Przepis na sernik tiramisu na zimno

 

Dziwię się, że dopiero teraz wpadłam na pomysł, aby przygotować sernik tiramisu w wersji na zimno.

Uwielbiam tradycyjne tiramisu, robiłam już też bezowy torcik tiramisu, a teraz do tego grona dołącza sernik :)

Nieskromnie powiem, że jest przepyszny i sam znika z talerza.

Jeśli lubicie kawowe desery, to spróbujcie tego sernika :)

Podana porcja jest na foremkę o średnicy 22 cm (wtedy wychodzi wysokie ciasto).

Ja swój sernik udekorowałam glazurą czekoladową, która nadała mu piękny połysk.

Dodam, że to może być świetne ciasto na święta :)

 

sernik tiramisu

sernik tiramisu1

sernik tiramisu4

sernik tiramisu3

Sernik tiramisu na zimno

 

sernik tiramisu

Sernik tiramisu

Wypieki Beaty
Przepis na sernik tiramisu na zimno z biszkoptami nasączanymi kawą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Danie Sernik
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
  • 250 g cukru
  • 100 ml wody
  • 4 żółtka
  • 10 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 10 łyżek wody zimnej (do żelatyny)
  • 400 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
  • 1 opakowanie biszkoptów (opakowanie 500 g) - użyłam podłużne biszkopty do tiramisu
  • mocna kawa z likierem amaretto (ja 4 czubate łyżeczki kawy zalałam do 3/4 wysokości szklanki i uzupełniłam do pełna amaretto)

Instrukcja
 

  • Sto ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
  • W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
  • Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.
  • Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
  • Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
  • Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz.
  • Na dnie ułóż warstwę biszkoptów, nasącz je kawą z amaretto.
  • Na biszkopty wylej połowę porcji twarogowej.
  • Ostrożnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i nasącz je kawą.
  • Bardzo ostrożnie i powoli wylej resztę masy.
  • Włóż ciasto do lodówki, aby masa stężała (potrzeba minimum 4 godziny).
  • Aby łatwo wyjąć sernik z foremki najlepiej boki tortownicy ogrzać suszarką, wtedy rant ładnie odejdzie i nie zepsują się boki ciasta :)
  • Gotowy sernik możesz polać glazurą czekoladową.
Słowa kluczowe amaretto, biszkopty, kawa, kremówka, ser biały, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny :)