Tiramisu – najlepsze i najsmaczniejsze 🙂
Uwielbiam tiramisu, bo jak go nie uwielbiać 🙂 Ten pyszny lekki krem z żółtek i serka mascarpone, biszkopty nasączone mocną kawą i amaretto, gorzka czekolada (wolę wersję z czekoladą niż z gorzkim kakao) – mmmmmm.
Jak dla mnie to deser idealny, chociaż tak szybko znika 😉
Można go przygotować tradycyjnie w prostokątnej foremce – najlepiej szklanej, albo w pucharkach.
Na cokolwiek się zdecydujecie – obiecuję, że będzie bardzo smacznie 🙂
Tylko uważajcie, bo ten deser jest wysoce uzależniający – ja go sobie muszę zrobić raz na jakiś czas inaczej mnie męczy i ciągle o nim myślę 😀
Do deseru kupcie najlepiej długie biszkopty specjalnie do tego przeznaczone – można je spokojnie kupić we wszystkich marketach – również w Lidlu, czy Biedronce. Te biszkopty są lżejsze i delikatniejsze od naszych tradycyjnych okrągłych biszkopcików.
Jak już wypróbujecie ten przepis, to potem możecie spróbować jego innych wersji smakowych i wariacji, np. tiramisu bananowe, rabarbarowe, czy też truskawkowe, a może skusicie się na sernik na zimno tiramisu 🙂
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego pysznego deseru 🙂
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- długie biszkopty (można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml amaretto
- 300 ml wrzącej wody
- gorzkie kakao, albo starta gorzka czekolada
- Zaparz kawę gorącą wodą, dodaj likier i wszystko przelej do płaskiego i dość szerokiego pojemniczka (przy tej ilości amaretto, kawa będzie mocno alkoholowa, jeśli ci to nie odpowiada daj mniej likieru).
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
- Biszkopty zamaczaj w kawie z likierem i układaj na dnie foremki. Na biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
- Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
[…] wersje tradycyjne – z mocno nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami jak i również różne wariacje na ten […]
[…] tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, rabarbarowe tiramisu jest […]
[…] tradycyjne tiramisu, robiłam już też bezowy torcik tiramisu, a teraz do tego grona dołącza […]
[…] Jak dla mnie bomba – spróbujcie koniecznie (a wersję klasyczną znajdziecie tutaj). […]
Takie tiramisu jadłem w itali
Mam słabość do tiramisu :}
też uwielbiam 🙂