Przepis na panna cottę śmietankowo-waniliową

Panna cotta to włoski deser przygotowywany z gotowanej śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny.

Ja zrobiłam jej waniliową wersję – z dodatkiem ekstraktu z wanilii (możecie też użyć ziarenka z laski wanilii).

Deser jest bardzo smaczny i delikatny, a masa śmietanowa bardzo aksamitna.

Panna cotta najlepiej smakuje z dodatkiem owoców lub owocowego musu – wybór należy do Was.

Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dobrze jest masę śmietanową przed schłodzeniem przelać przez sito.

Tradycyjnie deser wlewa się do małych miseczek lub filiżanek, a po zastygnięciu lekko ogrzewa się od spodu oraz boków i ostrożnie wykłada na talerzyk (do góry dnem).

Ostatnio często spotyka się panna cottę podaną w szklaneczkach – jest to na pewno wygodniejsze :)

Podaję przepis na około 5 porcji (zależy to od wielkości użytych szklaneczek/miseczek).

Gorąco polecam wam również przepis na włoskie tiramisu, albo przepis na creme caramel – francuski deser karmelowy. 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 6 ocen
Postaw mi kawę

 

panna cotta

waniliowa panna cotta z malinami

włoski deser śmietankowy

Waniliowa panna cotta przepis

panna cotta3

Waniliowa panna cotta

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny włoski deser śmietankowy.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 5

Składniki

Instrukcja
 

  • Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).
    250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
  • Dodaj cukier i zamieszaj - gotuj aż cukier się rozpuści.
    1/3 szklanki cukru
  • Jeśli używasz laskę wanilii, to wyjmij ją z mleka, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka - dodaj je do garnka.
  • Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).
    4 łyżeczki żelatyny, woda
  • Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
  • Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
  • Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę - przygotuj ją z mniejszej ilości wody - około 300-350 ml.
    galaretka owocowa
  • Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
  • Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.
    owoce
Słowa kluczowe deser na zimno, deser śmietankowy, jak zrobić panna cottę, włoski deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Deser ptasie mleczko

Sprawdź ten przepis
deser ptasie mleczko

Deser limonkowo-cytrynowy

Sprawdź ten przepis
deser limonkowy

Czekoladowe tiramisu

Sprawdź ten przepis
czekoladowe tiramisu