Wegańskie ciasto z malinami

Zaktualizowany: 2023 1 czerwca
wegańskie ciasto z malinami

Przepis na wegańskie ciasto z malinami i kruszonką

wpis sponsorowany

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką to wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno smakoszy, jak i miłośników zdrowej kuchni. Delikatne, puszyste ciasto pełne jest malinowej frużeliny, która dodaje mu świeżości i słodyczy. Kruszonka, zrobiona z wyłącznie roślinnych składników, nadaje ciastu cudownej chrupkości i dodatkowej słodyczy. Spróbujcie koniecznie!

ciasto bez nabiału z malinami i kruszonka

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli Ty lub ktoś Tobie bliski jesteście na diecie wegańskiej, to nie oznacza, że musicie rezygnować ze słodkich wypieków. To wegańskie ciasto z kruszonką jest najlepszym przykładam na to, że ciasta też mogą być wegańskie!

wegańskie ciasto z malinami

Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Pyszne i zdrowe ciasto bez jajek i nabiału za to z dużą ilością malin i pyszną kruszonką!
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 24
Kalorie 306 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na wegańskie ciasto

  • 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 0,5 szklanki oleju (może też być olej kokosowy)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleczko kokosowe)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
  • 3-4 łyżki wody (do siemienia)

składniki na wegańską kruszonkę do ciasta

dodatkowo do ciasta wegańskiego

  • 400 g malin (użyłam Raspberry & Pomegranate in Jelly od Allnutrition)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie ciasto

  • Siemię lniane zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
    1 łyżka siemienia lnianego, 3-4 łyżki wody
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 150 g cukru
  • Zmieszaj razem mokre składniki – olej, mleko oraz napęczniałe siemię.
    0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi – możesz to zrobić nawet łyżką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
  • Na wierzch ciasta wyłóż maliny.
    400 g malin

Jak zrobić wegańską kruszonkę do ciasta

  • Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, cukier i cynamon.
    100 g margaryny, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Rozgnieć palcami margarynę z resztą składników, tak aby utworzyły się grubsze kawałki ciasta.
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz dodatkowo polać ciasto odrobiną lukru – ja 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.
Notatki
Zamiast siemienia lnianego możesz użyć pół rozgniecionego banana.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 306kcalWeglowodany: 41gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe ciasto wegańskie z owocami, wegańskie ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wegańskie ciasto z malinami i kruszonką

Malinowe ciasto wegańskie – uwagi

Dziś polecam wam wegańskie ciasto z malinami.

Ciasto idealne nie tylko dla wegan, ale w zasadzie dla wszystkich!

Również osoby z nietolerancją nabiału albo alergią na jaja kurze mogą je zjeść.

Ale zasmakuje ono wszystkim bez wyjątku!

szybkie ciasto z malinami i kruszonką

Co potrzeba, aby zrobić wegańskie ciasto z malinami?

Aby było wegańskie musiałam zrezygnować z jajek i nabiału.

Zamiast jajek dodałam do ciasta napęczniałe zmielone wcześniej siemię lniane. Jedna łyżka siemienia lnianego może zastąpić jedno jajko.

Jeśli nie macie siemienia, to dodajcie dojrzałego banana – rozgniećcie go widelcem i dodajcie do ciasta.

Zamiast zwykłego mleka krowiego użyłam mleczko kokosowe – może też być inne mleko roślinne.

Do tego olej (może być olej kokosowy) oraz spora ilość malin w żelu od Allnutrition oraz pyszna kruszonka.

Do kruszonki zamiast masła użyłam margarynę.

proste ciasto z malinami i kruszonką

Jak zrobić wegańskie ciasto malinowe?

Wystarczy zmieszać razem mokre składniki – napęczniałe siemię (albo rozgniecionego banana), olej i mleko.

W drugiej misce zmieszajcie suche składniki – mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier.

Połączcie suche i mokre składniki wymieszajcie razem – wystarczy dobrze wymieszać łyżką.

Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki do pieczenia, wierzch posmarujcie frużeliną malinową i posypcie kruszonką.

Po upieczeniu możecie dodatkowo polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.

Zapraszam was do wypróbowania innych moich wegańskich przepisów oraz przepisów na ciasta z owocami.

Mama nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji :)

ciasto z malinami i kruszonką
wegańskie ciasto z kruszonką
ciasto bez jajek z malinami i kruszonką
ciasto bez jajek z malinami

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na wegańskie wypieki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wegańskie słodkie wypieki. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2021 7 czerwca

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. bccfde7e8c882b36db05a13fa189f9a9?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2022 13 września w 10:34- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Zrobiłam jest pyszny. Polecam ☺️

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na wegańskie ciasto

Dziś mam dla was przepis na ciasto wegańskie z malinami i kruszonką. Możecie tu użyć również inne owoce. Mogą to być świeże owoce,  owoce z kompotu, albo konfitura. Użyjcie owoce, które akurat posiadacie. Zależnie od pory roku mogą to być różne owoce i różne konfitury. Wegańskie ciasta to świetne rozwiązanie dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla osób z nietolerancją na jaja kurze, czy też na nabiał. Ciasta wegańskie przygotowane są bez jajek i bez nabiału. I takie właśnie jest to wegańskie ciasto z malinami i kruszonką. Ale żeby nie było - nie tylko weganie mogą jeść to ciasto wegańskie. Ono zasmakuje każdemu! Puszyste ciasto, do tego owoce i duża ilość kruszonki sprawiają, że ciasto samo znika z talerzyków :)

Malinowe ciasto wegańskie

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto dla wegan i sprawdźcie jak zrobić wegańskie ciasto z owocami. Proste podstawowe składniki sprawiają, że takie ciasta wegańskie możecie piec co chwilę :) Do tego przepis jest na ciasto na dużą blachę, więc wystarczy go dla każdego. Dietetyczne ciasto z malinami i kruszonką możecie zabrać na piknik, albo na grilla. Możecie je również spakować do szkoły i pracy. Koniecznie zobaczcie mój przepis na wegańskie ciasto malinowe i przygotujcie je na weekend. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta wegańskie i nie tylko.