Wegańskie muffinki z jagodami

 

wegańskie babeczki z jagodami

 

Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.

Czyli bez jajek i nabiału.

Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)

Mimo, że nie ma w nich jajek, bo babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.

Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.

Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.

Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.

Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.

 

proste babeczki z jagodami babeczki bez nabiału i jajek
 

babeczki z jagodami bez jajek wegańskie babeczki z jagodami
 

muffinki bez jajek i nabiału muffinki z jagodami
 

Wegańskie muffinki z jagodami – przepis do druku

wegańskie muffinki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na około 12-14 sztuk.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Babeczki
Porcje 14
Kalorie 200 kcal

Składniki
  

  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego - użyłam mleko kokosowe
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki owoców

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 200kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja.

jagody