waniliowa panna cotta z malinami

Przepis na panna cottę śmietankowo-waniliową

Dziś u mnie klasyczny deser, czyli waniliowa panna cotta. To rewelacyjny i przepyszny deser śmietankowy, który jest prosty do zrobienia, a zawsze zachwyci każdego! Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić panna cottę w domu.

panna cotta

Waniliowa panna cotta przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i orzeźwiające desery to koniecznie zróbcie tą tradycyjną włoską panna cottę.

panna cotta3

Waniliowa panna cotta przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny włoski deser śmietankowy podawany po schłodzeniu w lodówce.
4.70 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Danie Deser
Porcje 5
Składniki

składniki na panna cottę

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii ( lub ziarenka z jednej laski wanilii)
  • 70 gg cukru (- 1/3 szklanki – lub do smaku)
  • 4 łyżeczki żelatyny ( – takie lekko czubate)
  • woda (do żelatyny – odrobina)
  • galaretka owocowa ((opcjonalnie))
  • owoce (lub mus do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić panna cottę

  • Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).
    250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
  • Dodaj cukier i zamieszaj – gotuj aż cukier się rozpuści.
    70 gg cukru
  • Jeśli używasz laskę wanilii, to wyjmij ją z mleka, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka – dodaj je do garnka.
  • Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).
    4 łyżeczki żelatyny, woda
  • Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
  • Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
  • Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę – przygotuj ją z mniejszej ilości wody – około 300-350 ml.
    galaretka owocowa
  • Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
  • Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.
    owoce
Prywatne
Słowa kluczowe deser na zimno, deser śmietankowy, jak zrobić panna cottę, włoski deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoski deser śmietankowy

Włoska panna cotta – uwagi

Panna cotta to włoski deser przygotowywany z gotowanej śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny.

Ja zrobiłam jej waniliową wersję – z dodatkiem ekstraktu z wanilii (możecie też użyć ziarenka z laski wanilii).

Deser jest bardzo smaczny i delikatny, a masa śmietanowa bardzo aksamitna.

Panna cotta najlepiej smakuje z dodatkiem owoców lub owocowego musu – wybór należy do Was.

Jak zrobić panna cottę – wskazówki

Śmietanę kremówkę należy podgrzać z mlekiem, wanilią i cukrem. Wtedy dodajcie do niej żelatynę i mieszacie.

Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dobrze jest masę śmietanową przed schłodzeniem przelać przez sito.

Tradycyjnie deser wlewa się do małych miseczek lub filiżanek, a po zastygnięciu lekko ogrzewa się od spodu oraz boków i ostrożnie wykłada na talerzyk (do góry dnem).

Ostatnio często spotyka się panna cottę podaną w szklaneczkach – jest to na pewno wygodniejsze :)

Jaką śmietanę użyć do panny cotty?

Ja użyłam płynną śmietankę kremówkę 30%, możecie też użyć płynną śmietankę 36%.

Podaję przepis na około 5 porcji (zależy to od wielkości użytych szklaneczek/miseczek).

Gorąco polecam wam również przepis na włoskie tiramisu, albo przepis na creme caramel – francuski deser karmelowy. 

Polecane przepisy na panna cottę

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na panna cottę w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: