Przepis na czekoladową tartę z awokado
Dziś mam dla Was przepis eksperyment – czekoladowa tarta z awokado i bananami na daktylowym spodzie.
Pyszna, aksamitna, zaskakująca smakiem, zdrowa i bezglutenowa :)
Czy trzeba pisać więcej?
Ok – pewnie zauważyliście to awokado, co? To nie przypadek – do masy czekoladowej dodajemy awokado – w smaku w ogóle go nie czuć, za to nadaje on kremowi super gładkość i aksamitność – mmmm.
Spróbujcie koniecznie, bo tarta warta jest zrobienia :)
Mam jeszcze dla Was jedną fajną podpowiedź dotyczącą awokado – aby krem był gładziutki i satynowy awokado musi być dojrzałe i miękkie. Jeśli Wasze awokado takie nie jest, to jest na to sposób (sama wypróbowałam) – zawińcie go w folię aluminiową i upieczcie w piekarniku nagrzanym do 100 stopni – przez tak około 10 minut – jeśli dalej będzie twardawe, to wydłużcie trochę czas pieczenia.
Przepis podaję na foremkę około 25 cm średnicy lub długą 10/30 cm.
Sprawdź również inne moje przepisy z awokado :)
Czekoladowa tarta z awokado przepis do druku

Czekoladowa tarta z awokado
Wyposażenie
- Forma do tarty - ja użyłam podłużną - 10/30 cm.
Składniki
daktylowy spód:
- 1 szklanka daktyli bez pestek - około 130 g
- 80 g migdałów pół szklanki
- 60 g oleju kokosowego
- 1/4 szklanki płatków owsianych - około 20 g (można pominąć)
krem czekoladowy:
- 2 awokado dojrzałe - każde około 180 g
- 2 banany duże - - około 400 g (waga ze skórką)
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao (około 80 g)
- 1/4 szklanki mleka
- ksylitol lub miód - do smaku (ja dałam 3 łyżki ksylitolu i krem był tylko delikatnie słodki)
Instrukcja
spód:
- Migdały, daktyle i płatki owsiane zmiksuj razem aż będą drobne i miałkie.
- Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj.
- Wyklej masą spód i boki formy o średnicy około 25 cm lub prostokątnej foremki 10/30.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
krem czekoladowy:
- Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, dodaj pokrojonego banana - rozgnieć wszystko razem widelcem.
- Kakao zmieszaj z mlekiem i ksylitolem lub miodem.
- Dodaj kakao do awokado - wszystko zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę - w razie konieczności dosłódź.
- Wyłóż krem na spód daktylowy.
- Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Pomysł na krem czekoladowy z awokado znalazłam tutaj.