Lody awokado

 

lody z awokado

 

Kto jadł lody awokado?

Może to brzmi niezbyt ciekawie, ale uwierzcie mi, że te lody są przepyszne.

Dużym zaskoczeniem była dla mnie ich konsystencja – dawno nie jadałam tak gładkich, aksamitnych lodów – one wręcz pieszczą gardło :)

A do tego smakują rewelacyjnie – myślę, że nikt by nie zgadł co jest ich składnikiem.

Robiłam wcześniej czekoladową tartę z awokado, ale tam kakao maskowało smak awokado, tutaj dodałam tylko trochę groszków czekoladowych – i to głównie dla wyglądu.

Jeśli lubicie awokado, albo lubicie eksperymenty w kuchni, to koniecznie przygotujcie te lody – szczególnie, że nie potrzebują one wielu składników.

Do lodów będzie potrzebować dwa dojrzałe i miękkie awokado – jeśli kupiliście twardawe, to zostawcie je w kuchni na blacie, aby dojrzały – takie twardawe nie będą dobre do lodów. Poza tym będziecie potrzebować puszkę słodzonego mleka skondensowanego, syrop klonowy (ale może też być syrop z agawy, albo płynny miód) oraz sok z limonki lub cytryny.

I jeszcze jedno – lody nie wymagają maszynki, ja ich nawet nie mieszałam w trakcie zamrażania :D

Ps. Na blogu znajdziecie również dużo innych przepisów na lody, więc serdecznie zapraszam.

Lody wypatrzyłam na jakimś filmiku na facebooku, ale nie mam do niego linku.

A jeśli chcecie zrobić sobie takie wafelki jak ja, to wystarczy posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju, gdy czekolada będzie płynna zanurzacie w niej wafle do lodów – możecie je też teraz dodatkowo posypać różnymi posypkami i wstawiacie do szklanek lub kubeczków, aby czekolada zastygła :)

 

lody awokadowe

 

lody awokadowe

 

lody z awokado

 

lody awokado

 

lody z awokado

 

lody z awokado

Lody awokado

Wypieki Beaty
Pyszne lody z awokado z dodatkiem czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas całkowity 4 godz
Porcje 1 litr
Kalorie 279 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Awokado pokrój na mniejsze kawałki - możesz też je rozgnieść widelcem.
  • Dodaj mleko skondensowane, syrop i sok z limonki - zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Przełóż lody do pojemnika i schowaj do zamrażarki na kilka godzin.
  • Po nocy spędzonej w zamrażarce lody robią się dość twarde, więc przed podaniem dobrze je potrzymać na zewnątrz przez około 20 minut, aby delikatnie zmiękły.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 279kcalWeglowodany: 44.2gBiałko: 4.8gTłuszcz: 9.8gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

lody z awokado