Przepis na wegańskie ciasto z malinami i kruszonką
wpis sponsorowany

Dziś polecam wam wegańskie ciasto z malinami.
Ciasto idealne nie tylko dla wegan, ale w zasadzie dla wszystkich!
Również osoby z nietolerancją nabiału albo alergią na jaja kurze mogą je zjeść.
Ale zasmakuje ono wszystkim bez wyjątku!
Co potrzeba aby zrobić takie wegańskie ciasto z malinami?
Aby było wegańskie musiałam zrezygnować z jajek i nabiału.
Zamiast jajek dodałam do ciasta napęczniałe zmielone wcześniej siemię lniane. Jedna łyżka siemienia lnianego może zastąpić jedno jajko.
Jeśli nie macie siemienia, to dodajcie dojrzałego banana – rozgniećcie go widelcem i dodajcie do ciasta.
Zamiast zwykłego mleka krowiego użyłam mleczko kokosowe – może też być inne mleko roślinne.
Do tego olej (może być olej kokosowy) oraz spora ilość malin w żelu od Allnutrition oraz pyszna kruszonka.
Do kruszonki zamiast masła użyłam margarynę.
Jak zrobić wegańskie ciasto malinowe?
Wystarczy zmieszać razem mokre składniki – napęczniałe siemię (albo rozgniecionego banana), olej i mleko.
W drugiej misce zmieszajcie suche składniki – mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier.
Połączcie suche i mokre składniki wymieszajcie razem – wystarczy dobrze wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki do pieczenia, wierzch posmarujcie frużeliną malinową i posypcie kruszonką.
Po upieczeniu możecie dodatkowo polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.
Zapraszam was do wypróbowania innych moich wegańskich przepisów oraz przepisów na ciasta z owocami.
Mama nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji :)








Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis do druku

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto
- 450 g mąki pszennej – 3 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru – 3/4 szklanki
- 0,5 szklanki oleju może też być olej kokosowy
- 1 szklanka mleka roślinnego użyłam mleczko kokosowe
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 3-4 łyżki wody do siemienia
kruszonka
- 100 g margaryny
- 150 g mąki pszennej – 1 szklanka
- 70 g cukru – 1/3 szklanki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
dodatkowo
- 400 g malin użyłam Raspberry & Pomegranate in Jelly od Allnutrition
Instrukcja
ciasto
- Siemię lniane zalej wodą i odstaw do napęcznienia.1 łyżka siemienia lnianego, 3-4 łyżki wody
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 150 g cukru
- Zmieszaj razem mokre składniki – olej, mleko oraz napęczniałe siemię.0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi – możesz to zrobić nawet łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
- Na wierzch ciasta wyłóż maliny.400 g malin
kruszonka
- Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, cukier i cynamon.100 g margaryny, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Rozgnieć palcami margarynę z resztą składników, tak aby utworzyły się grubsze kawałki ciasta.
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz dodatkowo polać ciasto odrobiną lukru – ja 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
