Babeczki z pieczonymi bananami

 

babeczki z pieczonymi bananami

 

Na takie pieczone banany trafiłam w książce Erica Lanlarda „Home Bake” i bardzo mi się spodobały.

Upiekłam je według jego wskazań – z odrobiną rumu i muszę powiedzieć, że te banany pachniały nieziemsko.

Po ostudzeniu ugniotłam je widelcem i dodałam do ciasta na babeczki 😋

Upieczenie samych babeczek to jakieś 20 minut.

A potem można się wgryźć w pyszną babkę.

Lubicie ciasta z bananami? Jeśli wasza odpowiedź brzmi „Tak”, to koniecznie je upieczcie 😀

Zapraszam was także na razowe muffinki bananowe oraz na babeczki bananowe z kremem 🙂

 

babeczki z bananami proste babeczki bananowe
 

proste mini babki mini babki z bananami
 

bananowe babeczki babeczki bananowe
 

Babeczki z pieczonymi bananami – przepis do druku

 

Babeczki z pieczonymi bananami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Na około 16 sztuk niedużych babeczek, albo 12 normalnych.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 16
Składniki
pieczone banany:
  • 2 większe banany
  • 50 g (1/4 szklanki) ciemnego cukru - użyłam dark muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki rumu - opcjonalnie
babeczki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka w temperaturze pokojowej
Wykonanie
  1. Banany obierz ze skórki i połóż na większym kawałku folii aluminiowej.
  2. Posyp po wierzchu cukrem oraz cynamonem, polej rumem - jeśli używasz.
  3. Zwiń szczelnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 15 minut.
  4. Po upieczeniu ostrożnie delikatnie rozwiń i ostudź.
  5. Miękkie masło zmiksuj z cukrem.
  6. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  7. Do masy maślanej wbij po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki.
  8. Dodaj rozgniecione banany (razem z rozpuszczonymi cukrem z cynamonem) i wlej mleko - zmiksuj.
  9. Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  10. Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  11. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 166 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 23 g Białka: 3 g