Przepis na wegańskie babeczki z jagodami bez jajek i produktów mlecznych
Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.
Czyli babeczki bez jajek i nabiału.
Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)
Mimo, że nie ma w nich jajek, to babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.
Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.
Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.
Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.
Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.


Wegańskie muffinki z jagodami – przepis do druku

Wegańskie muffinki z jagodami
Przepis na pyszne wegańskie babeczki z jagodami albo innymi owocami.
Składniki
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki)
- 1 szklanka mleka roślinnego - użyłam mleko kokosowe
- 1/3 szklanki oleju - może też być olej kokosowy
- 1,5 szklanki owoców - u mnie jagody
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.150 g cukru trzcinowego, 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.1,5 szklanki owoców
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 200kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!