Lody awokado
Kto jadł lody awokado?
Może to brzmi niezbyt ciekawie, ale uwierzcie mi, że te lody są przepyszne.
Dużym zaskoczeniem była dla mnie ich konsystencja – dawno nie jadałam tak gładkich, aksamitnych lodów – one wręcz pieszczą gardło :)
A do tego smakują rewelacyjnie – myślę, że nikt by nie zgadł co jest ich składnikiem.
Robiłam wcześniej czekoladową tartę z awokado, ale tam kakao maskowało smak awokado, tutaj dodałam tylko trochę groszków czekoladowych – i to głównie dla wyglądu.
Jeśli lubicie awokado, albo lubicie eksperymenty w kuchni, to koniecznie przygotujcie te lody – szczególnie, że nie potrzebują one wielu składników.
Do lodów będzie potrzebować dwa dojrzałe i miękkie awokado – jeśli kupiliście twardawe, to zostawcie je w kuchni na blacie, aby dojrzały – takie twardawe nie będą dobre do lodów. Poza tym będziecie potrzebować puszkę słodzonego mleka skondensowanego, syrop klonowy (ale może też być syrop z agawy, albo płynny miód) oraz sok z limonki lub cytryny.
I jeszcze jedno – lody nie wymagają maszynki, ja ich nawet nie mieszałam w trakcie zamrażania :D
Ps. Na blogu znajdziecie również dużo innych przepisów na lody, więc serdecznie zapraszam.
Lody wypatrzyłam na jakimś filmiku na facebooku, ale nie mam do niego linku.
A jeśli chcecie zrobić sobie takie wafelki jak ja, to wystarczy posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju, gdy czekolada będzie płynna zanurzacie w niej wafle do lodów – możecie je też teraz dodatkowo posypać różnymi posypkami i wstawiacie do szklanek lub kubeczków, aby czekolada zastygła :)

Lody awokado
Składniki
- 2 do jrzałe i miękkie awokado
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- pół szklanki syropu klonowego
- sok z jednej limonki lub mniejszej cytryny
- około 1/3 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Instrukcja
- Awokado pokrój na mniejsze kawałki - możesz też je rozgnieść widelcem.
- Dodaj mleko skondensowane, syrop i sok z limonki - zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Przełóż lody do pojemnika i schowaj do zamrażarki na kilka godzin.
- Po nocy spędzonej w zamrażarce lody robią się dość twarde, więc przed podaniem dobrze je potrzymać na zewnątrz przez około 20 minut, aby delikatnie zmiękły.
Składniki Odżywcze
Wierzę, że są super! Uwielbiam lody o takich „egzotycznych” smakach :)
:D
Wyglądają bosko, robiłam mus czekoladowy z awokado i był pyszny, lody na pewno smakują bajecznie :)
Mój mąż się nie zorientował, że je awokado :D spróbuj koniecznie zrobić te lody – warto :)
Robiłyśmy niedawno lody z awokado i pastą z sezamu :D Też były boskie :D
To brzmi bardzo ciekawie :)
Jeszcze nigdy nie robiłam lodów z awokado i przyznam się, że mi to nawet do głowy nie wpadło. Wyglądają smacznie chociaż serce skradły mi właśnie te Twoje wafelki :-)