Przepis na ciasteczka czekoladowe z awokado
Zapraszam na pyszne i zdrowe ciasteczka czekoladowe z awokado :)
I nikt nie zgadnie, że tam jest awokado!
Awokado należy do tłustych warzyw, więc do ciasteczek nie dodajemy już żadnego tłuszczu, nie ma tam też jajek i nabiału, dodam jeszcze że nie ma też glutenu, bo są na mące owsianej.
Mamy tu więc w jednych ciasteczkach ciasteczka wegańskie i bezglutenowe :)
Praktycznie ciasteczka idealne i do tego naprawdę fajnie smakują.
Co prawda nie znalazły one uznania u mojego męża – najpierw chwycił jedno ciacho, ugryzł i się pyta:
- Jakieś bezglutenowe zrobiłaś?
- No tak i z awokado, fajne nie?
- Awokado nie wyczułem – koniec komentarza.
Podsuwam mu drugie ciasteczko, a on na to – Wiesz, one nawet wyglądają na zdrowe – i to nie był komplement :D
Także – jeśli macie podejrzliwego typa w domu, to może ciasteczek z awokado nie przełknąć ;)
Sami się musicie przekonać, czy te wegańskie ciasteczka czekoladowe z awokado wam zasmakują – dajcie znać w komentarzu!
Na blogu jest też przepis na czekoladową tartę z awokado – i tą już mąż zjadł bez kręcenia nosem :)
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Fit słodkości”, a z podanej porcji otrzymałam 10 ciasteczek.
Ciasteczka czekoladowe z awokado przepis do druku

Ciasteczka czekoladowe z awokado
Składniki
- 100 g mąki owsianej
- 1 średnie awokado dojrzałe
- 60 g cukru kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka octu
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ natnij i łyżką wyciągnij ze skórki.1 średnie awokado
- Zmiksuj awokado razem z cukrem kokosowym na gładką masę.1 średnie awokado, 60 g cukru kokosowego
- Dodaj do awokado wanilię, ocet, sodę, kakao i cynamon - krótko zmiksuj.2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka octu, 0,5 łyżeczki sody, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj mąkę i zmiksuj.100 g mąki owsianej
- Łyżką nakładaj na blachę ciasteczka - o średnicy około 4-5 cm.
- Możesz wierzch ciasteczek posypać dodatkowo cukrem kokosowym.
- Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
- Po upieczeniu ostudź.