Przepis na lody słony karmel

Uwielbiam karmel, więc oczywiście musiałam się skusić na domowe lody o smaku karmelowym – do tego ten karmel jest solony.

Niby dwie przeciwności – cukier i sól, ale karmel wiele zyskuje przy odrobinie soli – spróbujcie, bo warto.

Ja do swoich lodów użyłam gotową masę kajmakową firmy Gostyń (gorąco ją polecam), ale możecie użyć dowolnej masy, albo samodzielnie ją zrobić przez gotowanie puszki słodzonego mleka skondensowanego.

Składniki podaję na puszkę masy kajmakowej o wadze około 500 g.

A jeśli lody chcecie podać dodatkowo z karmelem, to gorąco polecam ekspresowy domowy sos karmelowy, który przygotujecie w kilka minut w mikrofalówce – super prawda? :D

Zobaczcie również inne moje przepisy na lody.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.63 z 8 ocen
Postaw mi kawę

lody o smaku słonego karmelu

lody o smaku słonego karmelu

lody o smaku słonego karmelu

Lody o smaku słonego karmelu przepis

karmelowe z sola3

Lody o smaku słonego karmelu

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne lody karmelowe z solą
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 3 godz
6 godz
Czas całkowity 9 godz
Porcje 1 litr - niepełny

Składniki

Instrukcja
 

  • Masę krówkową, mleko i śmietankę umieść w garnku i podgrzewaj do momentu, aż się połączą w gładką całość.
    500 g masy krówkowej, 150 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj po trochu sól - do smaku (ale ma być wyczuwalna).
    około 1-2 łyżeczki soli
  • Odstaw masę do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na około 1-2 godziny - do porządnego schłodzenia.
  • Po tym czasie przełóż lody do maszynki do lodów i mieszaj, aż masa zgęstnieje i umieść w zamrażarce.
  • Jeśli nie masz maszynki, to przełóż masę karmelową do pojemniczka i umieść w zamrażarce.
  • Co około 30 minut przemieszaj ją widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja pochodzi ze stron Delimammy.