Lekka i letnia truskawkowa panna cotta

truskawkowa panna cotta

Truskawkowa panna cotta to idealny deser na ciepłe letnie dni.

Zrobicie go szybko i prosto!

Najlepiej zacząć od przygotowania truskawek.

Należy je podsmażyć w rondelku z niewielką ilością cukru, a gdy zmiękną i się rozpadną zmiksować je i przetrzeć przez sitko.

Tak przygotowany mus truskawkowy studzimy.

Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem, musem truskawkowy i cukrem pudru.

Dodajemy żelatynę i przekładamy całość do pucharków.

Teraz już tylko czekamy aż deser stężeje.

Przed podaniem możecie dodatkowo polać wierzch panna cotty syropem truskawkowym (ja odłożyłam go trochę z gotujących się truskawek).

Dodatkowo udekorujcie deser pokrojonymi truskawkami i mini bezami.

Ja jeszcze dołożyłam liofilizowane truskawki w czekoladzie od Allnutrition.

Poza sezonem truskawkowym możecie wykorzystać mrożone owoce – wtedy nie musicie ich wcześniej rozmrażać. Przełóżcie je od razu do rondelka dodajcie trochę wody i cukier i gotujcie, aż owoce się rozpadną.

Myślę, że taka truskawkowa panna cotta wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie!

Ps.

Zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe desery.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
włoski deser na zimno z truskawkami
panna cotta truskawkowa
włoska panna cotta
truskawkowy deser na zimno
deser na zimno z truskawkami
lekka panna cotta z truskawkami

Truskawkowa panna cotta przepis do druku

truskawkowa panna cotta

Truskawkowa panna cotta

Wypieki Beaty
Przepis na lekką i orzeźwiającą włoską panna cottę w truskawkowej wersji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 270 kcal

Składniki
  

dodatkowo

  • truskawki
  • beziki opcjonalnie
  • liofilizowane truskawki w czekoladzie od Allnutrition

Instrukcja
 

  • Truskawki, umyj, usuń szypułki i lekko pokrój.
  • Przełóż truskawki do rondelka, dodaj odrobinę wody oraz łyżkę cukru – gotuj aż owoce się rozpadną.
  • Odłóż 4 łyżki truskawek, a resztę zmiksuj lub porządnie ugnieć i przetrzyj przez sito – ostudź.
  • Mleko zmieszaj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, dodaj ostudzone puree z truskawek – wymieszaj.
  • Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle, aby ją zakryła i poczekaj aż napęcznieje.
  • Podgrzej krótko żelatynę (np. w mikrofalówce), aby stała się płynna. Dodaj do niej trochę mleka ze śmietanką i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do mieszanki mlecznej i dokładnie wymieszaj.
  • Na dno pucharków nałóż po łyżce odłożonych podsmażonych truskawek.
  • Na nie wylej tężejącą masę (możesz ją dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych większych kawałków żelatyny).
  • Pucharki schowaj do lodówki do schłodzenia i stężenia.
  • Przed podaniem udekoruj desery świeżymi truskawkami, bezikami oraz liofilizowanymi truskawkami w czekoladzie.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 270kcalWeglowodany: 19gBiałko: 5gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD