Jagodowe semifreddo

 

blueberry semifreddo

 

Semifreddo, to włoski deser lodowy i jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „w połowie zimny”.

Zrobiony jest z bitej śmietany zmieszanej z rozmaitymi dodatkami – najpopularniejszym dodatkiem są oczywiście owoce :)

Semifreddo zamraża się w foremkach – np. keksowej i przed podaniem kroi się na kawałki.

Można je również pomrozić w mniejszych silikonowych foremkach – wtedy deser może nabrać fantazyjne kształty :)

Na początku istnienia bloga robiłam semifreddo truskawkowe, teraz przygotowałam znacznie prostsze semifreddo jagodowe z przepisu Pawła Małeckiego (przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla”).

Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wiele czasu i uwagi – nie trzeba go mieszać w trakcie zamrażania, nie potrzebujecie też do niego maszynki do lodów – to na pewno spodoba się wszystkim :)

Podaję przepis na foremkę keksową o długości około 24 cm.

 

jagodowe semiferedo

jagodowe semifreddo

jagodowe semifreddo

jagodowe semifredo

 

blueberry semifredo,

Jagodowe semifreddo

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jagody zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (możesz odłożyć część owoców i potem dodać je w całości do semifeddo).
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej owoce i delikatnie wymieszaj.
  • Foremkę keksową wyłóż folią aluminiową i wylej do niej masę jagodową.
  • Wstaw foremkę do zamrażarki na kilka godzin.
  • Przed podaniem wyjmij semifeddo z foremki przez pociągnięcie za folię aluminiową.
  • Deser pokrój nożem na plastry.

Notatki

Masę jagodową możesz też zamrozić w mniejszych foremkach silikonowych :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!