Lodowe tiramisu
Lodowe tiramisu – mmmm.
Muszę przyznać, że takie wersji wcześniej nie jadłam, a szkoda – bo jest pyszna.
A do tego bardzo łatwa i szybka do zrobienia – z efektem WOW gwarantowanym.
Jeśli nie macie czasu na przygotowanie klasycznego tiramisu, albo boicie, że brak wam umiejętności – to zafundujcie sobie taką lodową wersję tego popularnego deseru (chociaż klasyczne tiramisu też jest bardzo łatwe do zrobienia i gorąco namawiam, na wypróbowanie przepisu).
Do tego deseru lodowego potrzebujecie litr lodów waniliowych (mogą być kupione w sklepie), podłużne biszkopty, kawę i amaretto, albo likier kawowy.
Deser zrobicie w jakieś 15 minut, potem jeszcze schłodzenie i można się delektować – super prawda?
Potem – idąc za ciosem – przygotujcie sobie swoje własne domowe lody – zaskoczycie najbliższych :)
Lodowe tiramisu
- litr lodów waniliowych
- około 120 ml mocnej kawy - wystudzonej
- około 120 ml likieru amaretto, albo likieru kawowego
- około 14-16 sztuk podłużnych biszkoptów do tiramisu
- 2 czubate łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku
- gorzkie kakao do posypania
- Podłużną foremkę keksową (o długości około 20 - 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Na dno foremki wyłóż połowę lodów i wyrównaj łyżką.
- Kawę zmieszaj z likierem i namaczaj w niej biszkopty.
- Namoczone biszkopty układaj na lodach.
- Do pozostałych lodów dodaj kawę rozpuszczalną w proszku i dokładnie wymieszaj łyżką - nałóż lody na wierzch biszkoptów.
- Na lody kawowe nałóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie.
- Deser zamroź w zamrażarce przez przynajmniej godzinę.
- Przed podaniem oprósz deser gorzkim kakao.
- Podawaj pokrojone na plastry.
Inspiracja (podaję moją wersję).
Nasza mama i siostra byłyby zachwycone takim deserem :D
:D