Przepis na lody sernikowo-truskawkowe

Te lody to prawdziwa gratka dla wielbicieli twarogu i truskawek.

Niby normalne lody truskawkowe, ale ten dodatek białego twarogu na prawdę robi ogromną różnicę :), a do tego zamrożone kawałki truskawek w środku – uwielbiam je rozgryzać :)

Dla mnie te lody sernikowe z truskawkami są bomba i na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)

Przepis znalazłam na  stronie Moje wypieki i bardzo mi zasmakował. Gorąco polecam!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na lody z mojego bloga – np. na lody truskawkowe z mascarpone, lody truskawkowo-kokosowe, albo na lody o smaku solonego karmelu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

lody twarożkowo-truskawkowe

lody sernikowo-truskawkowe

Lody twarożkowo-truskawkowe przepis

lody twarogowe

Lody twarożkowo-truskawkowe

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne lody sernikowe z truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
12 godz
Czas całkowity 13 godz
Porcje 1.5 litra

Składniki

  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 1 szklanka śmietany kremówki 250 ml
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 115 g twarożku śmietanowego (jak na serniki) - może być również mascarpone
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 2/3 szklanki cukru 140 g
  • 2/3 szklanki puree z truskawek (zmiksowałam truskawki blenderem)
  • 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki

Instrukcja
 

  • W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj!
    1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany kremówki
  • W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut).
    3 żółtka, 2/3 szklanki cukru, 115 g twarożku śmietanowego
  • Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła.
  • Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (sprawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce - tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnieć ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam - w ten sposób poszło mi szybciej).
  • Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i schłodź, mieszając jeszcze przez chwilę.
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, schłodź.
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2/3 szklanki puree z truskawek
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów - mieszaj aż masa zgęstnieje.
  • Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek.
    1 szklanka świeżych
  • Wszystko przełóż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia.
  • Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
  • Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!