Wegańskie muffinki z jagodami

 

wegańskie babeczki z jagodami

 

Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.

Czyli bez jajek i nabiału.

Będą idealne dla wszystkich z alergiami 🙂

Mimo, że nie ma w nich jajek, bo babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.

Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.

Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.

Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.

Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.

 

proste babeczki z jagodami babeczki bez nabiału i jajek
 

babeczki z jagodami bez jajek wegańskie babeczki z jagodami
 

muffinki bez jajek i nabiału muffinki z jagodami
 

Wegańskie muffinki z jagodami – przepis do druku

Wegańskie muffinki z jagodami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12-14 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego - użyłam mleko kokosowe
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki owoców
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  4. Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.
  5. Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 200 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 26 g Białka: 3 g

 

Inspiracja.

jagody