Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Klasyczne tiramisu

Tiramisu – najlepsze i najsmaczniejsze 🙂

proste tiramisu

 

Uwielbiam tiramisu, bo jak go nie uwielbiać 🙂 Ten pyszny lekki krem z żółtek i serka mascarpone, biszkopty nasączone mocną kawą i amaretto, gorzka czekolada (wolę wersję z czekoladą niż z gorzkim kakao) – mmmmmm.

Jak dla mnie to deser idealny, chociaż tak szybko znika 😉

Można go przygotować tradycyjnie w prostokątnej foremce – najlepiej szklanej, albo w pucharkach.

Na cokolwiek się zdecydujecie – obiecuję, że będzie bardzo smacznie 🙂

Tylko uważajcie, bo ten deser jest wysoce uzależniający – ja go sobie muszę zrobić raz na jakiś czas inaczej mnie męczy i ciągle o nim myślę 😀

Do deseru kupcie najlepiej długie biszkopty specjalnie do tego przeznaczone – można je spokojnie kupić we wszystkich marketach – również w Lidlu, czy Biedronce. Te biszkopty są lżejsze i delikatniejsze od naszych tradycyjnych okrągłych biszkopcików.

Jak już wypróbujecie ten przepis, to potem możecie spróbować jego innych wersji smakowych i wariacji, np. tiramisu bananowe, rabarbarowe, czy też truskawkowe, a może skusicie się na sernik na zimno tiramisu 🙂

 

najlepsze tiramisu

 

włoskie tiramisu

 

klasyczne tiramisu

 

tiramisu

 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego pysznego deseru 🙂

 

tiramisu

tiramisu

tiramisu

 

Klasyczne tiramisu
 
Autor:
Składniki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • długie biszkopty (można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml amaretto
  • 300 ml wrzącej wody
  • gorzkie kakao, albo starta gorzka czekolada
Wykonanie
  1. Zaparz kawę gorącą wodą, dodaj likier i wszystko przelej do płaskiego i dość szerokiego pojemniczka (przy tej ilości amaretto, kawa będzie mocno alkoholowa, jeśli ci to nie odpowiada daj mniej likieru).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
  3. Biszkopty zamaczaj w kawie z likierem i układaj na dnie foremki. Na biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
  4. Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Notatki
Składniki podane na foremkę około 19/28 cm.
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux