Przepis na słony karmel

solony karmel


Jak ja uwielbiam solony karmel.

To już chyba nawet uzależnienie ;) ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka :D

Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki ;)

Taki słony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka :D

Jak zrobić słony karmel?

Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.

Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać – ja nie mam cierpliwości należnej do czekania na rozpuszczenie się cukru. I zawsze mu pomagam mieszając od czasu do czasu.

Jak karmel będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników. Całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką :)

A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio😁 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli :D

Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel :D

solony karmel

karmel z solą

karmel solony

solony karmel

Słony karmel przepis do druku

karmel z solą

Solony karmel

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybkie solony karmel idealny jako dodatek do deserów.
4 z 8 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10
Kalorie 456 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
  • Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
  • Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.
  • Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości :)
  • Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.
  • Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 456kcalWeglowodany: 51gBiałko: 0.7gTłuszcz: 27.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam u Sally :)