Przepis na pyszny deser – karmelową panna cottę
wpis sponsorowany
Na Sylwestra poleca się wam karmelowa panna cotta :D
Wiem, że Sylwester w tym roku mocno nietypowy i ograniczony, ale to nie oznacza, że musimy zupełnie rezygnować z zabawy!
Możemy zrobić sobie domówkę!
Przyda się wam na niej coś do przegryzienia.
Ja jako wielbiciel słodkości polecam wam właśnie panna cottę, czyli pyszny włoski deser na zimno.
Ja przygotowałam karmel w rondelku Zwilling – jest to bardzo proste i szybkie (więc się nie bójcie), a potem na jego podstawie zrobiłam panna cottę.
Deser udekorowałam na koniec bitą śmietaną oraz orzechami w karmelu 🧡🧡
Polecam wam także pyszne tarty piernikowo-czekoladowe, a na śniadanie w Nowy Rok piernikowe dutch baby :D
Ps. Polecam wam garnki Zwilling Vitality – idealnie nadają się do przygotowania tego deseru oraz oczywiście wielu innych :)
Karmelowa panna cotta – przepis do druku

Karmelowa panna cotta
Składniki
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Do rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
- Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru - uważaj aby nie przypalić karmelu, bo wtedy zrobi się gorzki.
- W tym czasie podgrzej w garnku mleko ze śmietaną kremówką.
- Do gotowego karmelu wlej trochę mleka ze śmietanką - uważaj, bo całość się mocno wzburzy i podniesie poziom - dlatego nie wlewaj na raz za dużo mleka.
- Ciągle mieszając wlewaj powoli resztę mleka aż cały karmel się z nim połączy.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko ją podgrzej, tak aby była płynna.
- Dodaj żelatynę do karmelowego płynu i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do szklaneczek i odstaw do wystudzenia.
- Przestudzoną panna cottę wstaw do lodówki, aby się zsiadła.
- Przed podaniem udekoruj ją bitą śmietaną.
- Jeśli chcesz zrobić orzechy w karmelu, to zrób karmel taki jak do panna cotty i dodaj do niego orzechy.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym
Garneczki.pl