Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki bananowe z kremem

By |2018-11-08T16:15:46+00:002018 Listopad 9th|Babeczki|

Babeczki bananowe z kremem

 

babeczki z bananami i czekoladą

 

Zrobiłam te babeczki bananowe z kremem cynamonowym, bo znowu banany nie zostały zjedzone 🙂

Nabrały brązowej barwy i przeszły w stan idealny do wypieków.

Na blogu są już przepisy na babeczki z bananami i różne ciasta bananowe, ale na dobry przepis zawsze znajdzie się jeszcze miejsce.

Te babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Ale uprzedzam, że krem jest z tych słodkich – chociaż obawiałam się, że będzie jeszcze słodszy w smaku.

Jeśli nie przepadacie za słodkimi kremami, to ubijcie po prostu śmietanę kremówkę i nią udekorujcie babeczki bananowe.

Z przepisu wyjdzie wam około 12 babeczek.

 

babeczki bananowe z czekoladą  babeczki z bananami
 

babeczki z kremem i czekoladą  proste babeczki z bananów
 

babeczki bananowe z kremem  proste babeczki bananowe
 

babeczki z kremem cynamonowym  babeczki bananowe z kremem
 

Przepis do druku

Babeczki bananowe z kremem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 125 g (niecała szklanka) mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 średnie banany - mocno dojrzałe
  • 55 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 90 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
krem:
  • 115 g serka - użyłam mascarpone
  • 55 g miękkiego masła
  • 180 g (lekko czubata szklanka) cukru pudru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Banany obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem.
  2. Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
  3. W dużej misce zmieszaj suche składniki, a w drugiej wymieszaj mokre składniki - maślankę i jajko.
  4. Dodaj rozgniecione banany do masy maślanej i zmiksuj.
  5. Wsyp porcjami suche składniki na przemian z mokrymi - krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
  6. Nałóż ciasto do papilotek na babeczki - max do ⅔ wysokości.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Serek mascarpone (w letniej temperaturze) zmiksuj razem z masłem, wsyp cukier puder i cynamon - zmiksuj.
  10. Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 257 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 0,5 g Białka: 2,6 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję połowę porcji i z pewnymi zmianami.

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Konesso 2018/11/13 at 13:46 - Reply

    Zdjęcia mistrzostwo, piękne!

  2. Candy Pandas 2018/11/12 at 17:38 - Reply

    Bananowe babeczki to chyba nasze ulubione 😀 Robimy je najczęściej 🙂

  3. iza 2018/11/09 at 07:25 - Reply

    pysznie wygladają te babeczki i ,śliczne zdjęcia

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: