wegańskie babeczki z jagodami

Przepis na wegańskie babeczki z jagodami bez jajek i produktów mlecznych

Zapraszam dziś na wegańskie muffinki z jagodami, które oczywiście mogą zjeść wszyscy, nie tylko weganie! Te babeczki bez jajek i nabiału świetnie smakują, a mogą być również upieczone z innymi owocami, aktualnie dostępnymi. Spróbujcie koniecznie!

proste babeczki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami przepis krok po kroku

Jeśli szukacie pomysłu na słodkie wegańskie wypieki, to koniecznie spróbujcie tych muffinek z jagodami.

wegańskie muffinki z jagodami

Wegańskie muffinki z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne wegańskie babeczki z jagodami albo innymi owocami.
4.50 z 16 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 14
Kalorie 200 kcal
Składniki

składniki na wegańskie muffinki z jagodami

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) )
  • 1 szklanka mleka roślinnego (- 250 ml – użyłam mleko kokosowe)
  • 1/3 szklanki oleju (- 80 ml – może też być olej kokosowy)
  • 1,5 szklanki owoców (- u mnie jagody)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie muffinki z jagodami

  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.
    150 g cukru trzcinowego, 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.
    1,5 szklanki owoców
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 200kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe babeczki dla wegan, ciasta wegańskie, wegańskie babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki bez nabiału i jajek

Muffinki z jagodami dla wegan – uwagi

Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.

Czyli babeczki bez jajek i nabiału.

Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)

Mimo, że nie ma w nich jajek, to babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.

Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.

Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.

Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.

Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.

 

babeczki z jagodami bez jajek
wegańskie babeczki z jagodami

muffinki bez jajek i nabiału
muffinki z jagodami

 

 

Inspiracja.

jagody

Polecane przepisy na wegańskie słodkości

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na wegańskie wypieki – ciasta i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: