Przepis na babeczki ze snikersem i kremem orzechowym
Szczęśliwi kalorii nie liczą, więc dziś proponuję pyszne muffinki ze snikersami :)
Te babeczki ze snickersami są nieprzyzwoicie smaczne, ale również przy okazji nieźle kaloryczne. Czujcie się więc uprzedzeni :)
Muffinki robią się praktycznie same, do tego wybornie smakują!
Jeśli – tak jak ja – lubicie orzechy w każdej postaci, to proponuję dodatkowo posmarować je kremem z masła orzechowego, albo nawet samym masłem orzechowym.
Jeśli nie przepadacie za snickersami, to możecie wypróbować inne batoniki – np. marsy, milky way (trzeba wtedy około 150g batoników).
Mimo ich kaloryczności, myślę, że od czasu do czasu można zaszaleć i zjeść taką babeczki z batonikami snickers i orzechowym kremem.
Z podanej ilości wyjdzie wam około 15-16 babeczek.
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki i muffinki!
Muffinki ze snickersami przepis

Muffinki ze snickersami
Składniki
składniki sypkie:
- 375 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki
- 100 g cukru - pół szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 batoniki snickers (po 51g)
składniki mokre:
- 2 jajka rozmiar L
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła roztopionego
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
składniki kremu:
- 100 g masła miękkiego
- 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) - w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki mleka
- około 250 g cukru pudru
Instrukcja
wykonanie babeczek:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
- Trzy snickersy pokrój na kostkę o boku 1/2 cm (wpierw przekrój je wzdłuż, a potem na kawałki).3 batoniki snickers
- W misce wymieszaj wszystkie składniki suche wraz z kostkami snickersów.375 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj.2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego, 100 g masła
- Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna (jeśli wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka).
- Ciastem napełnij papilotki do 3/4 ich wysokości (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
- Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe (możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe).
wykonanie kremu:
- Utrzyj masło i maslo orzechowe mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder i trochę mleka. Jeśli będziesz ucierać za długo masa może się rozwarstwić - dodaj wtedy więcej cukru, aby ją związać i jej użyj, bo i tak jest bardzo smaczna ;)100 g masła, 200 g masła orzechowego, około 250 g cukru pudru, 3 łyżki mleka
- Możesz również posmarować babeczki samym masłem orzechowym i po wierzchu polać je sosem toffi, albo rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Notatki
Przepis pochodzi ze strony mniam mniam.
Smacznego :)