Szczęśliwi kalorii nie liczą, więc dziś proponuję pyszne muffinki ze snikersami :)

Robią się praktycznie same, do tego wybornie smakują, a jeśli – tak jak ja – lubicie orzechy w każdej postaci, to proponuję dodatkowo posmarować je kremem z masła orzechowego, albo nawet samym masłem orzechowym.

Jeśli nie przepadacie za snickersami, to możecie wypróbować inne batoniki – np. marsy, milky way (trzeba wtedy około 150g batoników).

Z podanej ilości wyjdzie wam około 15-16 babeczek.

 

 

 

 

babeczki ze snickersami

Muffinki ze snickersami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki sypkie:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 batoniki snickers (po 51g)

składniki mokre:

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
  • Trzy snickersy pokrój na kostkę o boku 1/2 cm (wpierw przekrój je wzdłuż, a potem na kawałki).
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki suche wraz z kostkami snickersów. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna (jeśli wydaje się za gęsta, to dadaj trochę mleka).
  • Ciastem napełnij papilotki do 3/4 ich wysokości (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
  • Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe (możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe).

wykonanie kremu:

  • Utrzyj masło i maslo orzechowe mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder i trochę mleka. Jeśli będziesz ucierać za długo masa może się rozwarstwić - dodaj wtedy więcej cukru, aby ją związać i jej użyj, bo i tak jest bardzo smaczna ;)
  • Możesz również posmarować babeczki samym masłem orzechowym i po wierzchu polać je sosem toffi, albo rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Notatki

Moja refleksja już po upieczeniu - lepiej nie dodawać snikersów do ciasta, bo potem są muffinki, w których są 4 kawałki, gdy w innych jest np. jeden. Myślę, że lepiej nałożyć łyżkę ciasta do foremek, ułożyć na nim np. po 2-3 kawałki batonika i na wierzch nałożyć jeszcze trochę ciasta.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi ze strony mniam mniam.

Smacznego :)