Panna cotta to włoski deser przygotowywany z gotowanej śmietany z dodatkiem żelatyny.
Ja zrobiłam jej waniliową wersję – z dodatkiem ekstraktu z wanilii (możecie też użyć ziarenka z laski wanilii).
Deser jest bardzo smaczny i delikatny, a masa śmietanowa bardzo aksamitna.
Panna cotta najlepiej smakuje z dodatkiem owoców lub owocowego musu – wybór należy do Was.
Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dobrze jest masę śmietanową przed schłodzeniem przelać przez sito.
Tradycyjnie deser wlewa się do małych miseczek lub filiżanek, a po zastygnięciu lekko ogrzewa się od spodu oraz boków i ostrożnie wykłada na talerzyk (do góry dnem).
Ostatnio często spotyka się panna cottę podaną w szklaneczkach – jest to na pewno wygodniejsze :)
Podaję przepis na około 5 porcji (zależy to od wielkości użytych szklaneczek/miseczek).
Waniliowa panna cotta
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
- ⅓ szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny - takie lekko czubate
- odrobina zimnej wody do żelatyny
- galaretka owocowa (opcjonalnie)
- owoce lub mus do dekoracji
- Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).
- Dodaj cukier i zamieszaj - gotuj aż cukier się rozpuści.
- Laskę wanilii wyjmij, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka - dodaj je do garnka (albo ekstrakt z wanilii).
- Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).
- Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
- Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
- Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę - przygotuj ją z mniejszej ilości wody - około 300-350 ml.
- Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
- Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.
Pięknie podana; )