Jagodowe semifreddo
Semifreddo, to włoski deser lodowy i jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „w połowie zimny”.
Zrobiony jest z bitej śmietany zmieszanej z rozmaitymi dodatkami – najpopularniejszym dodatkiem są oczywiście owoce :)
Semifreddo zamraża się w foremkach – np. keksowej i przed podaniem kroi się na kawałki.
Można je również pomrozić w mniejszych silikonowych foremkach – wtedy deser może nabrać fantazyjne kształty :)
Na początku istnienia bloga robiłam semifreddo truskawkowe, teraz przygotowałam znacznie prostsze semifreddo jagodowe z przepisu Pawła Małeckiego (przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla”).
Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wiele czasu i uwagi – nie trzeba go mieszać w trakcie zamrażania, nie potrzebujecie też do niego maszynki do lodów – to na pewno spodoba się wszystkim :)
Podaję przepis na foremkę keksową o długości około 24 cm.

Jagodowe semifreddo
Składniki
- 150 g jagód (mogą też być mrożone)
- 80 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 200 ml śmietany kremówki (można też dać 250 ml) mocno schłodzonej
Instrukcja
- Jagody zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (możesz odłożyć część owoców i potem dodać je w całości do semifeddo).
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej owoce i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę keksową wyłóż folią aluminiową i wylej do niej masę jagodową.
- Wstaw foremkę do zamrażarki na kilka godzin.
- Przed podaniem wyjmij semifeddo z foremki przez pociągnięcie za folię aluminiową.
- Deser pokrój nożem na plastry.
Notatki