tarta czekoladowa z awokado 10

Przepis na bezglutenową tartę czekoladową z awokado

Czekoladowa tarta z awokado to zaskakująca symfonia smaków. Ta bezglutenowa i wegańska tarta swoją kremową konsystencję zawdzięcza awokado, a intensywny czekoladowy smak gorzkiemu kakao. Ten deser łączy w sobie doskonałą równowagę pomiędzy smakami i korzyściami dla zdrowia. Spróbujcie koniecznie!

tarta czekoladowa z awokado 1

Czekoladowa tarta z awokado przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na wegańskie i do tego bezglutenowe ciasto, to koniecznie zrób tą wegańską tartę czekoladową.

chocolate tart

Czekoladowa tarta z awokado przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszna bezglutenową i wegańską tartę czekoladową z awokado i bananami.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 10 porcji
Wyposażenie
  • Forma do tarty – ja użyłam podłużną – 10/30 cm.
Składniki

składniki na daktylowy spód do tarty

składniki na wegański krem czekoladowy do tarty

  • 2 awokado (dojrzałe – każde około 180 g)
  • 2 banany (duże – około 400 g (waga ze skórką))
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao ((około 80 g))
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (- może być np. kokosowe – 60 ml)
  • ksylitol (lub erytrol, syrop z agawy – do smaku (ja dałam 3 łyżki ksylitolu i krem był tylko delikatnie słodki))
Instrukcja
 

Jak zrobić spód daktylowy do tarty

  • Migdały, daktyle i płatki owsiane zmiksuj razem aż będą drobne i miałkie.
    1 szklanka daktyli, 80 g migdałów, 1/4 szklanki płatków owsianych
  • Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj.
    80 g migdałów
  • Wyklej masą spód i boki formy o średnicy około 25 cm lub prostokątnej foremki 10/30.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić wegański krem czekoladowy do tarty

  • Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, dodaj pokrojonego banana – rozgnieć wszystko razem widelcem.
    2 awokado, 2 banany
  • Kakao zmieszaj z mlekiem (ostatecznie z wodą) i ksylitolem lub miodem.
    3/4 szklanki gorzkiego kakao, 1/4 szklanki mleka roślinnego, ksylitol
  • Dodaj kakao do awokado – wszystko zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę – w razie konieczności dosłodź.
  • Wyłóż krem na spód daktylowy.
  • Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Słowa kluczowe bezglutenowa tarta, ciasto wegańskie z owocami, wegańska tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta czekoladowa z awokado 5

Bezglutenowa wegańska tarta czekoladowa – uwagi

Dziś mam dla Was przepis eksperyment – czekoladowa tarta z awokado i bananami na daktylowym spodzie.

Pyszna, aksamitna, zaskakująca smakiem, zdrowa, wegańska i bezglutenowa.

Czy trzeba pisać więcej?

Ok – pewnie zauważyliście to awokado, co?

To nie przypadek – do masy czekoladowej dodajemy awokado – w smaku w ogóle go nie czuć, za to nadaje on kremowi super gładkość i aksamitność – mmmm.

Spróbujcie koniecznie, bo ta bezglutenowa tarta czekoladowa warta jest zrobienia.

Mam jeszcze dla Was jedną fajną podpowiedź dotyczącą awokado – aby krem był gładziutki i satynowy awokado musi być dojrzałe i miękkie. Jeśli Wasze awokado takie nie jest, to jest na to sposób (sama wypróbowałam) – zawińcie go w folię aluminiową i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 100 stopni – przez tak około 10  minut – jeśli dalej będzie twardawe, to wydłużcie trochę czas pieczenia.

Przepis podaję na foremkę około 25 cm średnicy lub długą 10/30 cm.

Sprawdź również inne moje przepisy z awokado,  a także moje przepisy bez glutenu.

tarta czekoladowa z awokado 4
tarta czekoladowa z awokado 6
czekoladowe ciasto wegańskie
wegańska tarta czekoladowa
czekoladowa tarta  z awokado

Pomysł na krem czekoladowy z awokado znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na słodkie desery z awokado

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na słodkości zrobione z dodatkiem awokado. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: