Przepis na sernik tiramisu na zimno
Dziwię się, że dopiero teraz wpadłam na pomysł, aby przygotować sernik tiramisu w wersji na zimno.
Uwielbiam tradycyjne tiramisu, robiłam już też bezowy torcik tiramisu, a teraz do tego grona dołącza sernik :)
Nieskromnie powiem, że jest przepyszny i sam znika z talerza.
Jeśli lubicie kawowe desery, to spróbujcie tego sernika :)
Podana porcja jest na foremkę o średnicy 22 cm (wtedy wychodzi wysokie ciasto).
Ja swój sernik udekorowałam glazurą czekoladową, która nadała mu piękny połysk.
Dodam, że to może być świetne ciasto na święta :)
Sernik tiramisu na zimno

Sernik tiramisu
Przepis na sernik tiramisu na zimno z biszkoptami nasączanymi kawą.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
- 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
- 250 g cukru
- 100 ml wody
- 4 żółtka
- 10 łyżeczek żelatyny w proszku
- 10 łyżek wody zimnej (do żelatyny)
- 400 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
- 1 opakowanie biszkoptów (opakowanie 500 g) - użyłam podłużne biszkopty do tiramisu
- mocna kawa z likierem amaretto (ja 4 czubate łyżeczki kawy zalałam do 3/4 wysokości szklanki i uzupełniłam do pełna amaretto)
Instrukcja
- Sto ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
- W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
- Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.
- Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
- Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
- Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz.
- Na dnie ułóż warstwę biszkoptów, nasącz je kawą z amaretto.
- Na biszkopty wylej połowę porcji twarogowej.
- Ostrożnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i nasącz je kawą.
- Bardzo ostrożnie i powoli wylej resztę masy.
- Włóż ciasto do lodówki, aby masa stężała (potrzeba minimum 4 godziny).
- Aby łatwo wyjąć sernik z foremki najlepiej boki tortownicy ogrzać suszarką, wtedy rant ładnie odejdzie i nie zepsują się boki ciasta :)
- Gotowy sernik możesz polać glazurą czekoladową.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny :)