana doda lodom lekkości i puszystości. Pamiętajcie, że śmietana kremówka przed ubijaniem musi być bardzo mocno schłodzona. Inaczej się wam nie ubije!

Do przygotowania lodów nie potrzebujecie maszynki i nie musicie specjalnie ich mieszać co jakiś czas.

Musicie za to pamiętać, że to nie są lody ze sklepu specjalnie napuszone i napompowane powietrzem i po zamrożeniu będą twardsze i bardziej zwarte od takich kupionych.

Wyjmijcie je trochę wcześniej z zamrażarki i pozwólcie im lekko odtajać, wtedy łatwiej je nałożycie.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe lody.


lody truskawkowe z mascarpone

lody truskawkowe z mascarpone

lody truskawkowe z mascarpone

lody truskawkowe z mascarpone

lody truskawkowe z mascarpone_8

Przepis na lody truskawkowe z mascarpone

lody truskawkowe z mascarpone

Lody truskawkowe z mascarpone

Wypieki Beaty
Pyszne domowe lody z truskawkami i serkiem mascarpone.
3.91 z 31 ocen
Czas przygotowania 20 minut
6 godz
Danie Deser, Lody
Porcje 1 litr

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).
  • Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
  • Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.
  • Schłódź przez około 6 godzin.

Notatki

Z porcji wychodzi trochę ponad 1 litr lodów.
Słowa kluczowe mascarpone, truskawki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z czerwcowej Claudii.