Panna cotta czekoladowo-kawowa
Przepis na pyszny deser – panna cottę czekoladową z kawową warstwą
wpis sponsorowany
Dziś u mnie pyszny i prosta włoski deser serwowany na zimno – panna cotta czekoladowo-kawowa. To połączenie smaków jest idealne i czekoladowo-kawowa panna cotta smakuje wręcz wybornie! Deser w szklankach to zawsze świetny pomysł na słodki stół, ale nie tylko. Również domownicy zachwycą się deserem podanym w takiej formie.
Spis treści
Panna cotta czekoladowo-kawowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie włoskie desery, to koniecznie zróbcie taką panna cottę o smaku czekoladowym i kawowym.
Panna cotta czekoladowo-kawowa przepis
Składniki
panna cotta czekoladowa
- 250 ml śmietany (kremówki)
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka (żelatyny + trochę wody (lekko czubata))
panna cotta kawowa
- 80-100 ml espresso
- 2-3 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny (+ trochę wody (lekko czubate))
Instrukcja
Jak zrobić panna cottę czekoladową
- Przygotuj szklaneczki, w których podasz deser.
- Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.1 łyżeczka
- Śmietanę kremówkę przelej do rondelka i podgrzej – gdy zaczną się przy ściankach pojawiać pęcherzyki powietrza, to zdejmij rondel z ognia.250 ml śmietany
- Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do ciepłej kremówki – dokładnie wymieszaj.
- Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g czekolady mlecznej
- Przelej masę do 4 szklaneczek i chowaj je do lodówki na około 2-3 godziny – tak aby masa stężała.
Jak zrobić panna cottę kawową
- Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Przygotuj podwójne espresso – u mnie wyszło go 100 ml.80-100 ml espresso
- Dodaj do kawy cukier puder i wymieszaj.2-3 łyżki cukru pudru
- Wlej do kawy śmietanę kremówkę i wymieszaj.250 ml śmietany kremówki
- Żelatynę podgrzej krótko, dodaj do nie trochę śmietanki z kawą i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty śmietanki i wymieszaj dokładnie.
- Przelej masę kawową na wierzch czekoladowej panna cotty – możesz przelać ją przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków żelatyny.
- Szklaneczki z deserem ponownie schowaj do lodówki, tak aby wierzchnia warstwa stężała.
- Przed podaniem możesz deserki dodatkowo udekorować tartą czekoladą albo bitą śmietaną.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Panna cotta z czekoladą i kawą – uwagi
Lato w pełni, więc dziś u mnie króluje włoska panna cotta czekoladowo-kawowa.
Panna cotta to bardzo popularny we Włoszech deser na zimno przygotowywany na śmietance zagęszczonej żelatyną. Deser po schłodzeniu smakuje wybornie i doskonale orzeźwia w gorące dni.
Jeśli do tej pory nie jedliście jeszcze takiego włoskiego deseru, to koniecznie musicie to szybko nadrobić.
Na blogu jest już kilka przepisów na panna cottę w różnych smakach, a teraz zrobiłam nam wersję czekoladowo-kawową.
Nie muszę wam chyba mówić, jak to połączenie smaków doskonale z sobą współgra?
Aksamitna warstwa czekoladowej panna cotty z mleczną czekoladą jest delikatnie słodka i przepyszna. Warstwa kawowa powstała przez połączenie mocnego espresso i słodkiej śmietany kremówki dodaje deserowi charakteru oraz mocniejszego smaku. To wszystko zasługa dobrej kawy.
Espresso to mała, mocna, czarna kawa przygotowana zazwyczaj w ekspresie ciśnieniowym albo w kawiarce. To kawa na jeden łyk, więc ma niedużą pojemność, ale przy tym dużą „moc”. Włosi uwielbiają swoje espresso i wypijają ogromne ilości tak przygotowanej kawy.
Zaopatrzcie się w dobrą kawę i przygotujcie takie mocne espresso do tego kawowego deseru.
Świetną kawę, idealną do przygotowania espresso i nie tylko, znajdziecie na stronie Coffeedesk. Zresztą poza kawą znajdziecie tam również ogromny wybór herbat oraz akcesoria niezbędne do idealnego przygotowania kawy i herbaty.
Jak zrobić pochyły deser w szklankach?
Jak widać na zdjęciach moja panna cotta jest nieco pochyła :)
Jak przygotować deser, aby uzyskać taki efekt?
Ja swoje szklanki wstawiłam do foremki na duże babeczki i je pochyliłam. Do tak pochylonych szklanek wlałam czekoladową panna cottę i ostrożnie przeniosłam foremkę ze szklankami do lodówki. Po schłodzeniu panna cotta ma taką właśnie fajną pochyłą formę. Prosta sztuczka, a deser od razu wygląda o niebo lepiej – prawda?
Co zrobić jeśli nie macie takiej foremki do babeczek? Użyjcie miseczki, albo np. ramekiny do zapiekania. Ogólnie musi to być coś stabilnego, w czym można umieścić szklankę pod kątem. Możecie dodatkowo ułożyć z jednej strony coś, co uniesie jeden bok szklanki – ja podłożyłam szklane kuleczki.
Jeśli macie ochotę, to panna cottę kawową też możecie wylać do pochylonej szklaneczki, wtedy efekt będzie jeszcze fajniejszy :)
Mam nadzieję, że taka panna cotta kawowa zasmakuje wam i będziecie często ją przygotowywać.
Ps.
Jeśli lubicie takie fajne desery w szklankach, to popatrzcie na inne moje przepisy na mini desery – znajdziecie tu między innymi tiramisu, czyli najsłynniejszy włoski deser z serka mascarpone i biszkoptów maczanych w kawie. Jak widać kawa w deserach sprawdza się doskonale :)
Miliony ludzi nie mogą się mylić!
Wpis przygotowany we współpracy z CoffeeDesk
Polecane przepisy na panna cottę
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszną panna cottę w różnych smakach. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na panna cottę czekoladowo-kawową
Zapraszam was dziś na pyszny deser - panna cottę czekoladowo-kawową przygotowaną ze śmietany kremówki, mlecznej czekolady i mocnego espresso. Panna cotta czekoladowa to lekki i delikatny deser przygotowany ze śmietany kremówki, mlecznej czekolady i żelatyny. Wszystko razem podgrzewamy, a następnie przelewamy do szklaneczek i schładzamy w lodówce. Panna cotta kawowa zrobiona jest z mocnego espresso, śmietany kremówki i żelatyny. Tą warstwę wylewamy na zastygniętą czekoladową panna cottę.
Włoski deser kawowy przepis
Zobaczcie mój przepis na deser kawowy i sprawdźcie jak zrobić panna cottę czekoladową. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku przygotujcie ten włoski deser bez żadnych problemów! Panna cotta kawowa smakuje doskonale i świetnie pasuje do czekoladowej warstwy. Chociaż muszę was ostrzec, że ta panna cotta czekoladowo-kawowa ma niezłą ilość kalorii, więc nie rekomenduję robienia jej codziennie - jakkolwiek byłoby to kuszące :) Za to na specjalne okazje - jak np. urodziny czy święta, jak najbardziej. Na pewno zaskoczycie wszystkich, gdy podacie taką schłodzoną panna cottę z kawą i czekoladą. Szczególnie jeśli deser kawowy przygotujcie w pochyłych szklankach. Tak przygotowana panna cotta wygląda nieziemsko i wszystkich zachwyci! A jak już zjecie tą panna cottę, to możecie przygotować tradycyjną waniliową panna cottę - ta na pewno zasmakuje dzieciom.