Przepis na wegańskie ciasto z malinami i kruszonką

wegańskie ciasto z malinami

Dziś polecam wam wegańskie ciasto z malinami.

Ciasto idealne nie tylko dla wegan, ale w zasadzie dla wszystkich!

Również osoby z nietolerancją nabiału albo alergią na jaja kurze mogą je zjeść.

Ale zasmakuje ono wszystkim bez wyjątku!

Co potrzeba aby zrobić takie wegańskie ciasto z malinami?

Aby było wegańskie musiałam zrezygnować z jajek i nabiału.

Zamiast jajek dodałam do ciasta napęczniałe zmielone wcześniej siemię lniane. Jedna łyżka siemienia lnianego może zastąpić jedno jajko.

Jeśli nie macie siemienia, to dodajcie dojrzałego banana – rozgniećcie go widelcem i dodajcie do ciasta.

Zamiast zwykłego mleka krowiego użyłam mleczko kokosowe – może też być inne mleko roślinne.

Do tego olej (może być olej kokosowy) oraz spora ilość malin w żelu od Allnutrition oraz pyszna kruszonka.

Do kruszonki zamiast masła użyłam margarynę.

Jak zrobić wegańskie ciasto malinowe?

Wystarczy zmieszać razem mokre składniki – napęczniałe siemię (albo rozgniecionego banana), olej i mleko.

W drugiej misce zmieszajcie suche składniki – mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier.

Połączcie suche i mokre składniki wymieszajcie razem – wystarczy dobrze wymieszać łyżką.

Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki do pieczenia, wierzch posmarujcie frużeliną malinową i posypcie kruszonką.

Po upieczeniu możecie dodatkowo polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.

Zapraszam was do wypróbowania innych moich wegańskich przepisów oraz przepisów na ciasta z owocami.

Mama nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji :)

szybkie ciasto z malinami i kruszonką
proste ciasto z malinami i kruszonką
ciasto z malinami i kruszonką
wegańskie ciasto z kruszonką
ciasto bez jajek z malinami i kruszonką
ciasto bez jajek z malinami
wegańskie ciasto z malinami i kruszonką
ciasto bez nabiału z malinami i kruszonka

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis do druku

wegańskie ciasto z malinami

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką.

Wypieki Beaty
Pyszne i zdrowe ciasto bez jajek i nabiału za to z dużą ilością malin i pyszną kruszonką!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 24
Kalorie 306 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.

Składniki
  

ciasto

  • 450 g mąki 3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 0,5 szklanki oleju może też być olej kokosowy
  • 1 szklanka mleka roślinnego użyłam mleczko kokosowe
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 3-4 łyżki wody do siemienia

kruszonka

dodatkowo

  • 400 g malin użyłam Raspberry & Pomegranate in Jelly od Allnutrition

Instrukcja
 

ciasto

  • Siemię lniane zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Zmieszaj razem mokre składniki – olej, mleko oraz napęczniałe siemię.
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi – możesz to zrobić nawet łyżką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
  • Na wierzch ciasta wyłóż maliny.

kruszonka

  • Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, cukier i cynamon.
  • Rozgnieć palcami margarynę z resztą składników, tak aby utworzyły się grubsze kawałki ciasta.
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz dodatkowo polać ciasto odrobiną lukru – ja 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.

Notatki

Zamiast siemienia lnianego możesz użyć rozgniecionego banana.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 306kcalWeglowodany: 41gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD