Przepis na truskawkowe lody z serkiem mascarpone
Zapraszam na pyszne domowe lody truskawkowe z mascarpone :)
Kiedyś nie lubiłam lodów truskawkowych.
Tak było w czasach mojego dzieciństwa, kiedy takie lody to była jakaś obrzydliwa breja.
Wtedy jadłam najchętniej lody Bambino, albo Calypso :)
Teraz bardzo je lubię – w wersji tradycyjnej mlecznej i sorbetowej, a najlepsze są oczywiście lody domowe :)
Na blogu są już przepisy na lody truskawkowe – takie bardzo proste , sorbet, twarożkowo-truskawkowe, a dzisiaj mam trochę podobne lody do tych ostatnich truskawkowe lody z serkiem mascarpone.
Lody są przepyszne!
Już przy przygotowywaniu lodów dobrałam się do masy, a potem wylizałam miskę – to wiele mówi o smaku tych lodów :)
Jak zrobić takie lody truskawkowe z serkiem mascarpone?
To jest bardzo proste – truskawki zmiksuj na mus, a potem połącz z serkiem, ubitą śmietaną oraz odrobiną cukru.
Bita śmietana doda lodom lekkości i puszystości. Pamiętajcie, że śmietana kremówka przed ubijaniem musi być bardzo mocno schłodzona. Inaczej się wam nie ubije!
Do przygotowania lodów nie potrzebujecie maszynki i nie musicie specjalnie ich mieszać co jakiś czas.
Musicie za to pamiętać, że to nie są lody ze sklepu specjalnie napuszone i napompowane powietrzem i po zamrożeniu będą twardsze i bardziej zwarte od takich kupionych.
Wyjmijcie je trochę wcześniej z zamrażarki i pozwólcie im lekko odtajać, wtedy łatwiej je nałożycie.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe lody.
Lody truskawkowe z mascarpone przepis

Lody truskawkowe z mascarpone
Składniki
- 500 g truskawek
- 50 g cukru (do truskawek)
- sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (do serka)
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
Instrukcja
- Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).500 g truskawek, 50 g cukru, sok z połowy cytryny
- Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.250 ml śmietany kremówki
- Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
- Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.
- Schłodź przez około 6 godzin.
Notatki
Przepis pochodzi z czerwcowej Claudii.