Babeczki z pieczonymi bananami

 

babeczki z pieczonymi bananami

 

Na takie pieczone banany trafiłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake” i bardzo mi się spodobały.

Upiekłam je według jego wskazań – z odrobiną rumu i muszę powiedzieć, że te banany pachniały nieziemsko.

Po ostudzeniu ugniotłam je widelcem i dodałam do ciasta na babeczki 😋

Upieczenie samych babeczek to jakieś 20 minut.

A potem można się wgryźć w pyszną babkę.

Lubicie ciasta z bananami? Jeśli wasza odpowiedź brzmi „Tak”, to koniecznie je upieczcie :D

Zapraszam was także na razowe muffinki bananowe oraz na babeczki bananowe z kremem :)

 

babeczki z bananami proste babeczki bananowe
 

proste mini babki mini babki z bananami
 

bananowe babeczki babeczki bananowe
 

Babeczki z pieczonymi bananami – przepis do druku

 

babeczki z pieczonymi bananami

Babeczki z pieczonymi bananami

Wypieki Beaty
Na około 16 sztuk niedużych babeczek, albo 12 normalnych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Babeczki
Porcje 16
Kalorie 166 kcal

Składniki
  

pieczone banany:

  • 2 większe banany
  • 50 g (1/4 szklanki) ciemnego cukru - użyłam dark muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki rumu - opcjonalnie

babeczki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka w temperaturze pokojowej

Instrukcja
 

  • Banany obierz ze skórki i połóż na większym kawałku folii aluminiowej.
  • Posyp po wierzchu cukrem oraz cynamonem, polej rumem - jeśli używasz.
  • Zwiń szczelnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu ostrożnie delikatnie rozwiń i ostudź.
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki.
  • Dodaj rozgniecione banany (razem z rozpuszczonymi cukrem z cynamonem) i wlej mleko - zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 166kcalWeglowodany: 23gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!