Lody o smaku słonego karmelu
Uwielbiam karmel, więc oczywiście musiałam się skusić na domowe lody o smaku karmelowym – do tego ten karmel jest solony.
Niby dwie przeciwności – cukier i sól, ale karmel wiele zyskuje przy odrobinie soli – spróbujcie, bo warto.
Ja do swoich lodów użyłam gotową masę kajmakową firmy Gostyń (gorąco ją polecam), ale możecie użyć dowolnej masy, albo samodzielnie ją zrobić przez gotowanie puszki słodzonego mleka skondensowanego.
Składniki podaję na puszkę masy o wadze 500 g.
A jeśli lody chcecie podać dodatkowo z karmelem, to gorąco polecam ekspresowy domowy sos karmelowy, który przygotujecie w kilka minut w mikrofalówce – super prawda? :D

Lody o smaku słonego karmelu
Składniki
- 500 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 150 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- około 1-2 łyżeczki soli
Instrukcja
- Masę krówkową, mleko i śmietankę umieść w garnku i podgrzewaj do momentu, aż się połączą w gładką całość.
- Dodaj po trochu sól - do smaku (ale ma być wyczuwalna).
- Odstaw masę do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na około 1-2 godziny.
- Po tym czasie przełóż lody do maszynki do lodów i mieszaj, aż masa zgęstnieje i umieść w zamrażarce.
- Jeśli nie masz maszynki, to przełóż masę karmelową do pojemniczka i umieść w zamrażarce. Co około 30 minut przemieszaj ją widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inpiracja pochodzi ze stron Delimammy.
Ale pyszności… :D Musze koniecznie wypróbować. Kupiłam tego lata maszynkę do lodów z Ariety i zaczęłam eksperymentować z robieniem domowych lodów. Czuć różnice w smaku z kupnymi i można próbować do woli.
Natknelam sie na przepis i wczoraj zrobilam. Z podanych proporcji smakuja praktycznie jak masa karmelowa. Lepiej dodac wiecej mleka, zeby nie byly az takie slodkie. Ogolnie wszystko wyszlo bezproblemowo, dziekuje za przepis
Proszę bardzo :) pozdrawiam, Beata
Na ile porcji są te lody?
Porcja porcji nie równa, więc trudno mi podać konkretną ilość porcji. Całość zmieści się w opakowaniu po litrowych lodach :)
Ale ostatnio modny ten solony karmel – ale to dobrze, bo jest przepyszny! Chętnie zjadłabym takie lody :>>
Super pomysl :) musze wyprobowac, bo sama jestem łasuszkiem
Cudne zdjęcia!
Rozpływam się patrząc na te piękne fotografie :)