Przepis na włoskie tiramisu – najlepsze i najsmaczniejsze :)

tiramisu


Uwielbiam tiramisu, bo jak go nie uwielbiać :)

Ten pyszny lekki krem z żółtek i serka mascarpone, biszkopty nasączone mocną kawą i amaretto, gorzka czekolada (wolę wersję z czekoladą niż z gorzkim kakao) – mmmmmm.

Jak dla mnie to deser idealny, chociaż tak szybko znika ;)

Można go przygotować tradycyjnie w prostokątnej foremce – najlepiej szklanej, albo w pucharkach.

Na cokolwiek się zdecydujecie – obiecuję, że będzie bardzo smacznie :)

Tylko uważajcie, bo ten włoski deser jest wysoce uzależniający – ja go sobie muszę zrobić raz na jakiś czas inaczej mnie męczy i ciągle o nim myślę :D

Do deseru kupcie najlepiej długie biszkopty specjalnie do tego przeznaczone – można je spokojnie kupić we wszystkich marketach – również w Lidlu, czy Biedronce. Te biszkopty są lżejsze i delikatniejsze od naszych tradycyjnych okrągłych biszkopcików.

Ja lubię gdy jest dużo kremu z serka mascarpone i bardzo często przygotowuję krem z 1,5 porcji. Sprawdźcie sami, którą wersję wolicie.

Jak już wypróbujecie ten przepis, to potem możecie spróbować jego innych wersji smakowych i wariacji, np. tiramisu bananowe, rabarbarowe, czy też truskawkowe, a może skusicie się na sernik na zimno tiramisu :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 4 ocen
Postaw mi kawę

najlepsze tiramisu

włoskie tiramisu

klasyczne tiramisu

tiramisu

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego pysznego deseru :)

tiramisu

tiramisu

tiramisu

Włoskie tiramisu przepis do druku

włoskie tiramisu

Klasyczne tiramisu

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie tiramisu z biszkoptami nasączonymi kawą i amaretto i pysznym kremem mascarpone.
4.25 z 4 ocen
Danie Deser
Porcje 10

Składniki

Instrukcja
 

  • Zaparz kawę gorącą wodą, dodaj likier i cukier (jeśli go dajesz).
    2 łyżki kawy, 2 łyżeczki cukru, 100 ml amaretto, 300 ml wody
  • Przelej do płaskiego i dość szerokiego pojemniczka (przy tej ilości amaretto, kawa będzie mocno alkoholowa, jeśli ci to nie odpowiada daj mniej likieru).
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
    4 żółtka, 150 g cukru, 500 g serka mascarpone
  • Biszkopty zamaczaj w kawie z likierem i układaj na dnie foremki.
    długie biszkopty
  • Na biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.
    gorzkie kakao
  • Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
  • Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).

Notatki

Składniki podane na foremkę około 19/28 cm.
Ja lubię gdy jest dużo kremu i często sam krem przygotowuję z 1,5 porcji - czyli z 750 g serka mascarpone.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

<

p style=”text-align: left;”>Przepis autorstwa Andrzeja Polana.