Przepis na czekoladową tartę z awokado

 

tarta czekoladowa z awokado 10

 

Dziś mam dla Was przepis eksperyment – czekoladowa tarta z awokado i bananami na daktylowym spodzie.

Pyszna, aksamitna, zaskakująca smakiem, zdrowa i bezglutenowa :)

Czy trzeba pisać więcej?

Ok – pewnie zauważyliście to awokado, co? To nie przypadek – do masy czekoladowej dodajemy awokado – w smaku w ogóle go nie czuć, za to nadaje on kremowi super gładkość i aksamitność – mmmm.

Spróbujcie koniecznie, bo tarta warta jest zrobienia :)

Mam jeszcze dla Was jedną fajną podpowiedź dotyczącą awokado – aby krem był gładziutki i satynowy awokado musi być dojrzałe i miękkie. Jeśli Wasze awokado takie nie jest, to jest na to sposób (sama wypróbowałam) – zawińcie go w folię aluminiową i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 100 stopni – przez tak około 10  minut – jeśli dalej będzie twardawe, to wydłużcie trochę czas pieczenia.

Przepis podaję na foremkę około 25 cm średnicy lub długą 10/30 cm.

Sprawdź również inne moje przepisy z awokado :)

 

tarta czekoladowa z awokado 1

 

tarta czekoladowa z awokado 4

 

tarta czekoladowa z awokado 5

 

tarta czekoladowa z awokado 6

 

tarta czekoladowa z awokado 8

 

tarta czekoladowa z awokado 9

 

tarta czekoladowa z awokado 11

 

Czekoladowa tarta z awokado przepis do druku

 

chocolate tart

Czekoladowa tarta z awokado

Wypieki Beaty
Pyszna bezglutenowa tarta czekoladowa z awokado i bananami.
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 10 porcji

Wyposażenie

  • Forma do tarty - ja użyłam podłużną - 10/30 cm.

Składniki
  

daktylowy spód:

krem czekoladowy:

  • 2 awokado dojrzałe - każde około 180 g
  • 2 banany duże - - około 400 g (waga ze skórką)
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao (około 80 g)
  • 1/4 szklanki mleka
  • ksylitol lub miód - do smaku (ja dałam 3 łyżki ksylitolu i krem był tylko delikatnie słodki)

Instrukcja
 

spód:

  • Migdały, daktyle i płatki owsiane zmiksuj razem aż będą drobne i miałkie.
  • Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj.
  • Wyklej masą spód i boki formy o średnicy około 25 cm lub prostokątnej foremki 10/30.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.

krem czekoladowy:

  • Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, dodaj pokrojonego banana - rozgnieć wszystko razem widelcem.
  • Kakao zmieszaj z mlekiem i ksylitolem lub miodem.
  • Dodaj kakao do awokado - wszystko zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę - w razie konieczności dosłódź.
  • Wyłóż krem na spód daktylowy.
  • Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Słowa kluczowe awokado, banany, daktyle, kakao, ksylitol, migdały, miód, olej kokosowy, płatki owsiane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Pomysł na krem czekoladowy z awokado znalazłam tutaj.