Przepis na deser lodowy tiramisu, czyli prosty deser kawowy

lodowe tiramisu


Lodowe tiramisu – mmmm.

Muszę przyznać, że takie wersji wcześniej nie jadłam, a szkoda – bo jest pyszna.

A do tego bardzo łatwa i szybka do zrobienia – z efektem WOW gwarantowanym.

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie klasycznego tiramisu, albo boicie, że brak wam umiejętności – to zafundujcie sobie taką lodową wersję tego popularnego deseru (chociaż klasyczne tiramisu też jest bardzo łatwe do zrobienia i gorąco namawiam, na wypróbowanie przepisu).

Do tego deseru lodowego potrzebujecie litr lodów waniliowych (mogą być kupione w sklepie), podłużne biszkopty, kawę i amaretto, albo likier kawowy.

Deser zrobicie w jakieś 15 minut, potem jeszcze schłodzenie i można się delektować – super prawda?

Potem – idąc za ciosem – przygotujcie sobie swoje własne domowe lody – zaskoczycie najbliższych :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

torcik lodowy tiramisu

deser lodowy tiramisu

kawowy deser

deser lodowy

Deser lodowe tiramisu przepis do druku

lodowe tiramisu

Lodowe tiramisu

Wypieki Beaty
Pyszny deser lodowy inspirowany słynnym włoskim tiramisu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 8
Kalorie 239 kcal

Składniki

  • 1 litr lodów waniliowych
  • 120 ml mocnej kawy - wystudzonej
  • 120 ml likieru amaretto , albo likieru kawowego
  • 14-16 sztuk biszkoptów podłużnych, do tiramisu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • kakao gorzkie do posypania

Instrukcja
 

  • Podłużną foremkę keksową (o długości około 20 - 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  • Na dno foremki wyłóż połowę lodów i wyrównaj łyżką.
    1 litr lodów waniliowych
  • Kawę zmieszaj z likierem i namaczaj w niej biszkopty.
    120 ml mocnej kawy, 120 ml likieru amaretto, 14-16 sztuk biszkoptów
  • Namoczone biszkopty układaj na lodach.
  • Do pozostałych lodów dodaj kawę rozpuszczalną w proszku i dokładnie wymieszaj łyżką - nałóż lody na wierzch biszkoptów.
    2 łyżeczki kawy
  • Na lody kawowe nałóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie.
  • Deser zamroź w zamrażarce przez przynajmniej godzinę.
  • Przed podaniem oprósz deser gorzkim kakao.
    kakao
  • Podawaj pokrojone na plastry.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 239kcalWeglowodany: 33.6gBiałko: 3.6gTłuszcz: 7.6g
Słowa kluczowe deser kawowy na zimno, deser lodowy tiramisu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

kawowy deser lodowy

Inspiracja (podaję moją wersję).