Przepis na domowe lody sernikowo-snickersowe
Lody sernikowo-snickersowe, czyli czysty obłęd :D
I od razu mówię jasno – NIE liczymy kalorii, bo inaczej będzie boleć ;)
Te lody mają miliard kalorii, ale od czasu do czasu można zjeść gałkę lub dwie takich lodów.
Raczej nie polecam zjedzenia na raz całości ;)
Do lodów dałam twaróg, śmietanę kremówkę, pokruszone ciastka, pokrojone batoniki snickers, karmel i solone orzeszki ziemne.
Ostrzegałam – NIE liczymy kalorii :D
Pewnie się domyślacie, że to musi być przepyszne.
Mi jak zwykle baaardzo smakowało połączenie z solonymi orzeszkami – odkąd odkryłam solony karmel, to uwielbiam słone dodatki w słodkich deserach.
Na blogu znajdziecie dużo różnych przepisów na lody, więc serdecznie zapraszam, a z takich ciekawszych polecam lody z piwem :D
Lody sernikowo-snickersowe przepis do druku

Lody sernikowo-snickersowe
Składniki
- 350 ml skondensowanego mleka słodzonego (użyłam firmy Gostyń)
- 500 ml kremówki zimnej - użyłam 30%
- 250 g twarogu sernikowego - albo dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
- kilkanaście sztuk ciasteczek dowolnych kruchych - pokruszonych
- 2 batony snickers pokrojone na kawałki
- sos karmelowy - opcjonalnie
- solone orzeszki ziemne - opcjonalnie
Instrukcja
- Twaróg zmieszaj z mlekiem skondensowanym na gładką masę.350 ml skondensowanego mleka słodzonego, 250 g twarogu sernikowego
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj w dwóch porcjach do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.500 ml kremówki
- Do formy na lody nałóż połowę masy lodowej, ułóż na wierzchu połowę ciasteczek, pokrojonych batoników i orzeszków, możesz też polać sosem karmelowym.kilkanaście sztuk ciasteczek, 2 batony, solone orzeszki ziemne, sos karmelowy
- Wyłóż resztę masy, a na nią pozostałe ciasteczka, batony, orzechy i sos.
- Schłodź lody w zamrażarce przez około 4 godziny - nie mieszaj ich w trakcie.
- Po dłuższym zamrażaniu lody będą potrzebować około 15-20 minut ogrzania w warunkach pokojowych aby dało się je nałożyć :D