Wegańskie muffinki z jagodami

Zaktualizowany: 2023 8 lipca
wegańskie babeczki z jagodami

Przepis na wegańskie babeczki z jagodami bez jajek i produktów mlecznych

Zapraszam dziś na wegańskie muffinki z jagodami, które oczywiście mogą zjeść wszyscy, nie tylko weganie! Te babeczki bez jajek i nabiału świetnie smakują, a mogą być również upieczone z innymi owocami, aktualnie dostępnymi. Spróbujcie koniecznie!

proste babeczki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami przepis krok po kroku

Jeśli szukacie pomysłu na słodkie wegańskie wypieki, to koniecznie spróbujcie tych muffinek z jagodami.

wegańskie muffinki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne wegańskie babeczki z jagodami albo innymi owocami.
4.53 z 17 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 14
Kalorie 200 kcal
Składniki

składniki na wegańskie muffinki z jagodami

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) )
  • 1 szklanka mleka roślinnego (- 250 ml – użyłam mleko kokosowe)
  • 1/3 szklanki oleju (- 80 ml – może też być olej kokosowy)
  • 1,5 szklanki owoców (- u mnie jagody)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie muffinki z jagodami

  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.
    150 g cukru trzcinowego, 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.
    1,5 szklanki owoców
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 200kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe babeczki dla wegan, ciasta wegańskie, wegańskie babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki bez nabiału i jajek

Muffinki z jagodami dla wegan – uwagi

Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.

Czyli babeczki bez jajek i nabiału.

Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)

Mimo, że nie ma w nich jajek, to babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.

Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.

Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.

Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.

Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.

 

babeczki z jagodami bez jajek
wegańskie babeczki z jagodami

muffinki bez jajek i nabiału
muffinki z jagodami

 

 

Inspiracja.

jagody

Polecane przepisy na wegańskie słodkości

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na wegańskie wypieki – ciasta i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 27 lipca

Podziel się przepisem

4.53 from 17 votes (15 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na babeczki dla wegan

Te babeczki z jagodami możecie przygotować dla kogoś na diecie wegańskiej. Bo to są babeczki bez jajek, a także babeczki bez nabiału. Wilgotność zapewniają im mleko roślinne (ja tu użyłam mleko kokosowe, które dodało im przy okazji fajnego smaku) oraz olej. Jeśli chcecie podkręcić kokosowy smak muffinek, to też możecie użyć olej kokosowy. Te babeczki wegańskie mają w sobie sporo owoców i one też dodają im wilgotności oraz oczywiście świetnego smaku. W sezonie na jagody gorąco polecam dodanie właśnie ich. Jeśli macie ochotę na muffinki wegańskie z kruszonką, to możecie zrobić prostą kruszonkę. Wystarczy trzy łyżki oleju kokosowego (albo masła roślinnego) zmieszać z 3 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Jeśli lubicie dużo kruszonki, to zróbcie jej od razu więcej :)

Wegańskie babeczki z jagodami

Zobaczcie mój prosty przepis na muffinki wegańskie i sprawdźcie jak zrobić wegańskie babeczki z jagodami albo z innymi owocami. Jeśli macie duże owoce, to pokrójcie je wcześniej w niedużą kostkę. Babeczki po upieczeniu możecie dodatkowo polać odrobiną lukru - wystarczy cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny - sok dolewacie po łyżeczce, aż do lekko lejącej konsystencji. Takie babeczki mogą oczywiście zjeść wszyscy. Brak jajek i nabiału nie wpływają na ich smak i na pewno zasmakują każdemu! Jeśli chcecie to zobaczcie również inne moje wegańskie przepisy na ciasta i nie tylko!