Zaktualizowany: 2023 1 czerwcaOpublikowano: 2021 7 czerwca
wegańskie ciasto z malinami

Przepis na wegańskie ciasto z malinami i kruszonką

wpis sponsorowany

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką to wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno smakoszy, jak i miłośników zdrowej kuchni. Delikatne, puszyste ciasto pełne jest malinowej frużeliny, która dodaje mu świeżości i słodyczy. Kruszonka, zrobiona z wyłącznie roślinnych składników, nadaje ciastu cudownej chrupkości i dodatkowej słodyczy. Spróbujcie koniecznie!

ciasto bez nabiału z malinami i kruszonka

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli Ty lub ktoś Tobie bliski jesteście na diecie wegańskiej, to nie oznacza, że musicie rezygnować ze słodkich wypieków. To wegańskie ciasto z kruszonką jest najlepszym przykładam na to, że ciasta też mogą być wegańskie!

wegańskie ciasto z malinami

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Pyszne i zdrowe ciasto bez jajek i nabiału za to z dużą ilością malin i pyszną kruszonką!
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 24
Kalorie 306 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na wegańskie ciasto

  • 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 0,5 szklanki oleju (może też być olej kokosowy)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleczko kokosowe)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
  • 3-4 łyżki wody (do siemienia)

składniki na wegańską kruszonkę do ciasta

dodatkowo do ciasta wegańskiego

  • 400 g malin (użyłam Raspberry & Pomegranate in Jelly od Allnutrition)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie ciasto

  • Siemię lniane zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
    1 łyżka siemienia lnianego, 3-4 łyżki wody
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 150 g cukru
  • Zmieszaj razem mokre składniki – olej, mleko oraz napęczniałe siemię.
    0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi – możesz to zrobić nawet łyżką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
  • Na wierzch ciasta wyłóż maliny.
    400 g malin

Jak zrobić wegańską kruszonkę do ciasta

  • Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, cukier i cynamon.
    100 g margaryny, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Rozgnieć palcami margarynę z resztą składników, tak aby utworzyły się grubsze kawałki ciasta.
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz dodatkowo polać ciasto odrobiną lukru – ja 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.
Notatki
Zamiast siemienia lnianego możesz użyć pół rozgniecionego banana.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 306kcalWeglowodany: 41gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe ciasto wegańskie z owocami, wegańskie ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wegańskie ciasto z malinami i kruszonką

Malinowe ciasto wegańskie – uwagi

Dziś polecam wam wegańskie ciasto z malinami.

Ciasto idealne nie tylko dla wegan, ale w zasadzie dla wszystkich!

Również osoby z nietolerancją nabiału albo alergią na jaja kurze mogą je zjeść.

Ale zasmakuje ono wszystkim bez wyjątku!

szybkie ciasto z malinami i kruszonką

Co potrzeba, aby zrobić wegańskie ciasto z malinami?

Aby było wegańskie musiałam zrezygnować z jajek i nabiału.

Zamiast jajek dodałam do ciasta napęczniałe zmielone wcześniej siemię lniane. Jedna łyżka siemienia lnianego może zastąpić jedno jajko.

Jeśli nie macie siemienia, to dodajcie dojrzałego banana – rozgniećcie go widelcem i dodajcie do ciasta.

Zamiast zwykłego mleka krowiego użyłam mleczko kokosowe – może też być inne mleko roślinne.

Do tego olej (może być olej kokosowy) oraz spora ilość malin w żelu od Allnutrition oraz pyszna kruszonka.

Do kruszonki zamiast masła użyłam margarynę.

proste ciasto z malinami i kruszonką

Jak zrobić wegańskie ciasto malinowe?

Wystarczy zmieszać razem mokre składniki – napęczniałe siemię (albo rozgniecionego banana), olej i mleko.

W drugiej misce zmieszajcie suche składniki – mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier.

Połączcie suche i mokre składniki wymieszajcie razem – wystarczy dobrze wymieszać łyżką.

Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki do pieczenia, wierzch posmarujcie frużeliną malinową i posypcie kruszonką.

Po upieczeniu możecie dodatkowo polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.

Zapraszam was do wypróbowania innych moich wegańskich przepisów oraz przepisów na ciasta z owocami.

Mama nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji :)

ciasto z malinami i kruszonką
wegańskie ciasto z kruszonką
ciasto bez jajek z malinami i kruszonką
ciasto bez jajek z malinami

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na wegańskie wypieki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wegańskie słodkie wypieki. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem