Babeczki z pieczonymi bananami
Na takie pieczone banany trafiłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake” i bardzo mi się spodobały.
Upiekłam je według jego wskazań – z odrobiną rumu i muszę powiedzieć, że te banany pachniały nieziemsko.
Po ostudzeniu ugniotłam je widelcem i dodałam do ciasta na babeczki 😋
Upieczenie samych babeczek to jakieś 20 minut.
A potem można się wgryźć w pyszną babkę.
Lubicie ciasta z bananami? Jeśli wasza odpowiedź brzmi „Tak”, to koniecznie je upieczcie :D
Zapraszam was także na razowe muffinki bananowe oraz na babeczki bananowe z kremem :)






Babeczki z pieczonymi bananami – przepis do druku

Babeczki z pieczonymi bananami
Na około 16 sztuk niedużych babeczek, albo 12 normalnych.
Składniki
pieczone banany:
- 2 większe banany
- 50 g (1/4 szklanki) ciemnego cukru - użyłam dark muscovado
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki rumu - opcjonalnie
babeczki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 duże jajka rozmiar L
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml mleka w temperaturze pokojowej
Instrukcja
- Banany obierz ze skórki i połóż na większym kawałku folii aluminiowej.
- Posyp po wierzchu cukrem oraz cynamonem, polej rumem - jeśli używasz.
- Zwiń szczelnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 15 minut.
- Po upieczeniu ostrożnie delikatnie rozwiń i ostudź.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Do masy maślanej wbij po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki.
- Dodaj rozgniecione banany (razem z rozpuszczonymi cukrem z cynamonem) i wlej mleko - zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 166kcalWeglowodany: 23gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!