lody o smaku słonego karmelu

Przepis na lody słony karmel

Lody o smaku słonego karmelu zawojowały ostatnio moje podniebienie. Tak bardzo mi zasmakowało to słodko-słone połączenie, że zrobiłam sobie takie lody w domu. Wam również bardzo polecam te lody karmelowe z solą – jestem przekonana, że Wam zasmakują.

lody o smaku słonego karmelu

Lody o smaku słonego karmelu przepis krok po kroku

Jeśli lubicie i robicie domowe lody, to koniecznie zróbcie te lody słony karmel i rozkoszujcie się ich niezwykłym smakiem.

karmelowe z sola3

Lody o smaku słonego karmelu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne lody karmelowe z solą idealne na letnie upalne dni.
4.60 z 10 ocen
Czas przygotowania 3 hours
6 hours
Czas całkowity 9 hours
Porcje 1 litr – niepełny
Składniki

składniki na lody słony karmel

  • 500 g masy krówkowej ((kajmakowej) u mnie gotowej z puszki)
  • 150 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • około 1-2 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić lody słony karmel

  • Masę krówkową, mleko i śmietankę umieść w garnku i podgrzewaj do momentu, aż się połączą w gładką całość.
    500 g masy krówkowej, 150 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj po trochu sól – do smaku (ale ma być wyczuwalna).
    około 1-2 łyżeczki soli
  • Odstaw masę do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na około 1-2 godziny – do porządnego schłodzenia.
  • Po tym czasie przełóż lody do maszynki do lodów i mieszaj, aż masa zgęstnieje i umieść w zamrażarce.
  • Jeśli nie masz maszynki, to przełóż masę karmelową do pojemniczka i umieść w zamrażarce.
  • Co około 30 minut przemieszaj ją widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Prywatne
Słowa kluczowe lody słony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lody o smaku słonego karmelu

Domowe lody słony karmel – uwagi

Uwielbiam karmel, więc oczywiście musiałam się skusić na domowe lody o smaku karmelowym – do tego ten karmel jest solony.

Niby dwie przeciwności – cukier i sól, ale karmel wiele zyskuje przy odrobinie soli – spróbujcie, bo warto.

Ja do swoich lodów użyłam gotową masę kajmakową firmy Gostyń (gorąco ją polecam), ale możecie użyć dowolnej masy, albo samodzielnie ją zrobić przez gotowanie puszki słodzonego mleka skondensowanego.

Składniki podaję na puszkę masy kajmakowej o wadze około 500 g.

A jeśli lody chcecie podać dodatkowo z karmelem, to gorąco polecam ekspresowy domowy sos karmelowy, który przygotujecie w kilka minut w mikrofalówce – super prawda? :D

Zobaczcie również inne moje przepisy na lody.

Ps. A jeśli lubicie smak karmelu z solą, to koniecznie przygotujcie sobie również likier słony karmel – bardzo prosty do zrobienia i boski w smaku.

Polecane przepisy na lody domowe

Koniecznie zróbcie również inne moje domowe lody. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja pochodzi ze stron Delimammy.