Przepis na babeczki ze snikersem i kremem orzechowym

Szczęśliwi kalorii nie liczą, więc dziś proponuję pyszne muffinki ze snikersami :)

Te babeczki ze snickersami są nieprzyzwoicie smaczne, ale również przy okazji nieźle kaloryczne. Czujcie się więc uprzedzeni :)

Muffinki robią się praktycznie same, do tego wybornie smakują!

Jeśli – tak jak ja – lubicie orzechy w każdej postaci, to proponuję dodatkowo posmarować je kremem z masła orzechowego, albo nawet samym masłem orzechowym.

Jeśli nie przepadacie za snickersami, to możecie wypróbować inne batoniki – np. marsy, milky way (trzeba wtedy około 150g batoników).

Mimo ich kaloryczności, myślę, że od czasu do czasu można zaszaleć i zjeść taką babeczki z batonikami snickers i orzechowym kremem. 

Z podanej ilości wyjdzie wam około 15-16 babeczek.

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki i muffinki!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 muffinki ze snickersami

 babeczki z snickersami i kremem z masła orzechowego

 muffinki z kremem  z masła orzechowego

babeczki z batonikami

 

Muffinki ze snickersami przepis 

babeczki ze snickersami

Muffinki ze snickersami

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne babeczki ze snickersami i kremem z masła orzechowego
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Porcje 16 sztuk

Składniki

składniki sypkie:

  • 375 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 batoniki snickers (po 51g)

składniki mokre:

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
  • Trzy snickersy pokrój na kostkę o boku 1/2 cm (wpierw przekrój je wzdłuż, a potem na kawałki).
    3 batoniki snickers
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki suche wraz z kostkami snickersów.
    375 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj.
    2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego, 100 g masła
  • Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna (jeśli wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka).
  • Ciastem napełnij papilotki do 3/4 ich wysokości (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
  • Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe (możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe).

wykonanie kremu:

  • Utrzyj masło i maslo orzechowe mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder i trochę mleka. Jeśli będziesz ucierać za długo masa może się rozwarstwić - dodaj wtedy więcej cukru, aby ją związać i jej użyj, bo i tak jest bardzo smaczna ;)
    100 g masła, 200 g masła orzechowego, około 250 g cukru pudru, 3 łyżki mleka
  • Możesz również posmarować babeczki samym masłem orzechowym i po wierzchu polać je sosem toffi, albo rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Notatki

Moja refleksja już po upieczeniu - lepiej nie dodawać snikersów do ciasta, bo potem są muffinki, w których są 4 kawałki, gdy w innych jest np. jeden. Myślę, że lepiej nałożyć łyżkę ciasta do foremek, ułożyć na nim np. po 2-3 kawałki batonika i na wierzch nałożyć jeszcze trochę ciasta.
Słowa kluczowe babeczki ze snickersami, przepis na bebeczki snickers, snickers babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi ze strony mniam mniam.

Smacznego :)

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Sprawdź ten przepis
chocolate and cherry cupcakes

Babeczki z pieczonymi bananami

Sprawdź ten przepis
babeczki z pieczonymi bananami

Babeczki brownie z solonym karmelem

Sprawdź ten przepis
dark chocolate brownie with salted caramel frosting