Klasyczne tiramisu
Przepis na włoskie tiramisu – najlepsze i najsmaczniejsze
Przygotuj razem ze mną najlepsze tiramisu. Ten pyszny włoski deser z serka mascarpone przekładanego podłużnymi biszkoptami zamoczonymi w kawie z dodatkiem likieru amaretto, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nieziemsko pyszny deser jest jednocześnie super prosty i szybki do przygotowania. Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami a także film z przygotowania i sprawdźcie jak zrobić tiramisu w domu.
Spis treści
Włoskie tiramisu PRZEPIS ze zdjęciami i filmem
Jeśli lubisz proste, kremowe desery i kawę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Klasyczne tiramisu przepis
Wyposażenie
- Foremka o wielkości około 20/26 cm albo kilka pucharków.
Składniki
składniki na tiramisu
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 4 żółtka (- u mnie z jajek rozmiar L)
- 150 g cukru (można dać trochę mniej, jeśli nie lubicie za słodkich deserów)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. 200 g długich biszkoptów ((można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu))
- 2 łyżki kawy (rozpuszczalnej)
- 2 łyżeczki cukru (do kawy – opcjonalnie, ale ja daję)
- 300 ml wody (wrzącej )
- 100 ml amaretto
- gorzkie kakao (, albo starta gorzka czekolada – do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić tiramisu krok po kroku
- Zaparz kawę gorącą wodą, dodaj cukier i ostudź. Do schłodzonej kawy dodaj amaretto i wymieszaj.2 łyżki kawy, 2 łyżeczki cukru, 100 ml amaretto, 300 ml wody
- Przelej do płaskiego i dość szerokiego pojemniczka (przy tej ilości amaretto, kawa będzie mocno alkoholowa, jeśli ci to nie odpowiada daj mniej likieru).
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli używasz) na puszystą masę.4 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach – aż się utworzy jednolity krem.500 g serka mascarpone
- Biszkopty zamaczaj w kawie z likierem i układaj na dnie foremki.ok. 200 g długich biszkoptów
- Na biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.gorzkie kakao
- Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
- Schowaj do lodówki na około dwie godziny.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Włoski deser tiramisu – uwagi
Uwielbiam tiramisu, bo jak go nie uwielbiać. Ten słynny deser, to pyszny lekki krem z żółtek i serka mascarpone, biszkopty nasączone mocną kawą i amaretto, gorzka czekolada (wolę wersję z czekoladą niż z gorzkim kakao) – mmmmmm. Jak dla mnie to deser idealny, chociaż tak szybko znika ;) Można go przygotować tradycyjnie w prostokątnej foremce – najlepiej szklanej, albo w pucharkach. Deser w pucharkach będzie idealny na imprezy, bo możecie każdemu podać do indywidualnie. Do tego tiramisu w szklankach pięknie się prezentuje. Na potrzeby domowe możecie przygotować go w prostokątnej foremce – mniej więcej 20/26 cm. Jeśli foremka będzie szklana albo z przezroczystego plastiku, wtedy będzie przez nią widać warstwy deseru. Na cokolwiek się zdecydujecie – obiecuję, że będzie bardzo smacznie :)
Jak zrobić tiramisu – wskazówki
Zobaczcie mój przepis oraz film z przygotowań, to wszystko stanie się jasne. Przygotujcie sobie najpierw kawę, bo musi być wystudzona zanim zaczniecie robić deser. Ja robię mocną kawę z dwóch łyżek kawy rozpuszczalnej zmieszanej z około 250-300 ml gorącej wody oraz z dwiema łyżeczkami cukru. Możecie tu również zaparzyć kawę w ekspresie. Do przestudzonej już kawy dodaję likier amaretto – mniej więcej 100 ml. Zamiast amaretto możecie użyć również likier kawowy. Jeśli deser mają jeść dzieci, to możecie wykorzystać kawę bezkofeinową i zrezygnować z likier. Możecie za to dla smaku dodać do kawy trochę olejku migdałowego.
Jakie składniki są potrzebne do tiramisu?
Potrzebne są tu specjalne podłużne i bardziej suche biszkopty. Bez problemu dostaniecie je w większych marketach oraz dyskontach. Poza biszkoptami kupcie serek mascarpone oraz jajka – tu używacie same żółtka. Żółtka dodawane są surowe, więc przed ich dodaniem jajka sparzcie gorącą wodą – ułóżcie jajka na sitku i przelejcie wrzątkiem. Wtedy oddzielcie żółtka od białek. Z pozostałych białek możecie zrobić bezę, albo np. czekoladowe ciasto na białkach :)
Gotowe tiramisu schowajcie do lodówki do schłodzenia – chociaż na dwie godziny. Potem możecie już zajadać ze smakiem. Tylko uważajcie, bo ten włoski deser jest wysoce uzależniający – ja go sobie muszę zrobić raz na jakiś czas inaczej mnie męczy i ciągle o nim myślę. Ja lubię gdy jest dużo kremu z serka mascarpone i bardzo często przygotowuję krem z 1,5 porcji. Sprawdźcie sami, którą wersję wolicie.
Jak już wypróbujecie ten przepis, to potem możecie spróbować jego innych wersji smakowych i wariacji, np. tiramisu bananowe, rabarbarowe, czy też truskawkowe, a może skusicie się na sernik na zimno tiramisu :)
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego pysznego deseru :)
<
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Polecane przepisy na desery w pucharkach
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kremowe desery idealne do jedzenia w szklankach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tiramisu przepis
Przepis na pyszny włoski deser z biszkoptów zamoczonych w kawie z amaretto i z lekkim kremem mascarpone. Ten klasyczyny włoski deser jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje nieziemsko. Dokładny przepis krok po kroku, to gwarancja sukcesu.
Zakupcie długie biszkopty i przygotujcie ten kawowy deser. Możecie go przygotować w przezroczystej prostokątnej formie, w której będzie pięknie widać warstwy deseru. Albo możecie przygotować go od razu w indywidualnych pucharkach. Tak przygotowany deser w mono porcjach możecie podać gościom i zachwycić ich formą i smakiem włoskiego deseru z serka mascarpone i kawy.
Jak przygotować włoski deser z mascarpone?
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Biszkopty namaczamy w kawie z amaretto i układamy w szklanej formie. Na biszkopty wykładamy krem z serka mascarpone zmiksowanego z żółtkami i cukrem. Całość deseru posypujemy gorzkim kakao lub tartą czekoladą. Tak przygotowany włoski deser możecie podać od razu lub przechować w lodówce.
Kupcie sobie wszystkie niezbędne składniki i przygotujcie ten super prosty i szybki deser. Idealnie sprawdza się podany w indywidualnych szklaneczkach, albo miseczkach - wtedy każdy gość, czy też domownik może otrzymać swój indywidualny deser. Deser możecie również przygotować w podłużnej foremce - tylko musi być ona wodoszczelna, bo namoczone biszkopty są wilgotne i mogą przepuszczać kawę z amaretto. Ten włoski deser najlepiej smakuje schłodzony, więc przed podaniem schłodźcie go w lodówce. Życzę smacznego!
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery, np. mus orzechowy, mus chałwowy, truskawkową panna cottę, karmelową panna cottę.