Lekka i letnia truskawkowa panna cotta
wpis sponsorowany

Truskawkowa panna cotta to idealny deser na ciepłe letnie dni.
Zrobicie go szybko i prosto!
Najlepiej zacząć od przygotowania truskawek.
Należy je podsmażyć w rondelku z niewielką ilością cukru, a gdy zmiękną i się rozpadną zmiksować je i przetrzeć przez sitko.
Tak przygotowany mus truskawkowy studzimy.
Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem, musem truskawkowy i cukrem pudru.
Dodajemy żelatynę i przekładamy całość do pucharków.
Teraz już tylko czekamy aż deser stężeje.
Przed podaniem możecie dodatkowo polać wierzch panna cotty syropem truskawkowym (ja odłożyłam go trochę z gotujących się truskawek).
Dodatkowo udekorujcie deser pokrojonymi truskawkami i mini bezami.
Ja jeszcze dołożyłam liofilizowane truskawki w czekoladzie od Allnutrition.
Poza sezonem truskawkowym możecie wykorzystać mrożone owoce – wtedy nie musicie ich wcześniej rozmrażać. Przełóżcie je od razu do rondelka dodajcie trochę wody i cukier i gotujcie, aż owoce się rozpadną.
Myślę, że taka truskawkowa panna cotta wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie!
Ps.
Zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe desery.






Truskawkowa panna cotta przepis do druku

Truskawkowa panna cotta
Składniki
- 250 ml śmietany kremówki użyłam 30 %
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
- truskawki
- beziki opcjonalnie
- liofilizowane truskawki w czekoladzie od Allnutrition
Instrukcja
- Truskawki, umyj, usuń szypułki i lekko pokrój.
- Przełóż truskawki do rondelka, dodaj odrobinę wody oraz łyżkę cukru – gotuj aż owoce się rozpadną.
- Odłóż 4 łyżki truskawek, a resztę zmiksuj lub porządnie ugnieć i przetrzyj przez sito – ostudź.
- Mleko zmieszaj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, dodaj ostudzone puree z truskawek – wymieszaj.
- Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle, aby ją zakryła i poczekaj aż napęcznieje.
- Podgrzej krótko żelatynę (np. w mikrofalówce), aby stała się płynna. Dodaj do niej trochę mleka ze śmietanką i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do mieszanki mlecznej i dokładnie wymieszaj.
- Na dno pucharków nałóż po łyżce odłożonych podsmażonych truskawek.
- Na nie wylej tężejącą masę (możesz ją dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych większych kawałków żelatyny).
- Pucharki schowaj do lodówki do schłodzenia i stężenia.
- Przed podaniem udekoruj desery świeżymi truskawkami, bezikami oraz liofilizowanymi truskawkami w czekoladzie.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
