Babeczki bananowe z kremem

babeczki z bananami i czekoladą

Zrobiłam te babeczki bananowe z kremem cynamonowym, bo znowu banany nie zostały zjedzone :)

Nabrały brązowej barwy i przeszły w stan idealny do wypieków.

Na blogu są już przepisy na babeczki z bananami i różne ciasta bananowe, ale na dobry przepis zawsze znajdzie się jeszcze miejsce.

Te babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Ale uprzedzam, że krem jest z tych słodkich – chociaż obawiałam się, że będzie jeszcze słodszy w smaku.

Aby go zrobić zmiksowałam miękkie masło, z serkiem mascarpone (musi być w temperaturze pokojowej) cukrem pudrem i cynamonem.

Tego cukru pudru idzie sporo (jak to przy kremach maślanych), dlatego można się zasłodzić.

Jeśli nie przepadacie za słodkimi kremami, to ubijcie po prostu śmietanę kremówkę i nią udekorujcie babeczki bananowe.

Z przepisu wyjdzie wam około 12 babeczek.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

babeczki bananowe z czekoladą  babeczki z bananami

babeczki z kremem i czekoladą  proste babeczki z bananów

babeczki bananowe z kremem  proste babeczki bananowe

babeczki z kremem cynamonowym  babeczki bananowe z kremem

Babeczki bananowe z kremem cynamonowym – przepis do druku

proste babeczki bananowe

Babeczki bananowe z kremem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki bananowe z kremem mascarpone z cynamonem.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12
Kalorie 257 kcal

Składniki

babeczki:

  • 125 g mąki pszennej (niecała szklanka)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 2 banany średnie - mocno dojrzałe
  • 55 g masła miękkiego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko duże
  • 90 ml maślanki /kefiru/jogurtu naturalnego

krem:

  • 115 g serka - użyłam mascarpone - w temperaturze pokojowej
  • 55 g masła miękkiego
  • 180 g cukru pudru (lekko czubata szklanka)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego

Instrukcja
 

  • Banany obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem.
  • Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
  • W dużej misce zmieszaj suche składniki, a w drugiej wymieszaj mokre składniki - maślankę i jajko.
  • Dodaj rozgniecione banany do masy maślanej i zmiksuj.
  • Wsyp porcjami suche składniki na przemian z mokrymi - krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
  • Nałóż ciasto do papilotek na babeczki - max do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Serek mascarpone (w letniej temperaturze) zmiksuj razem z masłem, wsyp cukier puder i cynamon - zmiksuj.
  • Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 257kcalWeglowodany: 35gBiałko: 2.6gTłuszcz: 12gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj – podaję połowę porcji i z pewnymi zmianami.