Przepis na mrożony tort truskawkowy

truskawkowy tort mrożony 2


Truskawkowy tort mrożony?? A czemu nie :)

Zamiast lodów, mamy tort :D

Spód z ciasteczek markiz w typie oreo, do tego masa truskawkowo-bananowa na jogurcie naturalnym (zmieszana z kawałkami ciasteczek i kawałkami truskawek), a do tego sos truskawkowy – mniam do kwadratu.

I nawet nie musicie aż tak bardzo liczyć kalorii – bo same lody są nisko kaloryczne (szczególnie jeśli nie dodacie do środka ciasteczek).

Samo podanie na pewno wzbudzi sensację – taki tort lodowy może spokojnie zastąpić tradycyjny tort – szczególnie jeśli podawany jest podczas upałów :)

Spróbujcie koniecznie :)

A na blogu znajdziecie również przepisy na różne lody oraz na semifredo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

truskawkowy tort mrożony 1

truskawkowy tort mrożony 4

truskawkowy tort mrożony 8

truskawkowy tort mrożony 9

ciasto z truskawkami na zimno

truskawkowy tort mrożony 11

Truskawkowy tort mrożony przepis

oreo strawberry cake

Truskawkowy tort mrożony

Wypieki Beaty
Przepis na truskawkowy tort lodowy z ciasteczkami.
5 z 3 ocen
Danie Deser
Porcje 12

Składniki

spód z ciasteczek

  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 150 ciasteczek markiz typ oreo

masa truskawkowa

sos truskawkowy

Instrukcja
 

  • Ciasteczka oreo zmiksuj na drobny piasek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    150 ciasteczek, 40 g masła
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż ciasteczka i dokładnie wylep nimi całe dno.
  • Wstaw do lodówki.
  • Banany oraz truskawki zmiksuj blenderem.
    2 banany, 500 g truskawek
  • Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj - dodaj miód lub cukier - do smaku (pamiętaj o słodkim spodzie z ciasteczek ;)).
    400 g jogurtu naturalnego, miód
  • Masę owocową przełóż do maszyny do lodów i mieszaj, albo wstaw do zamrażarki i poczekaj aż masa zgęstnieje (co około pół godziny przemieszaj masę widelcem).
  • Gdy masa będzie widocznie gęsta dodaj do niej po 50 g posiekanych ciasteczek i 50 g posiekanych truskawek - wymieszaj.
    100 g truskawek, 100 g ciasteczek
  • Przełóż całość na ciasteczkowy spód.
  • Zamrażaj przez około 4 godziny.
  • Pod koniec dodaj pozostałe ciastka i 50 g pokrojonych truskawek.
  • Truskawki na sos zmiksuj z łyżką cukru - sosem polej tort tuż przed podaniem.
    100 g truskawek, 1 łyżka cukru
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

truskawkowy tort mrożony 6