Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Solony karmel

Solony karmel

 

solony karmel

 

Jak ja uwielbiam solony karmel.

To już chyba nawet uzależnienie 😉 ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka 😀

Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki 😉

Taki solony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka 😀

Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.

Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać, a nawet musicie go mieszać, a jak będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników – całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką 🙂

A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio 😀 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli 😀

Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel 😀

 

solony karmel

 

karmel z solą

 

karmel solony

 

solony karmel

 

Solony karmel
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na spory słoiczek.
Autor:
Typ przepisu: Desery
Ilość: 10
Składniki
  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • łyżeczka soli
Wykonanie
  1. Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
  2. Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
  3. Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.
  4. Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości 🙂
  5. Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.
  6. Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 456 Tłuszcze: 27,6 g Węglowodany: 51 g Błonnik: 0 g Białka: 0,7 g

 

Przepis znalazłam u Sally 🙂

2017-10-09T20:02:48+00:00 Reklama

6 komentarzy

  1. Ewelina 2018/03/30 at 22:24 - Reply

    Bo w innych przepisach jest trochę wody, tak z 1/4 szklanki wody by dosłownie przykrych ten cukier

    • wypiekibeaty 2018/03/31 at 10:21 - Reply

      Czasami jest woda, a czasami nie. Cukier rozpuści się również bez wody. Jeśli czujesz się bezpieczniej z wodą, to możesz dodać

  2. BarbaraB 2018/02/10 at 20:56 - Reply

    Tak bardzo chcialam ten karmel wreszcie zrobic.. ktorys juz przepis, ale.. znow cos nie tak….ten cukier nie chcial sie do konca rozpuscic.. za zadne skarby nie chcialy sie grudy rozpusic.. pomocy!!!!

    • wypiekibeaty 2018/02/11 at 09:44 - Reply

      Ja go ostatnio zaczęłam po prostu mieszać, bo w jednym miejscu się rozpuszczał, a w innym był w grudkach – mieszam drewnianą łyżką i ładnie się całość rozpuszcza 🙂

  3. Nasza siostra jest ogromną fanką solonego karmelu 😀 Zawsze kupuje lody i wszystkie słodycze o tym smaku 😀

    • wypiekibeaty 2017/08/16 at 09:30 - Reply

      Ja ostatnio jadłam lody solony migdał – bombowe 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: