Karmelowa panna cotta

 

karmelowa panna cotta

 

Na Sylwestra poleca się wam karmelowa panna cotta :D

Wiem, że Sylwester w tym roku mocno nietypowy i ograniczony, ale to nie oznacza, że musimy zupełnie rezygnować z zabawy!

Możemy zrobić sobie domówkę!

Przyda się wam na niej coś do przegryzienia.

Ja jako wielbiciel słodkości polecam wam właśnie panna cottę, czyli pyszny włoski deser na zimno.

Ja przygotowałam karmel w rondelku Zwilling – jest to bardzo proste i szybkie (więc się nie bójcie), a potem na jego podstawie zrobiłam panna cottę.

Deser udekorowałam na koniec bitą śmietaną oraz orzechami w karmelu 🧡🧡

Polecam wam także pyszne tarty piernikowo-czekoladowe, a na śniadanie w Nowy Rok piernikowe dutch baby :D

Ps. Polecam wam garnki Zwilling Vitality – idealnie nadają się do przygotowania tego deseru oraz oczywiście wielu innych :)

 

karmelowa panna cotta karmelowy deser na zimno
 

włoski deser karmelowy karmelowa pana cota
 

karmelowy deser na zimno panna cotta z karmelem
 

Karmelowa panna cotta – przepis do druku

Karmelowa panna cotta

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 porcje.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 4
Składniki
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Do rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
  2. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru - uważaj aby nie przypalić karmelu, bo wtedy zrobi się gorzki.
  3. W tym czasie podgrzej w garnku mleko ze śmietaną kremówką.
  4. Do gotowego karmelu wlej trochę mleka ze śmietanką - uważaj, bo całość się mocno wzburzy i podniesie poziom - dlatego nie wlewaj na raz za dużo mleka.
  5. Ciągle mieszając wlewaj powoli resztę mleka aż cały karmel się z nim połączy.
  6. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko ją podgrzej, tak aby była płynna.
  7. Dodaj żelatynę do karmelowego płynu i dokładnie wymieszaj.
  8. Przelej masę do szklaneczek i odstaw do wystudzenia.
  9. Przestudzoną panna cottę wstaw do lodówki, aby się zsiadła.
  10. Przed podaniem udekoruj ją bitą śmietaną.
  11. Jeśli chcesz zrobić orzechy w karmelu, to zrób karmel taki jak do panna cotty i dodaj do niego orzechy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 312 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 30 g Białka: 4 g

 

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym

Garneczki.pl