Lody twarożkowo-truskawkowe
Te lody to prawdziwa gratka dla wielbicieli twarogu i truskawek.
Niby normalne lody truskawkowe, ale ten dodatek białego twarogu na prawdę robi ogromną różnicę :), a do tego zamrożone kawałki truskawek w środku – uwielbiam je rozgryzać :)
Dla mnie te lody twarożkowo-truskawkowe są bomba i na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na lody z mojego bloga – np. na lody truskawkowe z mascarpone, lody truskawkowo-kokosowe, albo na lody o smaku solonego karmelu.

Lody twarożkowo-truskawkowe
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g twarożku śmietanowego (jak na serniki)
- 3 duże żółtka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki puree z truskawek (zmiksowałam truskawki blenderem)
- 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki
Instrukcja
- W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj!
- W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut). Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła.
- Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (spawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce - tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnić ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam - w ten sposób poszło mi szybciej). Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i ochłódź, mieszając jeszcze przez chwilę. Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, ochłódź.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów. Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek.
- Wszystko przełuż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia. Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
- Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Witam, czy lody można zrobić bez użycia maszynki? Pozdrawiam
Tak, oczywiście, wstaw je do zamrażarki i przemieszaj co jakieś pół godziny – tak ze cztery razy
Już się nie mogę doczekać świeżych truskawek :) Wtedy na pewno wypróbuję ten przepis
Koniecznie, bo lody są przepyszne :)
[…] blogu są już przepisy na lody truskawkowe – takie bardzo proste , sorbet, twarożkowo-truskawkowe, a dzisiaj mam trochę podobne lody do tych ostatnich lody truskawkowe z […]