Przepis na lody sernikowo-truskawkowe
Te lody to prawdziwa gratka dla wielbicieli twarogu i truskawek.
Niby normalne lody truskawkowe, ale ten dodatek białego twarogu na prawdę robi ogromną różnicę :), a do tego zamrożone kawałki truskawek w środku – uwielbiam je rozgryzać :)
Dla mnie te lody sernikowe z truskawkami są bomba i na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)
Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki i bardzo mi zasmakował. Gorąco polecam!
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na lody z mojego bloga – np. na lody truskawkowe z mascarpone, lody truskawkowo-kokosowe, albo na lody o smaku solonego karmelu.
Lody twarożkowo-truskawkowe przepis

Lody twarożkowo-truskawkowe
Przepis na przepyszne lody sernikowe z truskawkami.
Składniki
- 1 szklanka mleka 250 ml
- 1 szklanka śmietany kremówki 250 ml
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g twarożku śmietanowego (jak na serniki) - może być również mascarpone
- 3 żółtka z jajek rozmiar L
- 2/3 szklanki cukru 140 g
- 2/3 szklanki puree z truskawek (zmiksowałam truskawki blenderem)
- 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki
Instrukcja
- W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj!1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany kremówki
- W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut).3 żółtka, 2/3 szklanki cukru, 115 g twarożku śmietanowego
- Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła.
- Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (sprawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce - tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnieć ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam - w ten sposób poszło mi szybciej).
- Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i schłodź, mieszając jeszcze przez chwilę.
- Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, schłodź.1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2/3 szklanki puree z truskawek
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów - mieszaj aż masa zgęstnieje.
- Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek.1 szklanka świeżych
- Wszystko przełóż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia.
- Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
- Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!