Panna cotta czekoladowo-kawowa

Zaktualizowany: 2023 29 lipca
panna cotta czekoladowo-kawowa

Przepis na pyszny deser – panna cottę czekoladową z kawową warstwą

wpis sponsorowany

Dziś u mnie pyszny i prosta włoski deser serwowany na zimno – panna cotta czekoladowo-kawowa. To połączenie smaków jest idealne i czekoladowo-kawowa panna cotta smakuje wręcz wybornie! Deser w szklankach to zawsze świetny pomysł na słodki stół, ale nie tylko. Również domownicy zachwycą się deserem podanym w takiej formie.

deser kawowy z czekoladą

Panna cotta czekoladowo-kawowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie włoskie desery, to koniecznie zróbcie taką panna cottę o smaku czekoladowym i kawowym.

włoska panna cotta kawowo-czekoladowa

Panna cotta czekoladowo-kawowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty włoski deser czekoladowo-kawowy podawany na zimno.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 6 hours
Czas całkowity 6 hours 20 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 528 kcal
Składniki

panna cotta czekoladowa

panna cotta kawowa

Instrukcja
 

Jak zrobić panna cottę czekoladową

  • Przygotuj szklaneczki, w których podasz deser.
    jak zrobić pochyły deser w szklankach
  • Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.
    1 łyżeczka
    jak przygotować żelatynę do deseru
  • Śmietanę kremówkę przelej do rondelka i podgrzej – gdy zaczną się przy ściankach pojawiać pęcherzyki powietrza, to zdejmij rondel z ognia.
    250 ml śmietany
  • Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do ciepłej kremówki – dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    100 g czekolady mlecznej
    jak rozpuścić czekoladę w kremówce
  • Przelej masę do 4 szklaneczek i chowaj je do lodówki na około 2-3 godziny – tak aby masa stężała.
    mus czekoladowy w szklankach

Jak zrobić panna cottę kawową

  • Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Przygotuj podwójne espresso – u mnie wyszło go 100 ml.
    80-100 ml espresso
    kawa espresso do deseru
  • Dodaj do kawy cukier puder i wymieszaj.
    2-3 łyżki cukru pudru
  • Wlej do kawy śmietanę kremówkę i wymieszaj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Żelatynę podgrzej krótko, dodaj do nie trochę śmietanki z kawą i wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty śmietanki i wymieszaj dokładnie.
  • Przelej masę kawową na wierzch czekoladowej panna cotty – możesz przelać ją przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków żelatyny.
    jak zrobić panna cottę kawową
  • Szklaneczki z deserem ponownie schowaj do lodówki, tak aby wierzchnia warstwa stężała.
  • Przed podaniem możesz deserki dodatkowo udekorować tartą czekoladą albo bitą śmietaną.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 528kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 45g
Słowa kluczowe deser kawowy na zimno, panna cotta czekoladowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
deser czekoladowy z kawą

Panna cotta z czekoladą i kawą – uwagi

Lato w pełni, więc dziś u mnie króluje włoska panna cotta czekoladowo-kawowa.

Panna cotta to bardzo popularny we Włoszech deser na zimno przygotowywany na śmietance zagęszczonej żelatyną. Deser po schłodzeniu smakuje wybornie i doskonale orzeźwia w gorące dni.

Jeśli do tej pory nie jedliście jeszcze takiego włoskiego deseru, to koniecznie musicie to szybko nadrobić.

Na blogu jest już kilka przepisów na panna cottę w różnych smakach, a teraz zrobiłam nam wersję czekoladowo-kawową.

Nie muszę wam chyba mówić, jak to połączenie smaków doskonale z sobą współgra?

Aksamitna warstwa czekoladowej panna cotty z mleczną czekoladą jest delikatnie słodka i przepyszna. Warstwa kawowa powstała przez połączenie mocnego espresso i słodkiej śmietany kremówki dodaje deserowi charakteru oraz mocniejszego smaku. To wszystko zasługa dobrej kawy.

Espresso to mała, mocna, czarna kawa przygotowana zazwyczaj w ekspresie ciśnieniowym albo w kawiarce. To kawa na jeden łyk, więc ma niedużą pojemność, ale przy tym dużą „moc”. Włosi uwielbiają swoje espresso i wypijają ogromne ilości tak przygotowanej kawy.

Zaopatrzcie się w dobrą kawę i przygotujcie takie mocne espresso do tego kawowego deseru.

Świetną kawę, idealną do przygotowania espresso i nie tylko, znajdziecie na stronie Coffeedesk. Zresztą poza kawą znajdziecie tam również ogromny wybór herbat oraz akcesoria niezbędne do idealnego przygotowania kawy i herbaty.

panna cotta kawowa z czekoladą

Jak zrobić pochyły deser w szklankach?

Jak widać na zdjęciach moja panna cotta jest nieco pochyła :)

Jak przygotować deser, aby uzyskać taki efekt?

Ja swoje szklanki wstawiłam do foremki na duże babeczki i je pochyliłam. Do tak pochylonych szklanek wlałam czekoladową panna cottę i ostrożnie przeniosłam foremkę ze szklankami do lodówki. Po schłodzeniu panna cotta ma taką właśnie fajną pochyłą formę. Prosta sztuczka, a deser od razu wygląda o niebo lepiej – prawda?

Co zrobić jeśli nie macie takiej foremki do babeczek? Użyjcie miseczki, albo np. ramekiny do zapiekania. Ogólnie musi to być coś stabilnego, w czym można umieścić szklankę pod kątem. Możecie dodatkowo ułożyć z jednej strony coś, co uniesie jeden bok szklanki – ja podłożyłam szklane kuleczki.

Jeśli macie ochotę, to panna cottę kawową też możecie wylać do pochylonej szklaneczki, wtedy efekt będzie jeszcze fajniejszy :)

Mam nadzieję, że taka panna cotta kawowa zasmakuje wam i będziecie często ją przygotowywać.

Ps.

Jeśli lubicie takie fajne desery w szklankach, to popatrzcie na inne moje przepisy na mini desery – znajdziecie tu między innymi tiramisu, czyli najsłynniejszy włoski deser z serka mascarpone i biszkoptów maczanych w kawie. Jak widać kawa w deserach sprawdza się doskonale :)

Miliony ludzi nie mogą się mylić!

czekoladowa panna cotta z kawowym musem
kawowa panna cotta z czekoladowym musem
deser czekoladowo-kawowy

Wpis przygotowany we współpracy z CoffeeDesk

pobrane

Polecane przepisy na panna cottę

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszną panna cottę w różnych smakach. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 5 sierpnia

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na panna cottę czekoladowo-kawową

Zapraszam was dziś na pyszny deser - panna cottę czekoladowo-kawową przygotowaną ze śmietany kremówki, mlecznej czekolady i mocnego espresso. Panna cotta czekoladowa to lekki i delikatny deser przygotowany ze śmietany kremówki, mlecznej czekolady i żelatyny. Wszystko razem podgrzewamy, a następnie przelewamy do szklaneczek i schładzamy w lodówce. Panna cotta kawowa zrobiona jest z mocnego espresso, śmietany kremówki i żelatyny. Tą warstwę wylewamy na zastygniętą czekoladową panna cottę.

Włoski deser kawowy przepis

Zobaczcie mój przepis na deser kawowy i sprawdźcie jak zrobić panna cottę czekoladową. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku przygotujcie ten włoski deser bez żadnych problemów! Panna cotta kawowa smakuje doskonale i świetnie pasuje do czekoladowej warstwy. Chociaż muszę was ostrzec, że ta panna cotta czekoladowo-kawowa ma niezłą ilość kalorii, więc nie rekomenduję robienia jej codziennie - jakkolwiek byłoby to kuszące :) Za to na specjalne okazje - jak np. urodziny czy święta, jak najbardziej. Na pewno zaskoczycie wszystkich, gdy podacie taką schłodzoną panna cottę z kawą i czekoladą. Szczególnie jeśli deser kawowy przygotujcie w pochyłych szklankach. Tak przygotowana panna cotta wygląda nieziemsko i wszystkich zachwyci! A jak już zjecie tą panna cottę, to możecie przygotować tradycyjną waniliową panna cottę - ta na pewno zasmakuje dzieciom.